Autor Wątek: Temat rzeka - jaki samochód do 25k?  (Przeczytany 1914 razy)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Temat rzeka - jaki samochód do 25k?
« 31 Lip, 2017, 01:06:51 »
Jako ze chodzą po ludziach wypadki, jestem zmuszony do rozglądania sie za nowym autem.

Biore pod uwagę dwa rozwiązania:
1. najpierw kupuje cos tańszego 'na juz' za ~10k i potem oddaje to żonie, następnie kupuje sobie cos większego
2. od razu kupuje cos większego a żona jeździ komunikacja publiczna :D

Generalnie najbardziej biore pod uwagę 2 scenariusz, stad pytanie o auto do 25k max (na samo auto, nie na auto z pakietem startowym w postaci wymiany płynów, etc).

Czego szukam? Najlepiej kombi/hatchback, ew SUVowe, bardzo chętnie 4x4 (najlepiej stałe). Przede wszystkim stawiam na bezawaryjność. Zdecydowanie benzyna, ewentualnie lpg, choć chyba wolałbym sam sobie założyć, o ile będę miał taka potrzebę.
Autem będę jeździł rocznie z 15-20k, w tym dłuższe trasy od morza po góry (rownież w zimie). Nie jestem wybredny, jesli chodzi o komfort wewnątrz, choć nie lubie aut, które są wykańczane gownolitem ;) klima jest absolutnym must have, choć to pewnie juz standard w autach z tego budżetu.
Nie musi być super szybkie, ale zapas mocy byłby miłe widziany (~150km mi styknie).
Chciałbym, żeby auto było możliwie jak najmłodsze, ale liczę się tez z tym, ze budżet nie powala. Jednak jestem przekonany ze znajde cos max 8-9 letniego ża te kasę.
Obecnie patrzę głównie na Subaru (zwłaszcza Impreza i Forester) - tu mam 4x4 i spełnia resztę wymagań.
Zwróciłem tez uwagę na Mitsubishi Lancera Sportback oraz Mazdę 6 (choć tu jakość blach mnie smuci).

Aha, i tylko manual wchodzi w grę :)

Macie jakies pomysły lub uwagi? Czy czegoś innego sensownego nie wziąłem pod uwagę? A może macie jakiś pomysł na scenariusz 1?
B ( o ) ( o ) B S

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
Skodę bym od siebie polecił, latam teraz Superbem z 2004 w gazie i jaki to ma ładny wymiot nawet biorąc pod uwagę masę (prawie 1,9T) ;) Honda Accord ewentualnie, chyba że złapałbyś w dobrym wyposażeniu Volskwagena Golfa z nowszych roczników jeżeli mówisz o hatchbackach, mój kumpel miał i bardzo sobie chwalił :)

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Jak Subaru to Forester lub Outback. Gorąco polecam. Popatrzyłbym na Grand Cherokee, bo rocznikowo może nie za kosmicznie ale auto bardzo w pizdę dobre. No i niepohamowana radość z V8 jeśli byś się zdecydował na takiego :D
Ewentualnie 2.8 CRD. Tylko szukać z udokumentowaną historią serwisową.
Superb też nie jest złym pomysłem ale koniecznie unikać silnika 2.0tdi PD bo to kurwa zaraza jebana jest. Wycierają się zęby na kole napędu pompy olejowej i tracisz smarowanie. I wybuchają też im głowice.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Jak koniecznie 4x4 i kombi/suv, to A4/A6 quatro wydaje się być dobrym pomysłem  ;)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Skodę bym od siebie polecił, latam teraz Superbem z 2004 w gazie i jaki to ma ładny wymiot nawet biorąc pod uwagę masę (prawie 1,9T) ;) Honda Accord ewentualnie, chyba że złapałbyś w dobrym wyposażeniu Volskwagena Golfa z nowszych roczników jeżeli mówisz o hatchbackach, mój kumpel miał i bardzo sobie chwalił :)

Nad Skodą myślałem, ale jest dla mnie jakaś nijaka :) Z hondą podobnie - ta, która mi się podoba, jest poza moim budżetem

Jak Subaru to Forester lub Outback. Gorąco polecam. Popatrzyłbym na Grand Cherokee, bo rocznikowo może nie za kosmicznie ale auto bardzo w pizdę dobre. No i niepohamowana radość z V8 jeśli byś się zdecydował na takiego :D
Ewentualnie 2.8 CRD. Tylko szukać z udokumentowaną historią serwisową.
Superb też nie jest złym pomysłem ale koniecznie unikać silnika 2.0tdi PD bo to kurwa zaraza jebana jest. Wycierają się zęby na kole napędu pompy olejowej i tracisz smarowanie. I wybuchają też im głowice.

Na Jeepy patrzyłem, ale są w chuj masywne, nie wiem, czy nie za duże na moje potrzeby. Forki wydają się jakieś bardzij kompaktowe w porównaniu z Jeepami.
Jeśli OTB, to już chyba wolałbym drugą Imprezę, swoją poprzednią miło wspominam :)

Jak koniecznie 4x4 i kombi/suv, to A4/A6 quatro wydaje się być dobrym pomysłem  ;)

Zerkałem na audi właśnie pod kątem dobrego 4x4, ale z Audi jest ten problem, że ciężko znaleźć takiego niezajechanego w moim budżecie :)

Ciągle się napalam na Lancera, żona na Forestera. Znając życie to obydwoje pójdziemy na kompromis i będzie Forester xD
B ( o ) ( o ) B S

Offline aciek_l

• Pr0
Zawsze wszystko co się podoba jest poza budżetem. :P
Skody to fajny, rozsądny wybór. Sam niedawno myślałem o Octavii albo Superbie. Nie wiem jakie przebiegi planujesz i na ile obchodzą Cię wydatki na paliwo, ale w przypadku quattro to nawet do 1l/100km więcej. (aczkolwiek warto :D)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Zawsze wszystko co się podoba jest poza budżetem. :P

Lancer i Impreza mieszczą się w budżecie :D

Co do przebiegów to 15-20k rocznie max, może nawet zejdę do 10k, bo biorę sobie służbówkę.
B ( o ) ( o ) B S

Online wuj Bat

• Pr0
Ze znanego mie podwórka: 4x4? Subaru Legacy. W dodatku z fabryczną gaz-instalacją. Mamy w robocie właściciela, wersja kombi, on i żona zadowoleni. A silniki to od 150KM się zaczynają. Ja wybrałem opcję Mondeo Mk4 2.0 i odchipowałem do 155KM. Wprawdzie to kolejny diesel po "nigdy więcej diesla", ale podjąłem to ryzyko, licząc na skutki efektu cieplarnianego ;)...
Paczki z głów!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Ja jak bym kupował auto to tylko BMW albo Mercedesa. Nic innego dla mnie nie istnieje.
To masz chujowy gust. Albo 17 lat. Albo jesteś botem. Albo wszystko na raz.
B ( o ) ( o ) B S

Offline pshemo

• Pr0
....którego nawet nie widać.
Także tego

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
A co nie ma prawa mi się podobać BMW? Wyobraź sobie, że każdy ma swój gust i każdy lubi co innego. Lepiej BMW niż jakiś mały pyrtek, którego nawet nie widać.

no bo przeciez pod remiza trzeba sie pokazać :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline tadek76

• Nowy użytkownik
To jaki Ty polecasz samochód do 25 tysięcy?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
To nie ma znaczenia, bo auto kupiłem i temat jest do zamknięcia.
B ( o ) ( o ) B S