Autor Wątek: Wytłumienie sali prób  (Przeczytany 2253 razy)

Offline Zenon

• Gaduła
Wytłumienie sali prób
« 22 Maj, 2017, 19:42:26 »
Siemka. Otóż sprawa wyglada tak. Dostałem że tak powiem... pomieszczenie kwadratowe drewniane o wymiarach 3mx3.8m i wysokości 2,5m. Chcę tam urządzić sobie taką okołodomową salkę prób, własciwie nic specjalnego, po prostu coby fajna kanciapka była. I teraz.. Jak to wygłuszyć naprawdę niskim kosztem? Montować w środku dywany i koce przy ścianie i tyle? Wpakować do środka wełnę mineralną, czy lepiej nie bo podczas grania uduszę się pyłem?

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
Odp: Wytłumienie sali prób
« Odpowiedź #1 22 Maj, 2017, 20:00:56 »
Na kanale Glenna Fickera ( https://www.youtube.com/user/SpectreSoundStudios ) w niektórych pytaniach właśnie o tym była mowa i zawsze odsyłał do forum inżynierów dźwięku jedyne co to nie pamiętam jak dokładnie leciała domena ale jak poszukasz to znajdziesz raczej :)

Offline Zenon

• Gaduła
« Odpowiedź #2 28 Maj, 2017, 18:37:07 »
Zrobie to dywanami i innymi szmatami. Jednak... Co myślicie o takiej piance? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6726363386

Kawalek ściany warti tym próbować?

Offline Dun

• TW
  • Gaduła
« Odpowiedź #3 28 Maj, 2017, 22:29:17 »
Nie! Poczytaj zakamarkiaudio - tam znajdziesz odpowiedź czemu pianka tego typu NIC nie zmieni...

Dywany/wykładziny + basstrapy z wełny mineralnej w rogach pomieszczenia jeśli masz dwie stówki na zbyciu i trochę smykałki do DIY.

Offline selfslave

• Gaduła
« Odpowiedź #4 28 Maj, 2017, 22:41:43 »
Wygłuszenie tak, ale nie zapominaj o dyfuzorach. Bo jak będzie tylko wygłuszone to nie gra się w takiej salce przyjemnie. Muszą się gdzieś porozpraszać te dźwięki, wtedy fajna przestrzeń się zrobi.

Offline Zenon

• Gaduła
« Odpowiedź #5 28 Maj, 2017, 22:45:23 »
Basstrapy spoko zaden problem. Chodzi mi wylacznie o uzyskanie akustyki w srodku niskim kosztem. Czy koldry, koce dywany i grube szmaty dadza rade? Myslalem o powieszeniu koldry za perkusja, natomiast ściany obłożyć kocami i dywanami. Mam tez stosunkowo grube zasłony jednak ciensze od koca. Spisze sie to?

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #6 29 Maj, 2017, 08:48:16 »
Kurwa czy ty umiesz czytać? 3 odpowiedzi po kolei mówią Ci że nie ale jak chcesz to kładź te koce i ciesz się zerową różnicą

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #7 29 Maj, 2017, 09:44:07 »
Jak powiesisz na ścianach koce, to przyjdą ruskie i Cię okradną.
Kurwa czy ty umiesz czytać? 3 odpowiedzi po kolei mówią Ci że nie ale jak chcesz to kładź te koce i ciesz się zerową różnicą
Wiadomo, najlepsze są foremki po jajkach.
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
« Odpowiedź #8 29 Maj, 2017, 10:27:38 »
@Johnny słyszałem też że 10tki lepiej się sprawują niżeli 20 albo 30 bo możesz je łatwiej stackować i fale dźwiękowe jak widzą że to stack z 10tek to uciekają poza obserwowalny wszechświat do stanu antymaterii

Offline selfslave

• Gaduła
« Odpowiedź #9 29 Maj, 2017, 13:57:05 »
Chodzi mi wylacznie o uzyskanie akustyki w srodku niskim kosztem. Czy koldry, koce dywany i grube szmaty dadza rade?
Gdy byłeś małym chłopcem zapewne robiłeś taki eksperyment, ale warto go powtórzyć. Zbuduj sobie taki fort z krzeseł, poduszek, kołdry i kocy. Wejdź do środka fortu i pośpiewaj, poklaszcz, pograj na gitarze. Później zadaj sobie pytanie czy właśnie taką akustykę chcesz uzyskać w sali prób.

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #10 29 Maj, 2017, 14:13:20 »
Po pierwsze: drewniane pomieszczenie? w obrębie jakiego budynku, bo jak to jest wolnostojąca chata z drewna, to moze się okazać, że poza basstrapami w rogach nie potrzebujesz innych ustrojów bo ściana z drewna ma zupełnie inne własności akustyczne, niż ściana z betonu lub cegły.

Piankę możesz sobie wsadzić pod zadek na krześle, tam się dobrze sprawdza. koce na podłogę w salonie, niemniej w salce są bezsensu. Kołdrę do łóżka.
Wypraski do jajek do jajek. Wszystkie te sytuacje są akustycznie słabawe. Tzn działają w bardzo wąskim zakresie częstotliwości.

Offline Zenon

• Gaduła
« Odpowiedź #11 29 Maj, 2017, 14:52:38 »
Pomieszczenie - w drewnianej stodole drewniane pomieszczenie. W sensie buduje jakby budynek w budynku.

No sam kurwa nie wiem. Skoro polowa Internetow mowi o takich wlasnie szmatach i dywanach.. Nawet niejednokrotnie na tym forum widzialem ludzie chwalili takie cos.. To co mam w takim razie uzyc na scianki z osb?...

To nie ma byc chujwie jaka salka tylko cos naprawdę po kosztach...

Offline selfslave

• Gaduła
« Odpowiedź #12 29 Maj, 2017, 15:09:13 »
No sam kurwa nie wiem. Skoro polowa Internetow mowi o takich wlasnie szmatach i dywanach.. Nawet niejednokrotnie na tym forum widzialem ludzie chwalili takie cos..
Ale czy oni to chwalili w kontekście poprawy akustyki pomieszczenia czy wytłumienia, żeby nie wkurwiać sąsiadów?

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #13 29 Maj, 2017, 15:26:11 »
Pomieszczenie - w drewnianej stodole drewniane pomieszczenie. W sensie buduje jakby budynek w budynku.

No sam kurwa nie wiem. Skoro polowa Internetow mowi o takich wlasnie szmatach i dywanach.. Nawet niejednokrotnie na tym forum widzialem ludzie chwalili takie cos.. To co mam w takim razie uzyc na scianki z osb?...

To nie ma byc chujwie jaka salka tylko cos naprawdę po kosztach...
Chlopie, jak będziesz mial scianki osb na szkielecie, to jedyne co potrzebujesz to troche dyfuzji. Scianki osb beda działały jak absorber przeponowy, podwiesilbym kilka ustrojow z welny pod sufitem a reszta sie nie przejmowal. Masz najbardziej komfortowy akustycznie uklad jaki moze sie zdarzyc. Jak zrobisz jeszcze te sciany zeby nie byly do siebie równolegle to wogole bedzie gites. Reszte uslyszysz jak zbudujesz.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Zenon

• Gaduła
« Odpowiedź #14 29 Maj, 2017, 18:39:47 »
Jaki konkretnie dyfuzor skonstruować?

Salka w stodole będzie wygladała tak jak w załączniku. Nie mam innej możliwości więc będę się dostawiał tak. Konstrukcja z OSB od zewnątrz będzie obłożona wełną mineralną.

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #15 29 Maj, 2017, 19:29:33 »
Informacje n/t dyfuzorow, jak je budowac i jak policzyc :
http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator.asp

Jak mozesz to zrob sciany krzywo - nie prostokąt a jakis romb, czyli tak jak polske za gierka budowali, bedziesz mial mniejszy problem z modami (falami stojącymi) pomieszczenia. W tej konfiguracji co masz, jezeli dach jest skosny będziesz mial bardzo maly problem z akustyka.

I jeszcze jedno - nie wpadnij tylko na pomysł z folia paroizolacyjna, daj agrowloknine, to musi przepuszczac powietrze.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Maj, 2017, 19:32:14 wysłana przez benkai »

Offline Zenon

• Gaduła
« Odpowiedź #16 29 Maj, 2017, 19:34:02 »
Dach też będzie robiony z osb więc będzie prosty, bo raz że normalnie jest skośny, a dwa że jest przewiewny :P

Niestety pomieszczenie mogę zrobić tylko w sposób prostokątny, z racji ilosci miejsca na to dostępnego.
W takim razie ogarnę te dyfuzory i  będziemy patrzeć co dalej.  O to żeby dzwiek sie nie przedostawał z sali sie nie martwię, bo nie mam sąsiadów. Ważne żeby w środku nie rozwaliło mi łba.

Mam jeszcze pytanie, jakie rozmieszczenie instrumentów byłoby całkiem okej?

I jak dobrze rozumiem, nawet nie trzeba specjalnie bardzo obijać czymś ścianek osb?

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #17 29 Maj, 2017, 21:50:22 »
Instrumenty rozmieszczaj w kontekscie stodoly, a nie kanciapy. Czyli bas jak najdalej od rogu stodoly, reszta tak zebyscie sie slyszeli.