Autor Wątek: Znowu "jaki laptok" - help, potrzebny mały komp z IPSem  (Przeczytany 1883 razy)

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Kuźwa, rynek komputerowy mnie przeraża. To, jakie chujowe matryce obecnie dopuszczane są do sprzedaży, to jakaś zgroza. Kiedyś tego nie było! Geekom i brygadzie z poniższego obrazka nie można było wcisnąć byle czego

Spoiler

;)

Ad rem - potrzebny w domu mały laptok do czytania przepisów kulinarnych, excela, sevenstringa, może okazjonalnie do zagrania w jakąś starą wersję Cywilizacji. Niestety nie ścierpię matryc innych niż matowy IPS, rozdzielczość minimum 1440x900.

Fajnie byłoby, gdyby miał:

13" lub więcej
I5 lub lepiej
dysk SSD większy niż 128 GB
ekran dotykowy na zawiasach 360 stopni
wymienialny akumulator
system operacyjny w zestawie
brak napędu w związku ze związkiem nie przeszkadzałby mi.

Polećcie proszę coś konkretnego, rozważę wszystko do 2,8k lub lekko więcej, chętnie z możliwością przedłużenia gwarancji ponad standard. Wszystkie chuje muje z allegro z rysami na matrycach sprzedawane jako "nowe" odpadają. Porządny refurbish bez wad może być.

Z góry dziękuję!

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Lenowo yoga powinno być ok, tylko nie wiem, jakie matryce kładą.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Lenowo yoga powinno być ok, tylko nie wiem, jakie matryce kładą.

No ale który model! :D Jest tego od zarąbania i często trudno odnaleźć info o rodzaju matrycy...

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Nie do końca jestem pewien, czy oni wrzucają mat czy gloss, ale Surface Booki Microsoftu też są godne polecenia do takich rzeczy. Jedyny minus to wymiana baterii - podobno katorga. Za te ~3k powinieneś dorwać już całkiem fajną opcję.

Za trochę więcej są Lenovo Yoga bodajże 710, które pewnie proporcjonalnie do ceny będą miały mocniejsze bebechy, że i nowa Cywilizacja pójdzie bez problemu ;)

Offline Amal_68

• Pr0
  • You've heard of the golden rule, haven't you?
Kompletna, jednoosobowa linia produkcyjna alkoholu wysokoprocentowego na czasy niepewne.
Sprzedaje graty !>>> http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5646688<<!
*** http://ucio94.soup.io/ ***

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
modeli laptopów jest z milijon. po prostu wpisz te speki w wyszukiwarke na allegro i wybierz ten, który Ci się wizualnie podoba :/
i always go full retard

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
modeli laptopów jest z milijon. po prostu wpisz te speki w wyszukiwarke na allegro i wybierz ten, który Ci się wizualnie podoba :/

Proszę o pomoc w znalezieniu, właśnie dlatego, że modeli jest milion. Przebijanie się przez tysiąc błędnych opisów (Core M5 w kategorii Core I5, brak informacji o IPS, wyjmowalności baterii) po prostu bezsensownie przedłuża proces.

https://www.morele.net/laptop-dream-machines-g1070-g1070-17pl12-992148/

Może to? Tanio jak barszcz :)

Nie wiem, co wkleiłeś, bo link nie działa, ale jeśli to morelowa gwarancja dodatkowa za 10 zł, to niefmiefne, fakju :D

Nie do końca jestem pewien, czy oni wrzucają mat czy gloss, ale Surface Booki Microsoftu też są godne polecenia do takich rzeczy. Jedyny minus to wymiana baterii - podobno katorga. Za te ~3k powinieneś dorwać już całkiem fajną opcję.

Obczajam, dzięki, ale póki co, do 3k to nic sensownego nie widzę...

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
Ja, tak jak @gizmi7, polecalbym popatrzec wlasnie na MS Surface. W pracy mamy takiego, tylko na i7 no ale maszyna zacna, swietnie sie sprawuje. Studio One 3 jest pod to zoptymalizowany i pieknie sie to uzywa dotykiem. Oprocz tego ze stacja dokujaca mozna podpiac do nawet 2 monitorow, co daje Ci wtedy 3 monitorowe stanowisko do pracy. To dobre sprzety sa.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Coś dziwnego mam na oku, ale nie powiem co, bo to wariacki pomysł.

Jak się uda kupić (niestety licytacja), to powiem, jak bardzo się wygłupiłem :D

A tymczasem, żeby nie zakładać kolejnego wątku - może ktoś wie, gdzie trzeba kliknąć w WIN10 by bez dodatkowych narzędzi sprawdzić, czy obecny w kompie dysk(i) SSD jest skonfigurowany i pracujący w oparciu o (sprzętowy) RAID 0?

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Forgot to report back.

Kupiłem takie oto dziwactwo, i5, 8GB RAM, Intel 520, 128 SSD, 13" dotyk IPS, kosztowało chyba 2190 na licytacji z prawie pełną gwarancją. Ceny nówek z dupy, około 3,5 k (jak za naleśnik z wlutowanym RAMem i zamkniętą baterią to chyba ponury żart).

To ma pewien genialny ficzer - ekran na ramce w kształcie literki U, który można "zawiesić" nad klawiaturą. Teraz mogę na kolanie zbliżyć widziadło i oprzeć nań rękę z piórkiem, a drugą trzymać pod ekranem i mieć normalny dostęp do skrótów klawiaturowych - moje stare hobby w rzeźbienie ludzików z polygonów odżyło!

Dokupiłę se drugi dysk SSD 128, po ciężkiej potyczce ustawiłem oba w RAID 0 i włala - śmiga. Mogę równie skutecznie czytać sevenstringa, przepisy kulinarne, jak i rzeźbić ludziki, łosz end goł. Odpaliłem też stare gry - np. Xcoma czy Cywilizację 5 i złego słowa nie mogę powiedzieć, wszystko zapiernicza.
« Ostatnia zmiana: 12 Mar, 2017, 23:46:40 wysłana przez Ghost_of_Cain »

Offline Amal_68

• Pr0
  • You've heard of the golden rule, haven't you?
Hehe. Fajny gonzo
Kompletna, jednoosobowa linia produkcyjna alkoholu wysokoprocentowego na czasy niepewne.
Sprzedaje graty !>>> http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5646688<<!
*** http://ucio94.soup.io/ ***