Autor Wątek: Nie gitarowy a komputerowy.  (Przeczytany 3523 razy)

Offline Dmaligator

• Pr0
Nie gitarowy a komputerowy.
« 16 Lip, 2016, 09:47:14 »
Niby prosta sprawa a jednak dość skomplikowana. Chciałem se chmurkę prywatną zrobić, i nie znalazłem żadnej pomocy lub źle szukałem lub tłumaczą tak zawile że nic nie rozumiem. O co chodzi?
Mam dysk sieciowy komputery dwa, pięć tabletów dwa telefony. Chciałbym żeby to wszystko korzystało z tego dysku. O ile komputery to jakoś ogarniam to z resztą mam problem. W domu przez WiFi to ok ale chciałbym mieć dostęp będąc wszędzie indziej. Chodzi mi o to by np.  Zrobię zdjęcia telefonem a ono się zapisze w na tym dysku jako kopia tak automatycznie.  Ktoś coś polecić lub wytłumaczy dość prosto?
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Odp: Nie gitarowy a komputerowy.
« Odpowiedź #1 16 Lip, 2016, 10:00:04 »
No bo to nie takie hop-siup dysk sieciowy wystawić na zewnątrz i jeszcze zautomatyzować w taki sposób, żeby urządzenia różnej klasy automatycznie z tym współpracowały w taki sposób jaki opisujesz. Bierz gotowca.

ja mam takie coś od 3 lat (ale nie gwarantuję, że to najlepsze urządzenie tego typu na rynku):

http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=1140
« Ostatnia zmiana: 16 Lip, 2016, 10:12:25 wysłana przez pivovarit »

Offline Dmaligator

• Pr0
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Online wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #3 17 Lip, 2016, 01:12:55 »
Właściwie, to wykupiłeś! ;)
Paczki z głów!

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
« Odpowiedź #4 17 Lip, 2016, 21:16:09 »
A może zrobimy z tego tematu kącik komputerowy? Bo takiego chyba nie mamy, a ja mam pytanie :)

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #5 17 Lip, 2016, 21:26:13 »
A może zrobimy z tego tematu kącik komputerowy? Bo takiego chyba nie mamy, a ja mam pytanie :)
Dawaj pytanie.
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
« Odpowiedź #6 17 Lip, 2016, 21:32:34 »
Potrzeba mi dobrego monitora, 27"-30", IPS, rozdzielczość większa niż full hd, picture in picture (picture by picture). Dobrze jakby miał hub usb i wbudowane głośniki. Raczej wole bardziej kwadratowe monitory, niż ultra wide (no a do robienia muzy, to bardziej wysokość potrzebna, niż szerokość).

Offline Algiz

• Gaduła
« Odpowiedź #7 17 Lip, 2016, 21:44:07 »
Bierz wide, zawsze można obrócić obraz ;)

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #8 18 Lip, 2016, 12:18:07 »
Właściwie, to wykupiłeś! ;)

Nie wiem o co chodzi?  :o

Ale wiesz co piszesz, tak że spoko.
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Online wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #9 18 Lip, 2016, 16:03:02 »
No bo jest "Out of stock" :)
Paczki z głów!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Potrzeba mi dobrego monitora, 27"-30", IPS, rozdzielczość większa niż full hd, picture in picture (picture by picture). Dobrze jakby miał hub usb i wbudowane głośniki. Raczej wole bardziej kwadratowe monitory, niż ultra wide (no a do robienia muzy, to bardziej wysokość potrzebna, niż szerokość).
Ja też polecam ultrawide, np. LG 29UM67: pod względem cena/jakość bardzo dobry model. A jak koniecznie zwykły 16:9, to np. Delle Ultrawide zawsze były "klasykiem" wśród monitorów, każda seria solidna.

Offline youshy

• Facebook follower No.1
  • Pr0
  • Why do you wear that stupid mansuit?
    • Brudne Brzmienie
To tak komputerowo - ktoś z Was robił/wie gdzie w Krakowie warto zrobić kurs programowania w Javie?
"To, że nie mam projektu, nie znaczy, że nie mam projektu"

Profile na Tonexa, Kempera i inne -> https://brudnebrzmienie.pl/

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Lepiej mi napiszcie czy brać jutro GTX1060 :D

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Nieee, poczekaj na 1160 :D
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Nieee, poczekaj na 1160 :D

:D

Dobieraj i kup 1080

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Sam się zastanawiam nad 1060, ale słabo, że zablokowali możliwość SLI dla tego modelu - wątpię, by w przyszłości chciało mi się kombinować ze sprzedażą jednej karty na poczet kupna drugiej (szczególnie będąc z góry stratnym przez zakup nówki), więc pod nią pewnie bym zrobił sobie builda microATX.

Mógłby mi ktoś zaopiniować taką konfigurację? Budżet nie jest jakiś szczególnie ścisły, potencjalnie mogę nawet wyłożyć do np. 5k - zależy mi przede wszystkim na dobrej relacji cena/jakość - z chęcią nawet kupiłbym wszystko poza zasilaczem i dyskiem w używce, ale ceny na allegro dają mi raka, bo różnią się często o mniej niż 10% w cenie od nówek.
Spoiler
« Ostatnia zmiana: 22 Lip, 2016, 18:43:51 wysłana przez gizmi7 »

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Sam się zastanawiam nad 1060, ale słabo, że zablokowali możliwość SLI dla tego modelu - wątpię, by w przyszłości chciało mi się kombinować ze sprzedażą jednej karty na poczet kupna drugiej (szczególnie będąc z góry stratnym przez zakup nówki), więc pod nią pewnie bym zrobił sobie builda microATX.

Mógłby mi ktoś zaopiniować taką konfigurację? Budżet nie jest jakiś szczególnie ścisły, potencjalnie mogę nawet wyłożyć do np. 5k - zależy mi przede wszystkim na dobrej relacji cena/jakość - z chęcią nawet kupiłbym wszystko poza zasilaczem i dyskiem w używce, ale ceny na allegro dają mi raka, bo różnią się często o mniej niż 10% w cenie od nówek.
Spoiler
Ja wziąłem 1060. Wyjebane na SLI. Dlaczego? Ile to daje realnie wzrostu mocy i ile gier jest to w stanie poprawnie wykorzystać, żeby miało sens? Za 2-3-4 lata kupujesz sobie po prostu nową kartę i nie kombinujesz.
Zestaw jak zestaw. Ja z nowym kompem poszedłem w poprzednią generację, czyli Z97, socket 1050 i DDR3. Pojadę na tym ze 3-4 lata i wezmę po prostu coś nowego.

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste

Mógłby mi ktoś zaopiniować taką konfigurację? Budżet nie jest jakiś szczególnie ścisły, potencjalnie mogę nawet wyłożyć do np. 5k - zależy mi przede wszystkim na dobrej relacji cena/jakość - z chęcią nawet kupiłbym wszystko poza zasilaczem i dyskiem w używce, ale ceny na allegro dają mi raka, bo różnią się często o mniej niż 10% w cenie od nówek.
Spoiler

550W spokojnie styknie. Jeśli ma być do gier, to dorzuciłbym jeszcze jakiś lepszy cooler niż stockowy, który potrafi wyć niemiłosiernie pod obciążeniem.

Np. http://www.x-kom.pl/p/291319-chlodzenie-do-procesora-silentiumpc-spartan-3-pro-he1024.html

Co do grafy - dorzuciłbym do 1070. 1060 oprócz braku SLI ma bardzo biedne wsparcie dla DX12.

« Ostatnia zmiana: 22 Lip, 2016, 19:53:42 wysłana przez majkelk »

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Chwila, to SLI nadal nie jest wspierane? Kurwa, jak ja z 10 lat temu robiłem zestaw to wtedy się mówiło "że eeee na chuj Ci dwie karty, mało co to wykorzysta". Sądziłem, że teraz to na potęgę się montuje.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Co do grafy - dorzuciłbym do 1070. 1060 oprócz braku SLI ma bardzo biedne wsparcie dla DX12.
Każdemu wg potrzeb, 1060 to 1300-1500pln, 1070 to 2300? Prawie 1k więcej.

Edyta: Co do coolera, to też polecam, u mnie na stockowym Intela dobijało do kurwa 80 stopni. Wziąłem sobie https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-shadow-rock-slim-bk010-625881/ i zbił mi temperatury do praktycznie "pokojowych" (30 stopni w idlu i pod obciążeniem nie wiem czy dobija kiedykolwiek do 60)
« Ostatnia zmiana: 22 Lip, 2016, 21:39:34 wysłana przez zerotolerance »

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Każdemu wg potrzeb, 1060 to 1300-1500pln, 1070 to 2300? Prawie 1k więcej.
Zasugerowałem się kwotą do 5k. Jeśli komp ma być do grania, to zdecydowanie warto dołożyć 1k, jeśli kieszeń na to pozwala.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Co generację są jakieś jaja z SLI/CrossFire - np. teraz RX480 miał być stworzony do Crossfire, by np. za 2/3 ceny mieć wydajność GTX1080, a okazuje się, że taki duet jest słabszy od 1070. Po prostu sterowniki są do bani i mało gier też chce wykorzystywać tę technologię przy "normalnych" rozdzielczościach :/ Ja SLI rozważam po prostu jako opcję "za 2 lata zacznie się zauważać, że w nowych gierkach trzeba będzie iść na kompromisy ze względu na wydajność, więc dorzucę drugą kartę i komp będzie ciągnął jeszcze parę lat".

Dzięki za radę z chłodzeniem procesora - głośność też jest bardzo ważnym problemem, bo komp będzie stał w pokoju brata, który jest tuż obok sypialni rodziców. Muszę tylko sprawdzić, czy któryś z poleconych zmieści się w tak małej obudowie. No i jeśli będę kupował chłodzenie i tak, pewnie też rozważę jakąś wersję "K" zamiast tego zwykłego 6500. Nad GTX1070 też pomyślę - kartę graficzną i tak pewnie dokupię dopiero za jakiś czas, więc może do tego czasu ceny też nieco stopnieją i ten zakup nie będzie aż tak bolał portfela.

Co do poprzedniej generacji - zależy mi na rozsądnym zużyciu energii - gdybym sam płacił rachunki za prąd, nie miałbym wyrzutów sumienia, ale że komp będzie w domu rodzinnym, to chcę w miarę możliwości pójść w nowy sprzęt (i mniejszy proces technologiczny), by to zużycie energii ograniczyć.

Spoiler
« Ostatnia zmiana: 22 Lip, 2016, 22:50:20 wysłana przez gizmi7 »

Offline Algiz

• Gaduła
..... w długofalowej perspektywie kasa na kompa idzie z 500+ młodszego brata, a on chce już i on chce na tym grać .....

No widzisz! tak jechałeś na PIS i kaczora, a dzięki nim pogracie sobie z bratem w wiedźmoka   :D

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Mi to 500+ wręcz nie bardzo na rękę, bo przez nie prawdopodobnie stracę stypendium socjalne na uczelni (które w tym roku szczególnie by mi się przydało, bo idę na drugi kierunek i będę potrzebował sporo podręczników/kserówek), a bez kompa dotąd jakoś udało mi się przeżyć - jedynie braciak trochę cierpiał, bo 15 lat to jednak ten okres, gdy czasu i ochoty na granie (oraz proporcjonalnie wywalone na szkołę) ma najwięcej. No i fakt - teraz będę mógł szybciej robić prace obliczeniowe, bo na moim 5-letnim lapku np. przeliczanie obrazu mózgu jednej osoby trwa ~20 godzin, a na takiej stacjonarce będę mógł sobie odpalić program późnym wieczorem i do rana mieć ze dwie osoby przeliczone.

Po małym riserczu zasilacz wezmę prawdopodobnie Corsair RM550x i chłodzenie procesora be quiet! Shadow Rock LP, prawdopodobnie poszukam też cichszej obudowy albo w tej wymienię wentylatory (na np. Corsair AF120), a na kartę jeszcze trochę poczekam - jakieś proste gierki typu Civilization V czy League of Legends spokojnie pociągną na razie na integrze.

Offline Algiz

• Gaduła
Nic ci nie zabiorą ! te 500+ nie jest doliczane do dochodów, tak samo nie ma wpływu na wysokość alimentów itp.
Nawet komornik nie ma prawa zająć tych pieniędzy.