Autor Wątek: Kto siedzi w smartfonach? doradźcie pilnie  (Przeczytany 27710 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Siemka. Jak aktualnie się kształtuje sytuacja w androidowych smartfonach, tak do 1500PLN? Xiaomi? Huawei? Coś innego? Muszę się przerzucić z Jabłka, bo stare i muli.

A które w końcu kupiłeś? Ja parę miesięcy temu się przerzuciłem z mulącego 6 na SE i jestem mega zadowolony. Z Androida w tej kasie masz spory wybór, jakbyś chciał, to mam na opchnięcie S6 z Gear VRem i kilkoma oryginalnymi etui, w tym prawie nowym clear view za trochę ponad połowę Twojego budżetu, ale jak chcesz zaszaleć, to w okolicach 1500 już znajdziesz np. Pixela:

https://www.ebay.de/itm/Google-Pixel-5-inch-32GB-Quite-Black-Eng-IT-ES-DE-FR-Ship-From-EU/351896784144?hash=item51eeaecd10:g:ypQAAOSw3WxZ-w6X&clk_rvr_id=1407149975774&rmvSB=true

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Siemka. Jak aktualnie się kształtuje sytuacja w androidowych smartfonach, tak do 1500PLN? Xiaomi? Huawei? Coś innego? Muszę się przerzucić z Jabłka, bo stare i muli.
LG G6
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline vastio

• Gaduła
Współczuje :)

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
LG G6
+100
Mam od jakichs 2 miechow i okazal sie jeszcze lepszy po zakupie :headbang:
Nie jestem power userem, ale uzywam regularnie i telefon wytrzymuje 2 dni i 3 noce, a na koniec pokazuje 20-30%.
Czegos takiego nie doswiadczylem od czasow mojego starego S3 :angel:
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline wuj Bat

• Pr0
Przywracasz panie wiarę we flagowce El Gee :)
Paczki z głów!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

Nie no, flagowiec to V30. I on w ogóle jest przesuper, IMO najlepszy smartfon tej generacji.

Spoiler

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...

Nie no, flagowiec to V30. I on w ogóle jest przesuper, IMO najlepszy smartfon tej generacji.
V30 bralbym w ciemno, gdyby nie cena.
Stosunek cena/parametry G6 ma aktualnie nie do przejscia jak dla mnie.
--

Offline vastio

• Gaduła
Kiedyś też się pokusiłem na stosunek ceny do parametrów w lg i wiesz co ? i Gówno. Najgorszy telefon jaki miałem w łapie.

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
Kiedyś też się pokusiłem na stosunek ceny do parametrów w lg i wiesz co ? i Gówno. Najgorszy telefon jaki miałem w łapie.
Wiesz, ciekawe, bo najgorszy smartphone jaki mialem w lapie to tez byl LG :angel:
Ale to bylo kilka lat temu i to byl jakis najtanszy model, ktory "macalem" w Saturnie.
Ale co jeszcze ciekawsze, to nie jest jedyny model produkowany przez LG (szok, prawda? ;D) i np. aktualny G6 jest po prostu swietny :headbang:
--

Offline vastio

• Gaduła
Masz racje. To nie jest jedyny ich telefon ale wiesz co? Jesli jeden ich telefon ssal pale mocno to w ramach bezpieczenstwa moge wrzucic je do tego samego worka. Tu nie chodzi nawet o sama plynnosc dzialania, brak zawieszen itd ale o to jakie wkurwiajace rozwiazania posiadal.
Reasumujac. Moze i jakis ich telefon jest dobry ale ja wole nie sprawdzac tego :)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Masz racje. To nie jest jedyny ich telefon ale wiesz co? Jesli jeden ich telefon ssal pale mocno to w ramach bezpieczenstwa moge wrzucic je do tego samego worka. Tu nie chodzi nawet o sama plynnosc dzialania, brak zawieszen itd ale o to jakie wkurwiajace rozwiazania posiadal.
Reasumujac. Moze i jakis ich telefon jest dobry ale ja wole nie sprawdzac tego :)

Matko bosko, ale wiesz, który jest rok? Dziś Chińczyki za 300-400 zł to często dobre smartfony. Moja partnerka niedawno sobie zamówiła ZTE Axona 7 Mini za trochę ponad 400 zł. Ekran AMOLED, wbudowany DAC i dobre głośniki stereo, spoko aparat - ogólnie super sprzęt.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Piszesz o wkurwiających rozwiązaniach, a używasz iPhone'a xD

Offline vastio

• Gaduła
Piszesz o wkurwiających rozwiązaniach, a używasz iPhone'a xD
Napisz coś mądrego a nie przywalasz się głupim zdaniem do którego nawet ciężko się w jakiś sensowny sposób odnieść..

Cała moja wypowiedz sprowadza się do jednego- LG zraziło mnie do siebie i nie mam zamiaru próbować następnego choćby na papierze i w opiniach był najbardziej wychwalany.

Do tej pory w jabłku nic mnie nie wkurwia, kompletnie nic. so ?

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Napisałem coś mądrego, nie zauważyłeś? ;)
W ilości chujowych rozwiązań iPhona żaden inny telefon nie jest w stanie dogonić <- to też mądre, i do tego prawda :D

Jeśli w jabłku Cię nic nie wkurwia, to znaczy, że masz go za krótko albo używasz wyłącznie do dzwonienia/wiadomości.
Żeby nie było, miałem 2 iphony i w kategorii telefonu jest to świetne urządzenie, ale nigdy w życiu nie nazwałbym iphona smartphonem, prędzej dumbphonem.

Offline vastio

• Gaduła
Wymien prosze rzeczy ktore Cie w nich wkurwialy.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
W ilości chujowych rozwiązań iPhona żaden inny telefon nie jest w stanie dogonić <- to też mądre, i do tego prawda :D

Jeśli w jabłku Cię nic nie wkurwia, to znaczy, że masz go za krótko albo używasz wyłącznie do dzwonienia/wiadomości.
Żeby nie było, miałem 2 iphony i w kategorii telefonu jest to świetne urządzenie, ale nigdy w życiu nie nazwałbym iphona smartphonem, prędzej dumbphonem.

Wow, to jakiś konkurs, kto zejdzie niżej poziomem swojej wypowiedzi? No to dorzucę cegiełkę od siebie. xD

Spoiler

Offline Maciek

• Pr0

Też jestem strasznie ciekawe co ma tak wkurwiac w japku, bo mam już drugiego ajfona i nawet mi przez myśl nigdy nie przeszedł powrót do androida

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
I ja z checia poczytam co jest takiego nie halo w iOS.

Offline Jesus

• Gaduła
  • Djesus Chytrus
Idźcie na inne fora z takimi dyskusjami, proszę.

Swoją drogą oddam kupon do media expert na:
XIAOMI MI A1 64GB -200zł
albo
XIAOMI REDMI NOTE 5A 16 GB -150zł

Sam pewnie nie skorzystam.
return to monke

Offline Przychlast

• Pr0

XIAOMI MI A1 64GB -200zł
albo

Daj Pan więcej szczegółów.

Offline Jesus

• Gaduła
  • Djesus Chytrus

XIAOMI MI A1 64GB -200zł
albo

Daj Pan więcej szczegółów.
W wyniku cebulowania i rekompensaty odwołanego zamówienia dostałem kupon, który obniża cenę j.w.. Działa jak każdy inny kupon zniżkowy.
return to monke

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
Ależ bardzo proszę :)

To tak na szybko to co pamietam, musze tylko zaznaczyć, ze z iphone'a nie korzytam od roku i ostatnia wersja iOS na której działałem to chyba 9(albo 8?), a miałem 5, 5SE i dodatkowo iPada:
1. Brak możliwości pobierania i przesyłanie plików na inne urządzenie. Nie można było zamontować w kompie jako dyski przenośnego. Ogólnie cały system plików.
2. Żeby zmienić jakieś ustawienie musze za każdym razem wchodzić w ustawienie, szukać i wyklikać to wszytko zamiast zrobić np skrót na ekranie głównym, albo w pewien sposób zautomatyzować to. Np wyłaczenie transmisji danych albo hotspota.
3. Narzucono mi w jaki sposób ma mój interfejs wyglądać i w jaki sposób mam go obsługiwać.
4. Brak aplikacji, które potrafią pewne czynności w telefonie zautomatyzować, jak np Tasker na androidze.
5. Brak możliwości instalacji z zewnętrznych źródeł.
6. App store.
7. Itunes. 
8. Wgrywanie wszelkiego rodzaju multimediów jak filmy czy muzyka to koszmar.
9. Ogólnie mówiąc ergonomia systemu.

Zasadniczo podsumowałbym to, że w iphoneach wkurwia mnie jedna rzecz: iOS. ;)
Nie zarzucam nic pod kątem technicznym iphoneowi, bo desing i specyfikacja urządzenia byly dla mnie ok.

Wow, to jakiś konkurs, kto zejdzie niżej poziomem swojej wypowiedzi? No to dorzucę cegiełkę od siebie. xD

Spoiler

W pewien sposób masz rację, ale nie do końca się z tym zgodzę. Nie tylko apple wprowadza standardy (ładowanie bezprzewodowe, szybkie ładowanie, rozpoznawanie twarzy, duży ekran(!), nfc, podwójny aparat, itd. - długo trzeba było u appla na to czekać).
Przykładowo, rozpoznawanie twarzy było wprowadzone w innych urządzeniach pare lat temu, ale nie było rozwijane bo ludzie z tego nie korzystali z uwagi na jego dyskusyjną wygodę używanie (pommijając bezpieczeństow). A gdy nie mogli sobie poradzić z TouchID przy okazji iPhone'a X, Apple wmówiło ludziom, że odblokowywanie telefonu za pomocą FaceID jest super wygodne (lol,nie). Dopiero OP5t wprowdził rozpoznawanie twarzy, które IMO jest na tyle wygodne, że mógłbym tego używać.
Jeszcze jest tak, że jak producenci androida wprowadzą kiepskie rozwiązania, to one nie mają szans stać sie standardem. Ale jeśli to apple zrobi, jak np. usunięcie gniazda słuchawkowego, no to niestety reszta producentów to kopiuje.

Gizmi, nie martw się. Twoje miejsce na podium nie jest zagrożone :P

Offline Mat

• Pr0
Ależ bardzo proszę :)

To tak na szybko to co pamietam, musze tylko zaznaczyć, ze z iphone'a nie korzytam od roku i ostatnia wersja iOS na której działałem to chyba 9(albo 8?), a miałem 5, 5SE i dodatkowo iPada:
1. Brak możliwości pobierania i przesyłanie plików na inne urządzenie. Nie można było zamontować w kompie jako dyski przenośnego. Ogólnie cały system plików.
2. Żeby zmienić jakieś ustawienie musze za każdym razem wchodzić w ustawienie, szukać i wyklikać to wszytko zamiast zrobić np skrót na ekranie głównym, albo w pewien sposób zautomatyzować to. Np wyłaczenie transmisji danych albo hotspota.
3. Narzucono mi w jaki sposób ma mój interfejs wyglądać i w jaki sposób mam go obsługiwać.
4. Brak aplikacji, które potrafią pewne czynności w telefonie zautomatyzować, jak np Tasker na androidze.
5. Brak możliwości instalacji z zewnętrznych źródeł.
6. App store.
7. Itunes. 
8. Wgrywanie wszelkiego rodzaju multimediów jak filmy czy muzyka to koszmar.
9. Ogólnie mówiąc ergonomia systemu.

Zasadniczo podsumowałbym to, że w iphoneach wkurwia mnie jedna rzecz: iOS. ;)
Nie zarzucam nic pod kątem technicznym iphoneowi, bo desing i specyfikacja urządzenia byly dla mnie ok.

Z wieloma punktami sie zgodze, szczegolnie z tym, ze utrudnione jest pobieranie plikow na telefon. Ale sam telefon mozna normalnie uzywac jako pendrive - ot wpinasz do kompa i mozesz sobie tam rzeczy wrzucic. Zamiast iTunes sa inne aplikacje typu drag and drop, ktore ulatwiaja korzystanie.

Jesli chodzi o inne rzeczy, to taki wyglad systemu to raczej kwestia gustu. Duzo tez iPhone zyskuje w tandemie z komputerem Apple. Takiej symbiozy dwoch urzadzen nie znajdzie sie absolutnie nigdzie i duzo uzytkownikow iPhonow korzysta z nich wlasnie dlatego, ze maja kompy Apple.

Szacun za rzeczowa wypowiedz.

Offline vastio

• Gaduła
Co do tego gniazda sluchawkowego to zgodze sie z Toba. Kompletna padaka. Chyba tylko debil mogl na takie cos wpasc.

Co do zgrywania roznych rzeczy na telefon to dla mnie nie ma w tym nic problematycznego. Nie jest to moze tak proste i przyjemne jak na androidzie ale nie popadajmy w paranoje. Nie jest to nic uciazliwego

Offline Mat

• Pr0
Z gniazdem sluchawkowym to pewnie chodzi o ulatwienie sobie zycia (sobie, czyli producentowi), bo teraz jest trend na wodoszczelne telefony, a gniazdo sluchawkowe ciezej zakleic. Taniej jest po prostu je wywalic :) Oprocz tego kwestia sluchawek bezprzewodowych. Pewnie zbyt malo ludzi je kupuje, z oczywistych wzgledow, no to jakos probuja temat popchnac.