Autor Wątek: Przelew w EUR z konta PLN  (Przeczytany 2800 razy)

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Przelew w EUR z konta PLN
« 08 Lut, 2016, 08:17:15 »
Hej,

Poradźcie - jeśli muszę przelać znaczną kwotę (około 1,7 k) w Euro z konta złotówkowego, to warto kombinować inaczej (kantory online, PayPal, etc.) czy zdać się na kurs banku?

Ma ktoś jakieś doświadczenie? Wkurza mnie to trochę, że np. w Aliorze nie mam w ogólnej tabeli podanego kursu dla przelewów z konta operującego w PLN.  Gdyby chodziło o 50 zł, nie szarpałbym się, ale przy tej kwocie ma już znaczenie, czy zapłacę za EUR 4,25 czy 4,45 :-)

Dzięki za wszelkie porady.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Odp: Przelew w EUR z konta PLN
« Odpowiedź #1 08 Lut, 2016, 08:29:42 »
Warto, kurs bankowy to złodziejstwo, ale Pay Pal w tym wypadku jeszcze większe złodziejstwo. Kantory internetowe i konto w euro to jedyne sensowne rozwiazanie. Są konta gdzie nie masz opłat jeśli prowadzisz jakieś tam ruchy na koncie. Nam paypal srednio wpierdziela od 40 do 60 € na 1k€ oprócz tego w zależności gdzie idzie kasa dokładają dziwne opłaty a i przelicznik jest "po zbóju". Nawet jeśli przelejesz euro do paypala z banku polskiego przewalutują to na złotówki i znowu przewalutują jak bedą mieli wysłać w euro. I to samo mam w drugą stronę nie wyślą do banku w polsce euro tylko przewalutuja na pln.
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2016, 08:33:12 wysłana przez commelina »

Offline aciek_l

• Pr0
« Odpowiedź #2 08 Lut, 2016, 08:33:08 »
Tak samo jak commelina - polecam konto walutowe i kantor internetowy. Wszystko sprawnie do ogarnięcia online.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Offline stillG

• Użytkownik
« Odpowiedź #3 08 Lut, 2016, 09:02:49 »
Ja do takich sytuacji założyłem bezpłatne konto walutowe. Kupuję $ na walutomt.pl i wpłacam na te konto.

Offline Amal_68

• Pr0
  • You've heard of the golden rule, haven't you?
« Odpowiedź #4 08 Lut, 2016, 09:11:24 »
Też konto walutowe. Z tym że ja biegam do kantoru. Muszę widzieć jak się hajs mnoży :P
Chyba najmniej jebania, bo łańcuch jest prosty:
Postbank > Bank Spółdzielczy > Kantor > Zakupki
Kompletna, jednoosobowa linia produkcyjna alkoholu wysokoprocentowego na czasy niepewne.
Sprzedaje graty !>>> http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5646688<<!
*** http://ucio94.soup.io/ ***

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #5 08 Lut, 2016, 09:27:25 »
Możesz zrobić tak: mBank ma chyba darmowe konto EUR, ewentualnie darmowe konto w http://www.banksmart.pl/ i przewalutowanie przez cinkciarz.pl. Sam tak już sporo EUR przewalutowałem i jest to jedna z najlepszych/najkorzystniejszych opcji. Korzystając z cinkciarza jesteś w stanie nawet 20gr lepszy kurs uzyskać w stosunku do banku.

Gdybyś decydował się na założenie konta w BankSmart, to pisz na priw to Ci linka referencyjnego prześlę :D
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline Musza

• Pr0
« Odpowiedź #6 08 Lut, 2016, 10:44:13 »
jak masz PayPala to Ci zwyczajnie mogę odsprzedać 1,7k€ po średnim kursie i wsio ("for friends or family" przejdzie bez prowizji)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #7 08 Lut, 2016, 11:52:14 »
Dziękuję Wam bardzo, faktycznie mogę założyć darmowego emaxa w mbanku.

To co, cinkciarz the best i po sprawie, czy trzeba się dalej doktoryzować? Jakieś inne portale są godne zaufania?

Offline stillG

• Użytkownik
« Odpowiedź #8 08 Lut, 2016, 16:41:12 »
Pisalem Walutomat.pl taniej niż cinkciarz sobie porównaj.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #9 08 Lut, 2016, 22:00:32 »
walutomat + przelew w euro na ogol najtanszy, spread prawie 0, czyli kupujesz po cenie sredniego kursu prawie.
a uberschall za 1500 euro jest jakbys chcial ;)

Ale dzie? Bo nie widzę...

PS kuchenna waga teściowej pokazuje 4,3 kg - if you know what I mean :)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #10 08 Lut, 2016, 22:25:48 »
W kontach walutowych czasem trzeba uważać na szit, który Ci dokładają do "darmowego" konta. Ja np. mam w banksmarcie usługę "korzystne przewalutowanie", za którą kasują mnie miesięcznie ileśtam eurogroszy, bo cały czas zapominam ją wyłączyć. :facepalm:

A tak na marginesie eurokarta nie oznacza, że da się za jej pomocą w eurokraju wypłacić pieniądze z bankomatu. :P

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #11 08 Lut, 2016, 22:26:39 »
Walutomat, cinkciarz - jeden pies, używam obu. Cinkciarz obsługuje rachunki zagraniczne, ale to pewnie i tak nie jest dla Ciebie istotne.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #12 08 Lut, 2016, 22:39:42 »
W pytę droga ta zabawa, tak czy inaczej. Skorzystałem z walutomatu. Trzeba pamiętać o prowizjach.

Przelew idzie do G66.eu, konto niemieckie. Jeszcze se mbank 20 zł skasuje za samo kliknięcie z tego co widzę...

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #13 09 Lut, 2016, 08:29:02 »
Oj tam oj tam dzisiaj na pewno bankowcy sie pokajają przed komisja bankową i zmniejszą prowizje w obawie przed skonfiskowaniem majatku banku na podstawie doniesień społecznych :P w walce o równość i dobre nasze samopoczucie :D

Offline Kama789

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #14 10 Lut, 2016, 16:43:52 »
Hej, jeśli chodzi o wymianę walut i potem przelew w walucie to zdecydowanie bardziej opłaca się to robić w kantorach internetowych - mają o wiele niższe kursy niż banki czy kantory stacjonarne. Korzystając z Walutomatu trzeba pamiętać, że mają prowizję, a już po wejściu na tę giełdę możecie zauważyć, że kursy walut trochę się różnią. Osobiście korzystałam z Rkantor.com do takich rzeczy - oni też  mają giełdę, ja jednak wolałam kantor. Oferta na przelewy też moim zdaniem ok, opłąta 1 EUR to niedużo. Rozważam jeszzce kantor Aliorbanku, ale tam trzeba zakładać konto w Aliorze. Korzystał ktoś z Rkantor.com albo z Aliora? Możecie coś powiedzieć?