Autor Wątek: Offtop komputerowy - jaki prosty 15" laptok z i5 do pracy?  (Przeczytany 840 razy)

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Może ktoś jest zorientowany w szekterach i cortach rynku komputerowego i pomoże...

Potrzebny komp do pracy (excel i okolice) oglądania stron www, a okazjonalnie także filmów i telewizji mobilnej. Chodzi o to, czy znacie konkretne i dobre oferty - jeśli tak, zarzućcie linkiem, please. Im dłużej przeglądam oferty w necie, tym bardziej głupi jestem, wygląda, jak by się wszyscy umówili co do ceny :-))

Musi mieć:
klawiaturę numeryczną
15-16" matowy ekran, może być 1366x768
Windozę w zestawie (trudno, mogą być 8-ki i 10-tki)
procek minimum i3, ale raczej i5
być nowy i sprzedawany z FV

Fajnie by miał:
dysk SSD (może być 240 GB i być jedynym, no prob).
dedykowaną grafikę
8GB RAMU
wygląd inny od czarnego ibaneza (np. design Asusa leży żonie zdecydowanie bardziej niż Acera)
w zasadzie nie musi mieć napędu/nagrywarki DVD

Z góry dzięki za pomoc. Jeśli macie uwagi typu "struny 12-ki do siodełka z gówna w chińskim corcie? Ou noł, dozbieraj i kup mesę" - bardzo fajnie, chętnie posłucham, bo trochę wypadłem ze świata komputerów.

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Dedykowana grafa do excela i filmów? Naaah. Integra z nowszych i5 sobie spokojnie poradzi z w/w zadaniami. Jak dla kobity to SSD odpada, bo one i tak nie widzą różnicy przy normalnym użytkowaniu, a W10 odpala się już szybko na zwykłym HDD.

No i nie bierz asusa ani ha-pe. Straszną kupę ostatnio robią w laptopach. Polecam szyskim Lenovo lub Acery i nikt mi jeszcze nie powiedział, że chujnia.

Taki cudak spokojnie da radę:
http://allegro.pl/laptop-lenovo-g50-70-i5-8gb-500gb-hd4400-windows-i5265760013.html

PS. Jaki masz mniej-więcej budżet?
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Dzięki, to by było całkiem ok, ale ekran ma błyszczący.

Budżet pewnie ok 2000 - 2400 PLN.

Lenovo w tych obudowach jeszcze jakoś dziewczyna zaakceptuje. Zwykle jednak zbyt nawiązują do IBMowej tradycji ciosanego czarnego kloca ;-)

Za moich czasów Acerów się nie kupowało - zbierali wtedy mega wpierdol za serwis, długa historia. Podobno dziś jest lepiej. HP to żart, ale Asusowi nadal ufam - ciekawe, co się stało, że popsuli sobie opinię.

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Zależy co traktujemy poprzez "ostatnio". Ojciec niecałe 3 lata temu kupił mi na studia Probooka 4540s. Potem drugą sztukę sobie, bo mu się spodobał. I oba śmigają. Zero problemów. Najpierw pod win7, teraz oba pod win10. Asusy też słyszałem, że wszyscy szkalują, ale jakoś nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć dlaczego ;) Matce kupiliśmy ostatnio jakieś Lenovo. G50 chyba, albo jakieś insze. Też śmiga. Za 1,5k jakieś. Też fajnie i bezproblemowo.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Nowe asusy z niższej półki cenowej są klepane masowo, a koszta obcina się wlutowywaniem niektórych elementów (nawet ram) na stałe w płytę. Do tego kiepsko zaprojektowane układy, które baaaardzo lubią się przegrzewać oraz kiepskie obudowy z utwardzanego gówna (takie mam przynajmniej wrażenie).

Sprzedaję tego sporo i widzę co wraca na serwis, a co nie.
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline wuj Bat

• Pr0
"głęboki, imponujący bass" :D
Paczki z głów!

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Bas? Może As?

As banalny.

:D

Offline wuj Bat

• Pr0
A może...
Nie, to by było zbyt oczywiste ;).

Aby wyjście na tiwilizor było, to nawet ten model popieram
Paczki z głów!

Offline jonser

• Nowy użytkownik
    • http://motopezal.pl/
Wymagań dużych nie masz, a więc laptop według mnie troszkę przesadzony, że tak powiem.. skoro tylko do takich rzeczy, to kup coś tańszego. :)