Autor Wątek: Specjalista od problemów z nadgarstkami  (Przeczytany 1623 razy)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Specjalista od problemów z nadgarstkami
« 03 Sty, 2016, 22:05:00 »
Drodzy Ludzie,

pewien mój przyjaciel ma ostatnio problemy z nadgarstkami - objawiają się głównie bólem, uczuciem "oporu" itd. itp. Jego stan pogorszył się na tyle, że pisanie na klawiaturze sprawia mu trudność(pracuje jako informatyk - a właściwie pracował bo wziął tyle wolnego, ile zdołał).

Wszyscy wiemy jak działa publiczna służba zdrowia w naszym kraju, zatem mam pytanie: Zna ktoś jakiegoś godnego polecenia specjalistę z okolic Warszawy lub ewentualnie całej Polski, który mógłby zająć się tym przypadkiem?

Zaproponowałem mu, że spytam tutaj ponieważ kto gra na gitarze i nigdy nie miał problemów z rękami niech pierwszy rzuci kamień i zwija się z bólu nadgarstków. :P

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
A czy jest pewny ze to nadgarstek a nie tzw cieśnia, która jest "chorobą zawodową" informatyków i kobiet noszących zbyt ciężkie siatki ? Czyli splatanie nerwów w okolicach właśnie nadgarstka. Nie ma innych objawów typu dretwienie-mrowienie palców lub przedramienia ?

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
Ja dzisiaj byłem i dostałem diagnozę że u mnie to może być zapalenie ścięgien, niech sprawdzi obie wersje

Ja poleciłbym mu po postu trochę aktywności ruchowej jak mam być szczery, mi na przykład na ból kolan pomogły przysiady, you never know...

Wysłane z mojej lodówki

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Ja poleciłbym mu po postu trochę aktywności ruchowej jak mam być szczery, mi na przykład na ból kolan pomogły przysiady, you never know...

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
@Aremenius Kolana są mimo wszystko trochę innymi stawami, niż nadgarstki.

@pivovarit Czy miał jakieś urazy typu złamania/zwichnięcia/skręcenia nadgarstków w przeszłości? Tego typu urazy źle wyleczone, mogą wywoływać bóle i ograniczenie mobilności stawu. Poza tym, warto by było sprawdzić to, o czym pisał @commelina, bo to rzeczywiście choroba zawodowa osób pracujących dużo przy komputerze. Pytanie też, czy próbował zaopatrzyć się w ergonomiczną klawiaturę? W założeniu, tego typu klawiatura znacząco odciąża nadgarstki, w praktyce, sporo zależy od modelu, więc najlepiej przetestować samemu. Polecam Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000, kosztuje poniżej 200 PLN, a jest naprawdę wygodna, chociaż wymaga trochę przyzwyczajenia.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Czyli mamy wniosek i diagnozę. Niech zmieni klawiaturę i zacznie robić przysiady to mu przejdzie :D
Moja żona miała operację a własciwie zabieg z tym cudem związany. Zabieg 2godziny rekonwalescencja trzy dni i do roboty.
Podobno splatane były niczym kable gitarowo kolumnowe wyciągnięte z walizy po koncercie :P

Offline Dmaligator

• Pr0
Mój ojciec tez miał cieśnie nadgarstka w obydwóch rekach.
Jeden zabieg miał w 2009 roku drugi rok później, bo szpitalowi się nie opłacało dwóch na raz robić?
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
@commelina rzecz w tym, że jego objawy nie są typowe dla zespołu cieśni nadgarstka.

Ok, to wracając do tematu: ktoś ma kontakt do prywatnego specjalisty?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Mam do Gdańska, interesuje ? Zazwyczaj jest tak ze kazdy z nas jest inny i inaczej sie to objawia.

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
To, co napisałem, dotyczyło raczej profilaktyki, niż leczenia. Mojemu ojcu, który jest informatykiem, właśnie taka klawiatura pomogła, tylko zajął się tym od razu, gdy zaczęły się bóle, a nie czekał, aż nie będzie w stanie w ogóle pracować.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Mam do Gdańska, interesuje ? Zazwyczaj jest tak ze kazdy z nas jest inny i inaczej sie to objawia.
Byłbym wdzięczny, poproszę. :) Na prv lub w tym temacie.

Offline Sikor

• Gaduła
    • Moje galerie...
A czy jest pewny ze to nadgarstek a nie tzw cieśnia, która jest "chorobą zawodową" informatyków i kobiet noszących zbyt ciężkie siatki ? Czyli splatanie nerwów w okolicach właśnie nadgarstka. Nie ma innych objawów typu dretwienie-mrowienie palców lub przedramienia ?

Czesc wszystkie bole nadgarstka wrzuca sie z automatu w zespol ciesni.
A czesciej to jest spiecie miesni w okolicach barkow, ktore uciska nerw biegnacy dalej wzdluz reki.

Ewentualnie po prostu "zwykle" przeciazenie. U mnie bylo to drugie.
W prawym nadgrastku zaczelo sie robic nieprzyjemnie, mrowienie, bezczucie.
Przelozylem mysz na lewa strone i obciazenia sie wyrownaly.
To bylo kilka lat temu i od tego czasu problemow brak.
Obydwa nadgarstki funkcjonuja bez zarzutu :)
Practice cures most tone issues - John Suhr
--
Moja galeria z Musikmesse 2014 i nie tylko...

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Byłbym wdzięczny, poproszę. :) Na prv lub w tym temacie.

Skierowanie od lekarza ogolnego do chirurga od chirurga do ortopedy. Przychodnia na ul. Polanki w Gdańsk Oliwie dr Jagielski

Offline Konik1883

• Użytkownik
Wikipedia ,,Ganglion''

Leczenie
-Chirurgiczne (niebezpieczeństwo powikłania)
-Maść i bandaż (Bezpieczne)