Jako że do końca lutego muszę wyprodukować jakąś łądną prackę, żeby mnie dopuścili do maturki, a z wyboru wziąłem sobie fizykę, to wpadłem na pomysł, żeby zrobić sobie temat string tension, na przykładzie strun gitarowych.
Generalnie, różne były pomysły, aktualnie chcemy spróbować z kumplem zbudować jakąś maszynkę do robienia tego pomiarów napięcia, w miarę zbliżoną w budowie do gitary (z punktu widzenia struny), coś (o ile dobrze zrozumiałem jak działa zrywarka) podobnego konstrukcyjnie do zrywarki. Z góry tylko uprzedzam że na mnie nie warto polegać (xD), bo może się okazać, że powstaną jakieś problemy nie do przeskoczenia i będzie ze wszystkiego dupa, jednakże postanowiłem się podzielić pomysłem, a przede wszystkim poprosić użytkowników o pomoc.
Jeśli tak zebrać do kupy najważniejsze rzeczy, to chcę zakupić wszystkie dostępne na taniestruny.pl (może jeszcze się zastanowię nad innym sklepem, może ktoś z uwagi na oczekiwany produkt końcowy by mnie w jakiejś małej części zasponsorował, zarabacił i fogle) grubości strun Ernie Ball i zmierzyć napięcie, po kolei dla każdej, w standardowych menzurach, 24,75", 25,5", 27", 28,5" oraz 30". I tu pierwsze moje pytanie do userów, jakie byście proponowali zakresy strojenia przy różnych menzurach, głównie chodzi mi o to, żeby ten kalkulator (o ile powstanie) był w miarę użyteczny, czyli żebyście mogli go wykorzystać, tak więc jakieś propozycje by się przydały dla tych właśnie strojeń, biorąc też pod uwagę to, żeby struny nie zerwać (jako że wolałbym nie kupować tej samej struny 5 razy).
W efekcie chciałbym wyprodukować jakąś generalną formulę matematyczną, która pozwalałaby obliczyć napięcie dla pojedynczej struny (a także dla zestawu), mając oczywiście wszystkie zmienne (długość menzury, strojenie struny, jej grubość oraz zapewne jakaś stała, uwarunkowana parametrami struny, jak np. to, czy struna ma owijkę, czy nie). Oczywiście taka formuła już istnieje, tak więc nie jestem w tragicznej sytuacji, zawsze mogę rozwiązywać problem od tyłu, dostęp do tabel z odpowiednimi wynikami (z tym że dla strun d'addario) też mam.
Poza tym, jeśli całe przedsięwzięcie się uda, oczywiście zrobi się jakiś graficznie przystępny kalkulator, wersja pc, mac oraz www. Tak żeby pokarać tego australijczyka. No i, oczywiście, wszelkie inne struny (innych producentów) też będzie można przebadać pod tym kątem.
Podrzućcie proszę jakieś propozycje strojeń dla poszczególnych strun (zdaję sobie sprawę, że nikt nie grał na wszystkich dostępnych strunach, ale każdy od siebie jakieś strojenia da, na zasadzie set strun i wysokości do jakich ów set stroicie, a z różnorodności użytkowników zbierze się trochę danych, a dalej coś się opracuje, jakiś plan).
Z góry dziękuję za pomoc, a szczególnie, jeśli się okaże, że jednak nic z tego nie będzie.
No i w takim wypadku też oczywiście z góry przepraszam.
(jak ktoś da strojenie od siebie, to będę edytował tego posta, dopiszę tu nowe grubości strun i strojenia dla nich, tak żeby było przejrzyście, warto też wziąć pod uwagę, że zamierzam testować Ernie Balle, zdaje sie, że może mieć to jakiś wpływ na całokształt).
Jeszcze raz dziękuję (i przepraszam).