Autor Wątek: Wzmacniacz lampowy do domu i na próby  (Przeczytany 11144 razy)

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
FX Loop to bypass pętli czyli przykładowo grasz partię czystą z wyjebaną ilością efektów w pętli a potem wbijasz na kanał przesterowany i chciałbyś żeby nie było żadnego z tych efektów - wtedy włączasz bypass pętli i masz czysty sygnał bez efektów ;)

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Sam niedawno kupowałem swoją pierwszą lampę i miałem podobne obawy, co Ty. Udało mi się wyrwać MG Vintage 50W za super piniondze, do tego kolumna 212 (póki co z jednym głośnikiem) i... mogę go tak ustawić, że ojciec w biurze za ścianą mnie nie słyszy a ja mam haj kłaliti sałnd. Preampy rozkręcone na 4, master na 1.5-2.

Jaką kolumnę wyrwałeś do zestawu?

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
FX Loop to bypass pętli czyli przykładowo grasz partię czystą z wyjebaną ilością efektów w pętli a potem wbijasz na kanał przesterowany i chciałbyś żeby nie było żadnego z tych efektów - wtedy włączasz bypass pętli i masz czysty sygnał bez efektów ;)
Dzięki za odpowiedź, a jak z tą lampą? I czy firebird ma jakiś wbudowany reverb? Bo nie za bardzo go słychać, a żadnego pokrętła od reverbu nie ma

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
To zależy od wersji.

Offline Aremenius

• Pr0
  • HUE
No jeżeli nie ma pokrętła to raczej nie ma :D

Wysłane z mojej lodówki

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
Lampę mogę zamontować? Jeśli tak to gdzie?

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
mam lampę którą stosowałem na inwerterze w jetcity jca20h, firmy tad -  http://amptone.pl/p/13/85/12ax7a-ecc83-premium-selected-12ax7-ecc83-lampy-elektronowe.html czy mogę ją zamontować? Jeśli tak to gdzie?

Na biurku. Człowieku, masz adres mailowy do twórcy wzmaka? Zapytaj go, która lampa za co odpowiada, wyjmij jedną i wymień na swojego TADa. Pytanie brzmi - po kiego grzyba?

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
Ponieważ wydaje mi się ze tad jest lepszą niż te w mg

Offline W.L

• Prawie użytkownik
Sam niedawno kupowałem swoją pierwszą lampę i miałem podobne obawy, co Ty. Udało mi się wyrwać MG Vintage 50W za super piniondze, do tego kolumna 212 (póki co z jednym głośnikiem) i... mogę go tak ustawić, że ojciec w biurze za ścianą mnie nie słyszy a ja mam haj kłaliti sałnd. Preampy rozkręcone na 4, master na 1.5-2.

Jaką kolumnę wyrwałeś do zestawu?

Zamówiłem kolumnę ze sklepu guitars4you i wstawiłem tam używanego Celestiona G12H100, którego wyrwałem za niedużą kasę. Brzmi naprawdę dobrze i za te piniondze trudno lepiej trafić

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
Ponieważ wydaje mi się ze tad jest lepszą niż te w mg

To wobec tego napisz jakie masz lamppy w MG. Chyba że w kartoniku na biurku już lepiej Ci brzmi niż te we wzmaku :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
Jeśli chodzi o dwie mniejsze lampy to są to Ruby 12ax7ac5 hg, mam też jeszcze pytanie, w momencie włączenia fx loop w footswitchu i przejściu na kanał przesterowany gra on trochę inaczej, jest wytlumiony, gra jakby słabiej, kiedy wylacze fx loop od razu jest lepiej, jednak bez na przykład reverbu czy overdrive, który jest w pętli, jest możliwość żeby brzmienie było to lepsze wraz z zastosowanym reverbem z pętli?

« Ostatnia zmiana: 14 Lis, 2015, 09:51:43 wysłana przez kuba929 »

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
ale że jak overdrive w pętli?
B ( o ) ( o ) B S

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
ale że jak overdrive w pętli?
Overdrive nie może być w pętli? Jeśli nie to gdzie trzeba by go podłączyć? Normalnie przez wejście dla kabla od gitary?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
to zależy czy chcesz dopalić kostką wzmaka, czy wzmakiem kostkę :D

Ale serio, to OD między gitarą, a wzmakiem, reverb w pętlę.
B ( o ) ( o ) B S

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
A looper gdzie?

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
A looper gdzie?

Przetłumacz sobie na polski, a odpowiedź się znajdzie  ;)

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
A looper gdzie?

Przetłumacz sobie na polski, a odpowiedź się znajdzie  ;)
Jasne, dzięki :) polecacie wymienić lampę czy nie będzie żadnej różnicy?

Offline vastio

• Gaduła
Nie pierdol tylko graj.
Jak ludzie lubią sobie utrudniać życie...
Nie wiesz jak poukładać efekty. Nie wiesz co to jest reverb i czy Twój wzmak go w ogóle ma a bierzesz się za wymianę lamp...o zgrozo...

Offline Razor89

• Gaduła
Overdrive w pętli po mocnym przesterze umożliwia uzyskanie dodatkowej tony wilgotnego mułu :D Tak na poważnie to overdrive między gitarę a input wzmaka, a efekty modulacyjno - przestrzenne w pętli ;)

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
Overdrive w pętli po mocnym przesterze umożliwia uzyskanie dodatkowej tony wilgotnego mułu :D Tak na poważnie to overdrive między gitarę a input wzmaka, a efekty modulacyjno - przestrzenne w pętli ;)
Dzięki :)

Offline kuba929

• Prawie użytkownik
Po podłączeniu w pętle tylko ditto i reverbu i po włączeniu pętli w footswitchu nadal kanał lead się jakby osłabia, brakuje trochę przestrzeni, wiecie co może być przyczyna? Słaba jakoś kabla wychodzącego z pętli może mieć na to wpływ? Różnica jest slyszalna i niestety denerwuje

Offline bamse

• Prawie użytkownik
Inwenter to ta lampa najbliżej lamp EL 84

z pętlą tak jest, wynika to z trochę innego poziomu sygnału jaki leci na pętle, niż bezpośrednio z instrumentu, właśnie dlatego masz bypas tej pętli we footswitchu.

Offline drzevoo

• Gaduła
Po podłączeniu w pętle tylko ditto i reverbu i po włączeniu pętli w footswitchu nadal kanał lead się jakby osłabia, brakuje trochę przestrzeni, wiecie co może być przyczyna? Słaba jakoś kabla wychodzącego z pętli może mieć na to wpływ? Różnica jest slyszalna i niestety denerwuje

Sprawdź czy dzieje się tak, jak wepniesz w pętle sam kabel bez efektów. Jak będzie ok, to spróbuj wsadzić jeden efekt, później drugi - tym sposobem znajdziesz winowajcę.
Żeby mi się chciało tak, jak mi się nie chce...

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
Nie kumam, albo coś przeoczyłem - ten Firebird nie ma regulacji poziomu send / return?

Offline kuba929

• Prawie użytkownik