Wiem, że to forum gitarowe - ale 1. offtop mamy bogaty
no i co chwila pojawiają się problemy "wyciongłem wtyczke z laptoka i sie zjebało". Wiem też, że istnieje pisiont forów komputerowych - ale dowiedzenie się tam czegokolwiek to masakra, 9/10 tematów to "czy na tablecie z Biedry zagram w Wieśka 3", względnie geekowe kłótnie "czy karta o symbolu JDB373928EURHDIS73Y jest lepsza niż 78EH37W7YD6E8WPAKS". Kto zna, ten wie
Tak więc - wszystko co mieści się w temacie PC, Apple, laptopo, netbuko, ultrabuko i inne zbuko, windozy, linucha, a jednocześnie nie mieści w topicu "android", umieszczamy tutaj. Jeśli wasza forumisia łaska I żeby nie było, że robię to w 100% bezinteresownie i tylko dla porządku, bo i tak nikt nie uwierzy
Mianowicie - pecet mi dogorywa. I teraz:
- stacjonarka czy jednak laptop. Zawsze miałem pecety, bo laptoki drogie, bo się psują, bo jest problem z rozbudową. Tyle tylko, że różnice w cenie się zacierają (tzn. nadal jest drożej, ale nie aż tak) a rozbudowy nie robiłem nigdy. Zawsze obiecywałem sobie że tak będzie, a i tak zawsze po tych 4-5 latach wymieniałem całość. Plusem laptopa jest też fakt, że nie mam... monitora
Zgadza się - za ekran kompa robi mi telewizor. I jak leci coś w TV a trzeba jednocześnie pogrzebać na kompie, to mam problem. A nawet jak nie, to odpalanie 32" (a szykuje się zmiana na 42-46 więc tym bardziej) dla napisania tekstu czy zgrania foci to trochę przerost formy nad treścią...
- komp to wół roboczy. W gry nie gram (poza WoT od czasu do czasu, ale to mi nawet na obecnym rzęchu działa
) wiec ten argument jest inwalidą
natomiast często jak go odpalę o 6 rano, to (z krótkimi przerwami) chodzi do 9 wieczorem. Głównie internetowanie, seriale i filmy online, focie, empeczy i takie tam. Więc raczej mało wymagające sprawy,
- ze spraw typowo technicznych - do w/w zastosowań raczej mocne 2 rdzenie czy słabsze 4? I czy wystarczy jakaś grafika zintegrowana (czy ogólniej pobierająca RAM, bez własnego - i tak będzie 8 a nie 4GB)? Bo z tego co czytam nawet takie wynalazki jak Intel 4600 powinny "dawać radę" w moich zastosowaniach,
- przewidziany budżet razem z systemem to tak do 1,5k. Stać mnie na więcej (sie gra sie ma
) tylko nie bardzo widzę sens w kupno komputera za powiedzmy 2,5k dla oglądania filmów... A za wspomniane 1,3-1,5k spokojnie się kupi stacjonarkę z sensownymi 2-rdzeniami (ok. 3,5-4MHz), 8GB RAM, szybkim talerzowcem 500 a nawet 1000GB*, jakąś podstawową (ale już nie kompletnym padłem) grafiką i pełnym Winem 7 lub 8.1. Laptop... no ciężej jest, ale też do znalezienia.
*mam zewnętrzny dysk 750 i pisiont pendraków, więc na upartego 500 wystarczy.
Jakieś rady, sugestie, uwagi? Z góry podziękował