Autor Wątek: Matlab  (Przeczytany 1574 razy)

Offline W.L

• Prawie użytkownik
Matlab
« 25 Cze, 2015, 01:37:16 »
Dobry.

Jako że jest tu kilku studentów i postudentów kierunków inżynieryjno-naukowych to mam pytanie. Czy ktoś ogarnia matlaba? A jeśli tak to gdzie się nauczył? Bo zawalony egzamin z metod numerycznych mocno mi wjechał na ambicje i mam zamiar przez wakacje ogarnąć składnię tego języka jak i działanie samego środowiska, które jest dosyć rozbudowane. Będę wdzięczy za wszystkie wskazówki i materiały!

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Odp: Matlab
« Odpowiedź #1 25 Cze, 2015, 01:52:11 »
A o jakie środowisko matlaba konkretnie chodzi?  (w sensie jakie funkcje, rozszerzenia - do czego ma to służyć?)
Ja korzystałem z niego do analizy grafowej danych z fMRI, ale przerzuciłem się na freesurfera, bo piracki matlab odwalał głupoty na moim Macu, na oryginalnego moja uczelnia nie daje licencji nawet wykładowcom, a demo nie miało wszystkich potrzebnych funkcji. Co do składni, języka, etc. - jest sporo bardzo dobrych i przejrzystych instrukcji i tutoriali w internecie, które można znaleźć googlem wpisując np. "matlab [ewentualnie jeszcze wersja] instrukcja"

Offline W.L

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #2 25 Cze, 2015, 02:07:57 »
Wersję programu mam R14. Póki co to będą jakieś interpolacje, aproksymacje, całkowanie numeryczne i rozwiązywanie równań. Docelowo analiza obwodów, ale o to będę się martwił jak zaliczę przedmiot elegancko

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi

Offline samuraj_jack

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 25 Cze, 2015, 13:32:08 »
dawno to było, ale kojarzy mi się dość rozbudowany help/manual- raczej wszystko tam znajdziesz.
"Poznał też mowę zwierząt i posiadł umiejętność czytania w ludzkich myślach, ale jedno i drugie okazało się gówno warte"

Offline Donnie

• Pr0
  • Albo rybki, albo pipki
« Odpowiedź #5 25 Cze, 2015, 15:08:25 »
Też dawno to było, ale do prostych zadań o jakich piszesz, najlepiej sprawdza się Maple -taka mega okrojona, prostsza i tańsza wersja (dla studentów chyba za darmo). No i helpa ma rozbudowanego. Chyba, że wymagają tylko Matlaba to krzyż na drogę :D

Offline W.L

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #6 25 Cze, 2015, 16:29:11 »
Dzięki za odpowiedzi.

Póki co to na egzamin potrzebna mi jest sama składnia, bo piszemy programy na kartce... Ale w wakacje chcę porządnie ogarnąć całe środowisko dla siebie żeby być do przodu. No i nawet mnie to interesuje, nie powiem :p

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #7 25 Cze, 2015, 18:50:34 »
A możesz pokazać jakieś przykładowe zadanko?

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #8 25 Cze, 2015, 20:57:57 »
2+2=4
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #9 26 Cze, 2015, 20:28:21 »
Ja się Matlaba uczyłem z jutuba :tak:
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline W.L

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #10 27 Cze, 2015, 01:10:24 »
Na początku lipca wezmę się za ogarnianie tego, w razie problemów odezwę się tutaj. A przykładowe zadania to takie: http://imgur.com/t62pRbY . Ale podobno na wrześniowych terminach daje duuuużo trudniejsze