Autor Wątek: Jaka bramka?  (Przeczytany 9071 razy)

Offline krechaSP

• Użytkownik
Jaka bramka?
« 28 Sty, 2015, 23:49:17 »
Witam.
Nie jestem specjalistą w dziedzinie bramek szumów niestety, a potrzebuję fachowej rady. Problem mam taki: mam EHX Big Muff Tone Wicker, który niestety straszliwe szumi. Potrzebna mi jest bramka szumów, a niestety nie wiem, która będzie najlepiej działała z tym muffem. Nie wiem, czy kupić Bossowską, czy kopię ISP Decimatora lub coś od MXR.

Czy ktoś ma doświadczenie z korzystaniem z Muffa i bramki szumów i mi podpowie?

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
Odp: Jaka bramka?
« Odpowiedź #1 29 Sty, 2015, 00:19:46 »
kopia isp. tylko.
isp master race.
i always go full retard

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
« Odpowiedź #2 29 Sty, 2015, 07:45:10 »
krecha uderz do usera Razor. Robi teraz partię bramek, a to koleś co się nie pierdoli w tańcu i robi dobre rzeczy. Ogólnie posiadanie bramki szumów ułatwia życie. Mówię to z perspektywy kolesia który używa P90tek do higainów ;)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #3 29 Sty, 2015, 10:54:00 »
no to ja się spytam, może ktoś ma doświadczenie.

Nie jestem zadowolony z bramki szumów wbudowanej w moim Bashu MKV, czy ISP będzię lepszą bramką? Wydaje mi się, że Bashowska mało pomaga...

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #4 29 Sty, 2015, 11:15:27 »
Nie wiem, co jest w Bashu MKV, ale nic lepszego od patentu znanego z G-stringa w tej części galaktyki chyba nie powstało. Zresztą - zwykły decimator na końcu łańcucha przed-wzmacniaczowego też daje radę.

Miałem kontakt z kopią zwykłego decimatora i kopią G-stringa - obie robią dokładnie to, czego się można spodziewać. Chcesz ciąć szum z preampu - tną szum z preampu, chcesz uśpić świerszcze w singlach, tyż gra gitara. Chcesz obie rzeczy na raz - bier G-stringa.

Nie mam wielkiego doświadczenia; porównuję do budżetowej zrzynki z Bossa NS2 i bramek z PODa HD500 które są w porównaniu do decimatora żałosne.

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #5 29 Sty, 2015, 11:20:08 »
Bo szczerze odkąd mam ten wzmacniacz, to mam wrażenie, że bramka może działać lepiej, brzmienie hi-gain powinienem ustawić sobie bardziej "tight" bez żadnych słyszalnych "okolic", szczególnie na partiach solowych, albo typowo melodycznych wstawkach. Po prostu wydaje mi się, że niektóre moje partie są mało czytelne, i (chyba) to nie jest kwestia techniki tak do końca...

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #6 29 Sty, 2015, 11:30:31 »
Tak do końca nie, ale od początku do 90% na pewno ;) :D

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #7 29 Sty, 2015, 11:36:33 »
No tak, ale jednak, chyba dobra bramka by mi uwidoczniła pewne rzeczy...

Offline The Moonshiner

• Użytkownik
« Odpowiedź #8 29 Sty, 2015, 12:55:08 »
Polecam ISP Decimator G-String II. Z innymi nie miałem styczności. Tego używam na co dzień i wypełnia swoją rolę bardzo dobrze.

Online Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
« Odpowiedź #9 29 Sty, 2015, 13:28:24 »
Ten topik powinien się zakończyć po poście @sify11

Także ten. ISP. Koniec tematu :D
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline krechaSP

• Użytkownik
« Odpowiedź #10 29 Sty, 2015, 19:42:14 »
chcesz uśpić świerszcze w singlach, tyż gra gitara. Chcesz obie rzeczy na raz - bier G-stringa.

nie gram na singlach, więc pytanie, czy zasadniczą różnicę odczuję między G, a standardowym

btw. nie wypowiedział się jeszcze nikt na temat bramek od MXR. Jak to wygląda ?

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
« Odpowiedź #11 29 Sty, 2015, 20:12:29 »
Nikt się nie wypowiedział bo większość używa isp czy to kopii czy oryginałów. Jeden switch, jedna gala i zawodowe działanie więc po co sobie utrudniać :)
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline FlyingV

• Gaduła
« Odpowiedź #12 29 Sty, 2015, 20:12:55 »
btw. nie wypowiedział się jeszcze nikt na temat bramek od MXR. Jak to wygląda ?

No bo są kiepskie. Co tu się rozpisywać? Chcesz mieć dobrze, to musisz zapłacić.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
« Odpowiedź #13 29 Sty, 2015, 21:10:07 »
chcesz uśpić świerszcze w singlach, tyż gra gitara. Chcesz obie rzeczy na raz - bier G-stringa.

nie gram na singlach, więc pytanie, czy zasadniczą różnicę odczuję między G, a standardowym

Nie traktuj tego dosłownie, to jedno z przykładowych zastosowań. Główna różnica polega na tym, że w G-stringu zawsze sterujesz otwieraniem się bramki prawdziwym, czystym sygnałem z gitary - a sama funkcja bramki realizowana jest wyłącznie w pętli G-stringa (w której to pętli możesz wpiąć wszystko, efekty przed wzmakiem, preamp wzmaka, etc). W zwykłym - masz tylko jeden wchod-wychod, który zwykle umieszczasz gdzieś po drodze do gniazda input wzmaka. Może to spowodować konieczność zmiany ustawienia progu bramki w zależności od tego, czy grasz aktualnie na brzmieniu czystym, czy też jest coś po drodze, co sygnał zmienia. W G-stringu zawsze bramka "wie", co idzie prosto z wiesła.

Ergo - jeśli np. grasz wyłącznie ciężary na przesterze, G-string nie jest Ci potrzebny.

Offline krechaSP

• Użytkownik
« Odpowiedź #14 29 Sty, 2015, 21:20:31 »
Jeden switch, jedna gala i zawodowe działanie więc po co sobie utrudniać :)

to tak samo jak w MXR Noise Clamp - jedna gałka, jeden switch ;)

@Ghost_of_Cain  dzięki za pomoc ;)

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
B ( o ) ( o ) B S

Offline Page_Hamilton

• Pr0
« Odpowiedź #16 07 Lut, 2015, 16:01:42 »
Ja używam noise clamp ale to nie jest taka typowa bramka szumow tylko raczej oczyszczacz szumow z efektow (jak to tez opisuje producent). Wszystko, co szumi wpina sie w jego petle i przy okazji wycina tez troche szumow z wzmaka, ale nie sa to wszystkie szumy, np preampu nie wyciszy. Ale jak sie uzywa np oldschoolowych fuzzow to swietna sprawa.
wearehelp.bandcamp. com

Offline Gohes

• Colonial Marine
  • Gaduła
  • Szatan, Blasty, Benedykt XVI...
    • J. D. Overdrive
« Odpowiedź #17 10 Lut, 2015, 21:03:26 »
A ja za Leonem też polecę bramkę użytkownika Razor. Parę dni temu dostałem jeden egzemplarz do testów i dzisiaj w końcu miałem okazję zestawić jego kopie G Stringa z moim zwykłym Decimatorem. Finał jest taki, że bramka Razora zostaje u mnie.

Może ktoś chce kupić ISP Decimatora? ;)
M: Kobieto, przynieś browar! K: A magiczne słowo? M: Czary mary, podaj browary!

Offline Skibodeptak

• Gaduła
« Odpowiedź #18 17 Lut, 2015, 11:35:33 »
Wala mi się po skrzyni kopia Decimatora od Puffa - od czasu jak kupiłem Invadera używam bramki wbudowanej w wzmak - jeśli jesteś zainteresowany prv

Offline pukas

• Prawie użytkownik
  • To ja zabiłem Laurę Palmer ;)
    • 2inspired
« Odpowiedź #19 14 Maj, 2015, 00:33:48 »
Polecam kopię ISP Decimato G-string od Chaosa - bardzo solidnie i z gwarancją :) Mam i użytkuję od 2 lat prawie. Mam też kopię ISP Decimatora klasycznego od Puffa, też jest spoko i też polecam o ile nie potrzebujesz też pętli efektów ogarniać.
http://chaos-fx.pl/portfolios/chaos-decimator/

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #20 15 Maj, 2015, 21:48:48 »
Mam Mooer Noise Killer jest to klon ISP Decimator G-String, porównywałem do oryginału od kumpla i nie ma żadnej różnicy w działaniu, jedyna różnica to cena i wymiary, oczywiście na korzyść Mooera, tak więc polecam. Kupisz w sklepie nawet za 240 i masz gwarancję.

Offline Konik1883

• Użytkownik
« Odpowiedź #21 16 Maj, 2015, 01:51:29 »
Wzywam wszystkich wynalazców! Czas na biczowanie o biblijnych rozmiarach 1590A
Prawda jest ciekawa.

Offline Razor89

• Gaduła
« Odpowiedź #22 16 Maj, 2015, 09:43:17 »
Mam Mooer Noise Killer jest to klon ISP Decimator G-String, porównywałem do oryginału od kumpla i nie ma żadnej różnicy w działaniu, jedyna różnica to cena i wymiary, oczywiście na korzyść Mooera, tak więc polecam. Kupisz w sklepie nawet za 240 i masz gwarancję.

To na bank nie jest kopia G- stringa. Jak już to zwykłego Decimatora, bo ma tylko 2 gniazda. Ale rozmiar obudowy fajny :)

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #23 16 Maj, 2015, 22:41:51 »
Tak, masz rację, to klasyczny ISP Decimator, zrobiłem kopiuj/wklej a za dużo mi się zaznaczyło i wyszło jak wyszło  :P

Offline FlyingV

• Gaduła
« Odpowiedź #24 17 Maj, 2015, 14:10:11 »
Tylko polska myśl elektroniczna! I to z tradycjami. Razor G-String.