No dobra chłopaki, trochę z Was ma monitory, albo miała styczność z paroma. Otóż chce sobie kupić do chałupy takie coś co mi się zmieści koło monitora LCD, tzn muszą mieć co najwyżej 20cm szerokości. Z autopsji wyszło że to będą monitorki na 5" wooferze.
Poczytałem trochę i już w sumie byłem zdecydowany na Alesis M1 Active 520:
http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i2167,alesis,alesis-m1-active-520-para-.html

Dane techniczne:
* Bi-amplified Design / Tweeter – 25W, woofer – 50W
* Woofer. 5” lightweight, magnetically-shielded, ultra-stiff polypropylene cone with rubber surround and high power handling voice coil.
* Tweeter. 3/4” silk dome with magnetic shielding.
* Frequency Response. 56 Hz - 20 kHz
* Crossover Frequency. 2.8 kHz
* Signal-to-Noise Ratio. >100 dB below full output, unweighted.
* Inputs. XLR and 1/4” supporting both balanced and unbalanced cabling.
* Polarity. Positive signal on “+” pin creates forward cone displacement.
* Input Impedance. 20k ohms balanced or 10k ohms unbalanced.
* Input Sensitivity. 85 mV noise (pink) produces 90 dB(A) output SPL at 1 meter. Gain knob turned fully clockwise (maximum).
* Dimensions (W x H x D). 6.5” x 10.5” x 7.75” / 16.5 cm x 26.7 cm x 19.7 cm
* Net Weight (each speaker). 13.0 lbs / 6.0 kg.
ale Junia zasiała niepewność bo kupiła sobie KRK RP5 G2:
http://www.djshop.pl/k15,naglosnienie/i4076,krk,krk-rp5-g2-sztuka-.html

Dane techniczne:
Amplification: HF: 15 Watts/LF: 30 Watts
Drivers: Woofer: 5" Glass Aramid Composite Woofer
Tweeter: 1" Neodymium Soft Dome Tweeter with Ferro Fluid
Input: XLR (3-pin), RCA & 1/4" TRS - 10k Ohm, Balanced / Unbalanced
Freq Response: 53Hz - 20kHz (+/- 2 db)
Video Shielding: Yes
Dimensions:(H x W x D) 10 7/8" x 7 1/4" x 8 7/8"
27.6cm x 18.5cm x 22.5cm
Weight: 13.8 lbs (6.3 Kg)
cena trochę większa, ale najważniejsze że spełniają kryterium wielkości.
Są jeszcze Samsony, Behringery, ale o ile pierwsze jeszcze brałem pod uwagę, to na drugie nie patrzyłem zbyt długo.
Z porównania tych dwóch to pierwsze co rzuca się w oczy to mniejsza moc wzmacniacza w KRK, za to w KRK, lepsze pasmo przenoszenia, jeśli ufać producentowi. Plusem(chyba) jak dla mnie jest to że w KRK bass reflex jest z przodu, a monitory będą u mnie stać przy ścianie. Tz tego samego powodu włączanie monitorów z tyłu (krk) niezbyt mi odpowiada i tak jak jest w Alesis jest super. Minusem jest dla mnie to że KRK mają mniej knefli wpływających na brzmienie, mają natomiast wejście RCA unbalanced, które wydaje mi sie optymalne jeśli chodzi o połączenie monitorów z moja kartą dźwiękową (Soundbalster Audigy). Kwestia wyglądu... to w sumie nieważne, ale lepiej imo wyglądają alesis.
Cenowo mamy 1340 za KRK i 920zł za alesis, i ta różnica mnie mocno rusza, bo mając 400zł w kieszeni mogę myśleć żeby dołożyć drugie tyle i jakiś sub kupić sobie :/
Na razie jeszcze nie kupuje, bo muszę fundusz pozyskać, ale mentalnie już byłem nastawiony na te Alesisy.
Ma kto jakieś porównanie?
Liczę na wypowiedź Juni, bo jak mówiła obsłuchała prawie wszystko w tej półce cenowej.
aha, jeśli ktoś by wiedział, to gdzie mogę sobie na żywo porównać te monitory, ale tak żebym 300km nie musiał jechać

Bo Alesis, to możliwe że są w rnr w Cze-wie, ale krk to nie wiem.
ps. monitory mają mi przede wszystkim zapewniać odsłuch muzy na poziomie, drugorzędną funkcją będzie korzystanie z nich przy mixach.