No widzisz, a ja w 4 klasie podstawówki (chyba rok '98, jeśli dobrze pamiętam) na święta dostałem Playstation (już z padem z dualshockiem, lans) i od tamtej pory jest to dla mnie kanon

Trzymając pada od playa trzymam go tak samo, jakbym trzymał luzem dłonie - jedynie palce wskazujące trochę wysuwają się do przodu, sięgając na klawisze LR. Choćbym nie wiem jak długo grał, nie czuję żadnego dyskomfortu przy grze.
W przypadku padów od klocków muszę wykręcić dłonie ich wnętrzami do góry i pola, na których operują kciuki są dla mnie trochę niewygodnie umiejscowione (zwłaszcza gdy chcę sięgnąć tego, co w dole), też się jakby trochę wykręcają względem reszty dłoni (zarówno w górę, jak i w dół - w zależności, czy chcę sięgnąć lewą gałę i ABXY, czy strzałki i prawą gałę, ale głównie w dół jest niewygodnie). Po jakimś czasie zaczynają pobolewać okolice śródręcza. Choć i tak w sumie na padach od X-a nie jest to aż tak straszne, jak np na padach od DC - tam na motylkach to już po paru minutach trzeba sobie zrobić przerwę w grze

Co do kółka - przy używaniu go "na spokojnie" (np w menu itp) rzeczywiście ciężko się pomylić, ale w samej grze, gdzie trzeba było szybko reagować zdarzało mi się złe łapanie kierunku na wszelkie sposoby, za to na padach od PSX i PS2 zawsze było sztywne 8 kierunków i nie ma chuja. I tu mówię w ogóle o wszelkich padach ze strzałkami o konstrukcji kółka, nawet jeśli nie były o takim kształcie

Umiejscowienie analoga i strzałek - używam i tego i tego na równi w praktycznie każdej grze, w której mogę ich obu używać. I ich położenie względem kciuka jest takie, że mi oba leżą wygodnie i nie mam problemów z ich obsługą - za to na padzie od X-a aby sięgnąć strzałek trzeba się nagimnastykować i kciuk na lewej gałce jest niewygodnie wysoko nad padem, a do tego (to pewnie kwestia przyzwyczajenia akurat) po prostu drażni mnie to, że są nie na swoim miejscu

Co do kompatybilności z PC, to jak mówiłem - do niedawna byłem szczęśliwy z padem od PS2 podpiętym pod USB i na zmagania innych była SOA#1, aż ostatnio na w7 w końcu tez to odczułem

Windowsowe gry niekoniecznie chcą z tym padem współpracować, a kompatybilność pada od X-a wszędzie chwalą.