Autor Wątek: cisza też gra - nie mam już bloga i zawaham się go użyć  (Przeczytany 12220 razy)

Offline Przychlast

• Pr0
@Przychlast aż przeczytałem jeszcze raz artykuł i samą konwencję. Zapewne chodzi Ci o to, że Jacek napisał o dodaniu kilku rodzajów palisandru, podczas gdy w konwencji jest to ujęte jako całą rodzinę dalbergia. Jest to jednocześnie poprawne i niepoprawne w zależności od przyjętych kryteriów.

Dlaczego jest niepoprawne?

Odmiany z rodziny Dalbergia są uznawane za "prawdziwe" odmiany palisandru. Metod rozróżniania jest kilka, miedzy innymi zapach podczas cięcia. Jest to podejście bardzo purystyczne, ale mające swój sens.

Dlaczego jest poprawne?

Bo zwyczajowo nazywane palisandrem są także gatunki spoza rodziny Dalbergia. Na przykład boliwijski palisander aka pau ferro aka Machaerium scleroxynox. Wielu producentów sprzedaje go po prostu jako palisander w swoich gitarach. Stań kiedyś w pracy obok ciętej belki palisandru. Przy Dalbergia będzie lekko kwiatowy/różany zapach. Pau ferro łatwo odróżnić, bo śmierdzi starym moczem przy cięciu. Nie zapomnij dać znać co poczułeś ;)

No ale ja wiem jak pachnie Santos/Pau Ferro/ Palisander Boliwijski. Wiem jak śmierdzi black limba, i jak jebie ovangkol :D. Niusa nie pisał Jacek, tylko przydupas.

Z resztą. Dla mnie EOT, nie chce mi się. Niech nastanie cisza, heheheheheheheheheh ehehhee.

Offline Algiz

• Gaduła
Podobno palisander pachnie wanilią przy obróbce  ;)

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
Ja czuję gówno (burzę) :D
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
Ja czuję gówno (burzę) :D

Przecież @Przychlast napisał, że eot, pozostali są dorośli  ;)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Ale,  że  to było "Chłopcy za bardzo się nie znajo, a się wypowiadajo" i pah- ban? Serio? Bo tak z kontekstu wychodzi. Panowie proponuję albo wyjaśnić nam tu sprawę albo zaprzestać ciągnięcia tego tematu w sposób jaki się to odbywa tu.
 "Dostałem bana,  za niewinnosc. No, napisałem posta, ale nic w nim nie bylo. Admini mają, jak chcom to pokazom."

W takiej formie to widzę i nie dziwię się że Dale to zlewa.

U mnie poszło to na nitce gdy wpadłem z Jackiem w polemikę odnośnie kosztów gitar, marketingu itp. Czyli na łamach bloga poruszamy rzeczy o których nie mamy pojęcia, a tylko gdybamy, ale wypowiadamy się z pozycji tego co zna się najlepiej na wszystkim. Wszedłem w polemikę. Tydzień później ban.

Widziałem tę dyskusję i nawet też się trochę udzielałem. Serio dostałeś za to banana? :D W takim razie nie ma się co wypowiadać, bo chyba mamy do czynienia z moim rówieśnikiem. Załatwimy to na przerwie w gimbazie  :zuo:
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
Podobno palisander pachnie wanilią przy obróbce  ;)

Każda odmiana ma inne związki aromatyczne :) Wenge na przykład ma lekko czekoladowy zapach.

Offline Dmaligator

• Pr0
A ja kiedyś za młodu byłem w Hiszpanii na zbieraniu mandarynek  i po robocie siedziałem se na krześle i odbierałem mandarynke nad brudnymi smierdzącymi girami. Po połączeniu zapachów pachniało koperkiem.
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
A ja kiedyś za młodu byłem w Hiszpanii na zbieraniu mandarynek  i po robocie siedziałem se na krześle i odbierałem mandarynke nad brudnymi smierdzącymi girami. Po połączeniu zapachów pachniało koperkiem.

Łołołoło....kolega momencik poczeka bo tu trzeba coś wyjaśnić

Spoiler

Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline Dmaligator

• Pr0

Łołołoło....kolega momencik poczeka bo tu trzeba coś wyjaśnić

Spoiler

Świeżutki jak serek z pytki
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Ghost_of_Cain

• Pr0
I taki z Was kurwa pożytek. Teraz już się nie dowiemy, kto był mordercą :D

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Dobrze, że to dział offtopic, bo już dawno bym was wszystkich pobanował

fuck, nie to konto
« Ostatnia zmiana: 19 Lut, 2017, 01:00:55 wysłana przez Johnny »
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
@lwronk ale w CITES są wymienione konkretne nazwy łacińskie naukowe i nie ma problemu by zorientować sie co kupujesz a tym samym klientowi wystawić certyfikat. Nie bardzo rozumiem skąd problem zapachu ;) To samo dotyczy Bubingi, są wyszczególnione trzy nazwy naukowe i na te trzeba mieć certyfikat, a co reszty trzeba wystawić zaswiadczenie o tym ze nie są na liście ze zostały pozyskane zgodnie z zasadami UE. Jesli mamy taki gatunek objety CITES to trzeba wystapić do min och śr. przedstawić dowód zakupu, certyfikat sprzedawcy i kraj pochodzenia zapłacić 107 albo 170 nie pamietam dokładnie @wuj Bat to pewnie bedzie lepiej pamietał bo "też w tym siedzi" ;) poczekać dwa tygodnie i tyle. Niestety do każdej gitary takie coś indywidualnie trzeba załatwić więc bedzie szansa na nowy wątek "dlaczego gitary takie drogie" ;)

Offline theremin

• Pr0
  • wyindywidualizowany z rozentuzjazmowanego tłumu
Dobrze, że to dział offtopic, bo już dawno bym was wszystkich pobanował

fuck, nie to konto

Lepiej już nic nie pisz o banowaniu, bo jesienią za twojego avatara z Adolfem Lisem dostałem półrocznego bana na Elektrodzie :D
BRRR BRRR DENG BRRR BRRR DENG!!!

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
@lwronk ale w CITES są wymienione konkretne nazwy łacińskie naukowe i nie ma problemu by zorientować sie co kupujesz a tym samym klientowi wystawić certyfikat. Nie bardzo rozumiem skąd problem zapachu ;) To samo dotyczy Bubingi, są wyszczególnione trzy nazwy naukowe i na te trzeba mieć certyfikat, a co reszty trzeba wystawić zaswiadczenie o tym ze nie są na liście ze zostały pozyskane zgodnie z zasadami UE. Jesli mamy taki gatunek objety CITES to trzeba wystapić do min och śr. przedstawić dowód zakupu, certyfikat sprzedawcy i kraj pochodzenia zapłacić 107 albo 170 nie pamietam dokładnie @wuj Bat to pewnie bedzie lepiej pamietał bo "też w tym siedzi" ;) poczekać dwa tygodnie i tyle. Niestety do każdej gitary takie coś indywidualnie trzeba załatwić więc bedzie szansa na nowy wątek "dlaczego gitary takie drogie" ;)

Się tylko zastanawiam co z drewnem, które mam już kilka lat, a w międzyczasie doszło na listę.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Jeśli masz papiery na to to nic, także mamy drewno sprzed kilku lat ale stałego sprzedawce z certyfikatami, faktury itd więc nie zakładamy kłopotu oprócz czasu i 100iles tam zł na min srodowiska. W wielu przypadkach wystarczyło nasze oświadczenie, że drewno zostało wprowadzone ne rynek UE przed tym a tym rokiem zgodnie z sasadami UE

Offline october

• Pr0
  • Oct.
@Dale Cooper

Wieczorem usiadłem sobie wygodnie przed telewizorem. Synek poszedł w końcu spać i nastała cisza. Mogłem spokojnie otworzyć sobie piwo i bezproduktywnie pooglądać YouTube. W podpowiedziach nowy odcinek CTG. Myślę 498T, nie moja bajka, ale rzucę okiem. 

Żona oglądała i też pozdrawia :)

Ps. Nie bierz sobie do serca tego zamulania. Trzeba być sobą <głęboka myśl numer 148> :)
007