Autor Wątek: Trochę D.I.Y.  (Przeczytany 1756 razy)

Offline Longer

• Nowy użytkownik
Trochę D.I.Y.
« 20 Lut, 2014, 15:54:24 »
Co prawda kopii tego jak i innych stompboxów jest cała masa ale każdy ma swój odmienny styl...
Więc skromnie pochwale się chyba najładniejszym i najfajniej brzmiącym efektem spod mojej ręki.

Nie ma co prawda zdjęć ze środka, bo i nie za wiele ciekawego tam jest do oglądania, a dla ciekawych jedynie dodam że całość zmontowana jest na oryginalnych scalakach a płytka to wytwór z znanego serwisu aukcyjnego.

No i ostatni z tradycyjnie montowanych kostek, Fuzz Factory.
W rzadko spotykanej miedzianej otoczce :D Mówię ostatni bo od tej pory design zostanie wywrócony do góry nogami, w mam nadzieję pozytywny sposób ;)

https://www.facebook.com/longamp

Offline y

• Pr0
  • nisko albo jeszcze niżej
Odp: Trochę D.I.Y.
« Odpowiedź #1 20 Lut, 2014, 17:09:19 »
witaj Longer.

Co prawda kopii tego jak i innych stompboxów jest cała masa ale każdy ma swój odmienny styl...

w sensie, że nie masz powtarzalności brzmienia przy kolejnych egzemplarzach kostek?

Więc skromnie pochwale się chyba najładniejszym

naklejki na stompboxie... trochę podeptałem efektów i średnio to widzę - i estetycznie i wytrzymałościowo. ale - jeżeli to jakaś kolejna wersja i widzisz postęp - to super.

i najfajniej brzmiącym efektem spod mojej ręki.

o brzmieniu możemy rozmawiać jak wstawisz link do próbek dźwiękowych.

Nie ma co prawda zdjęć ze środka, bo i nie za wiele ciekawego tam jest do oglądania, a dla ciekawych jedynie dodam że całość zmontowana jest na oryginalnych scalakach

w sensie jest to kopia 1:1 jeżeli chodzi o podzespoły?

a płytka to wytwór z znanego serwisu aukcyjnego.

nie zrozumiałem - kupujesz płytki, lutujesz na nich podzespoły, pakujesz w puszkę na którą naklejasz jakieś napisy?

pytasz o inne źródło płytek?

szczerze - nie wiem jak to brzmi czym się chwalisz, ale wygląda na jakieś 50 zł. wybacz, że brutalnie, ale mam nadzieję, że napisałeś ten post z myślą o jakimś odzewie. Do giełdy zostało Ci chyba jeszcze 50 postów :)
« Ostatnia zmiana: 20 Lut, 2014, 17:25:53 wysłana przez y »

Offline Longer

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #2 20 Lut, 2014, 17:17:02 »
1) chodzi mi o styl co do wyglądu, brzmienie jest w większości przypadków takie samo
2) próbek nie mam, nawet nie mam jak nagrać, efekt też już nie jest u mnie
3) tak, układ i podzespoły są jak w oryginale
4) dużo lepiej mi się buduje efekty na profesjonalnie zrobionych płytkach z opisem i soldermaską, niż na moich gargulcach wytrawianych samemu - oszczędność czasu i pieniędzy
5) no cóż, każdy ma swoje zdanie i opinię i szanuję to. Jednemu wygląda na 50zł innemu na dużo więcej. Ja powiem tylko że za 50zł to możne kupisz obudowę i 3PDT ale to już taka sprzętowa dygresja. Ważne że sprzęt ładnie się prezentuje i swoje robi jak należy.

Próbek nawet nie nagrywałem bo wystarczy sobie puścić na YT oryginał.

Offline Dmaligator

• Pr0
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #4 20 Lut, 2014, 17:34:38 »
Będziesz miał konkurencję, źą. Na tym forum jest dużo magików, którzy robią efekty, które brzmią lepiej od oryginałów i są bardziej funkcjonalne. No ale życzę wszystkiego dobrego. :))
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline Longer

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #5 20 Lut, 2014, 17:39:18 »
Na rynek nie narzekam, a konkurencja motywuje i czasem nawet jest potrzebna :)

A to sam nie ukrywam "dupy nie urywa"... Ostatnio zmieniłem design więc może uda się co poniektórych miło zaskoczyć...

Offline y

• Pr0
« Odpowiedź #6 20 Lut, 2014, 17:41:16 »

5) no cóż, każdy ma swoje zdanie i opinię i szanuję to. Jednemu wygląda na 50zł innemu na dużo więcej. Ja powiem tylko że za 50zł to możne kupisz obudowę i 3PDT ale to już taka sprzętowa dygresja. Ważne że sprzęt ładnie się prezentuje i swoje robi jak należy.

http://www.piekarz.pl/?group=177

pierwsza z brzegu hurtownia. obudowa+switch to jakieś 25 zł netto. Ja wiem, płytka, poczta, pozostałe elementy. Ale koszt całościowy podzespołów to jakieś 50 zł. może netto a nie brutto, ale nie w tym rzecz czy to kosztuje 5 zł mniej czy więcej.

Chodzi mi o to, że efekt wygląda na samoróbę za 50 zł.

Próbek nawet nie nagrywałem bo wystarczy sobie puścić na YT oryginał.

wiesz co, nie będę Cię uczył handlować, ale - prędzej wydam 600 zł na oryginał, który wiem jak brzmi niż 100 zł na coś, co nie wiem jak brzmi, bo jest kopią tego pierwszego. Chyba, że celujesz cenowo w grupę ludzi, którzy kupują w ciemno, chcą zapłacić jak najmniej. Wtedy jakakolwiek rozmowa o estetyce i jakości nie ma sensu.

Jest sporo kopistów od efektów - ceny zaczynają się od śmiesznych 80 zł. Czym chcesz się wyróżniać? Dlaczego ktoś miałby wybrać Twój produkt? (i nie, nie odpowiadaj tutaj - po prostu to przemyśl sam z soba).

Posty połączone: 20 Lut, 2014, 17:47:54
Ważne że sprzęt ładnie się prezentuje.

Nie czepiam się ale....

http://forum.sevenstring.pl/efekty/%28diy%29-deska-fx/msg184696/#msg184696

http://forum.sevenstring.pl/efekty/%28diy%29-deska-fx/75/

ano... patrzę i widzę estetykę. że komuś się chciało.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut, 2014, 17:47:54 wysłana przez y »

Offline Dmaligator

• Pr0
« Odpowiedź #7 20 Lut, 2014, 17:48:56 »
yyyyyy nie bądź taki nerwowy.

Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline Longer

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #8 20 Lut, 2014, 17:52:58 »
Zazwyczaj kopia oznacza coś odwzorowującego oryginał. Więc gdzie tu kupowanie w ciemno skoro wiesz jak gra oryginał? Chyba ze ktoś "umie" zbudować kopię efektu która gra totalnie inaczej, ja nie umiem robić takich czarów.
A kopistów jest masa, bo sam Marshall tak zaczynał, a robota fajna i przyjemna. Jeden zna się na graniu, drugi na lutowaniu.

Poza tym w Polsce nie każdego stać na wydanie połowy wypłaty na jedną kostkę gdzie jest masa innych wydatków.
Ale ok, nie mam urazy, mówisz co myślisz i jest git, nawet jeśli jak kolega zauważył bardziej to przypomina nerwowe wyrażanie opinii ale po to jest Internet żeby sobie ulżyć...

Offline y

• Pr0
« Odpowiedź #9 20 Lut, 2014, 17:55:38 »
yyyyyy nie bądź taki nerwowy.

nie jestem, po prostu daleko mi do zachwytu w temacie estetyki wykonania efektu, co nie powinno dziwić na forum, gdzie 90% spuszcza się nad czyimś bindingiem w gitarze :)

Posty połączone: 20 Lut, 2014, 18:02:09
Zazwyczaj kopia oznacza coś odwzorowującego oryginał. Więc gdzie tu kupowanie w ciemno skoro wiesz jak gra oryginał? Chyba ze ktoś "umie" zbudować kopię efektu która gra totalnie inaczej, ja nie umiem robić takich czarów.
A kopistów jest masa, bo sam Marshall tak zaczynał, a robota fajna i przyjemna. Jeden zna się na graniu, drugi na lutowaniu.

są kopie droższe od oryginałów. ale do tego trzeba by przetrawić i zrozumieć co miał na myśli Picasso ("Good artists copy, great artists steal.").

są mody kostek masowej produkcji.

Kliknij w link od Dmaligator. O tym właśnie piszę - to co zrobiłeś wygląda "na szybko i tanio". Nie widać, żeby Ci się chciało. Może nie masz smykałki do grafiki, może Tobie nie robi to różnicy - więc feedback ode mnie jest taki jak powyżej. Myślę, że nie tylko mi robi różnicę jak wygląda efekt, nawet jeżeli tylko po nim depczę.

Poza tym w Polsce nie każdego stać na wydanie połowy wypłaty na jedną kostkę gdzie jest masa innych wydatków.

... to chyba złe forum na te przemyślenia :)

Ale ok, nie mam urazy, mówisz co myślisz i jest git, nawet jeśli jak kolega zauważył bardziej to przypomina nerwowe wyrażanie opinii ale po to jest Internet żeby sobie ulżyć...

Bynajmniej. Pomyślałem, że wstawiasz to aby poznać czyjeś zdanie. Sprzedawalność kopii o nieokreślonym parametrze jakościowym sweryfikuje Ci giełda.

ja pass.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut, 2014, 18:02:10 wysłana przez y »

Offline Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
« Odpowiedź #10 20 Lut, 2014, 18:12:16 »
Sprzedawalność kopii o nieokreślonym parametrze jakościowym sweryfikuje Ci giełda.

Jeszcze tylko nabić 50 postów trzeba. :D
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .