Autor Wątek: Przesyłka z USA, a cło...  (Przeczytany 1431 razy)

Offline maclaren2

• Użytkownik
Przesyłka z USA, a cło...
« 26 Sty, 2014, 21:10:38 »
Otóż chcę sobie kupić coś w kraju za wielką wodą o wartości razem z przesyłem 140 zł. Poczytałem i wychodzi na to, że cła, ani podatku nie będę musiał płacić. Czyli jak dobrze rozumuje wystarczy, że przeleję moje PLN'y na konto sprzedawcy i będę mógł spokojnie w domku przy kominku czekać na paczkę. Czy muszę zrobić coś jeszcze?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Odp: Przesyłka z USA, a cło...
« Odpowiedź #1 26 Sty, 2014, 21:35:19 »
Zorientuj sie czy to na pewno z przesyłem. Jeśli jesteś osobą fizyczną a nie firmą, nie powinieneś zapłacić ani cła ani vatu. Jeśli pójdzie to pocztą to ta może chcieć od Ciebie ok 3 zł za przedstawienie przesyłki do odprawy. Doprawdy nie ma reguły. Wszystko zależy od dnia  ;)

Offline maclaren2

• Użytkownik
« Odpowiedź #2 26 Sty, 2014, 21:59:18 »
Na pewno. W takim razie w jaki sposób informują o konieczności zapłaty? A jeszcze jedno. Od jakiej kwoty dokładnie naliczają Cło / Vat. Bo różnie to podają na necie?

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #3 26 Sty, 2014, 22:21:17 »
Przy przesyłce od osoby fizycznej do innej osoby fizycznej do kwoty 45 euro (kwoty łącznej, towar + przesyłka)  nie płacisz cła i vatu. Ale mówimy tu o idealnej sytuacji, gdzie nikt w UC nie podda wątpliwości wyceny przychodzącej paczki (o ile ją w ogóle otworzą). W tym wypadku siedzisz sobie i czekasz na paczkę. Jeśli ktoś się zainteresuje paczką to dostaniesz prośbę o złożenie wyjaśnień i wtedy, po ich dokonaniu, będziesz musiał jeszcze pokryć przesyłkę z UC do domu (chyba że odbierzesz osobiście)
B ( o ) ( o ) B S

Offline maclaren2

• Użytkownik
« Odpowiedź #4 27 Sty, 2014, 02:15:53 »
Generalnie na różnych stronach spotykałem się z kwotą 50 euro, niemiło by było naciąć się na cło za sprawą paru euro różnicy. Dzięki za wyjaśnienia, cześć i czołem.

Offline jaco

• Gaduła
« Odpowiedź #5 11 Paź, 2016, 18:03:03 »
Trochę odkopię. Zatrzymali mi paczkę w UC. Towar kosztował 130$, sprzedający opisał, że 50$. Dostałem dzisiaj pismo, że mam im dostarczyć ofertę internetową, dowód zapłaty za towar, nr PESEL. Pytanie, co jeśli dam im dowody zapłaty na 130$? Jakieś konsekwencje prócz większego cła dla mnie lub dla sprzedającego? Ktoś przerabiał taki temat?

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #6 11 Paź, 2016, 19:48:10 »
A Ty cos im mówiłeś czy po prostu dostałes pismo bez kontaktu z ich strony ?

Offline jaco

• Gaduła
« Odpowiedź #7 11 Paź, 2016, 20:32:21 »
Dzisiaj dostalem pismo Oddziału celnego bez wczesniejszego kontaktu. Sprzedajacemu na etapie sprzedazy delikatnie zasugerowem czy moglby zanizyc cene.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
« Odpowiedź #8 11 Paź, 2016, 20:51:39 »
Nie sądze zeby cofali to do juesej jeśli to nie zaden podejrzany  towar, a ktos z celników zna sie przypadkiem to wyczuli ze jest cos nie tak i skasują wieksze cło. Zawsze mozesz głupa kleic ze skad możesz wiedzieć dlaczego ktoś wpisał taka cenę . Jak już tak męczą to nie ma co kombinować tylko udawac wkurzonego na zamieszanie. Cło prawdopodobnie jest podobne tylko VAT od tego bedzie o tyle większy a oni teraz wszyscy srają sie o ten VAT i to ich najbardziej boli i z tego sa rozliczani.