Autor Wątek: Przesunięty dźwięk w pro toolsie  (Przeczytany 4795 razy)

Offline kguitark

• Użytkownik
Przesunięty dźwięk w pro toolsie
« 19 Gru, 2013, 10:32:17 »
Panowie może ktoś miał podobny problem i sobie poradził:
nagrywam ścieżkę audio w pro toolsie, będąc pewnym że gram równo, bo nagrywam prostą rzecz i jest to 99 podejście. Za każdym razem kiedy ją odsłuchuję wydaje się być ona przesunięta nieco przed beat, tak że nie nadaje sie do sluchania, a mija się z celem prostowanie teraz każdego dźwięku. Co może być przyczyną? Pro Tools 8, interfejsem jest 11Rack.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Nie ma takiego czegoś jak jesteś pewien, że grasz równo. Albo inaczej, może masz tak jak ja, lekko wyprzedzasz metronomon, grasz równo ale wszystko jest grane wyprzedzone. Możesz to łatwo sprawdzić, przesuń nagrany track do "tyłu" żeby się zaczynał na "raz". Jeśli całość będzie wtedy równo to znaczy, że wyprzedzasz metronom. Jeśli okaże się, że mimo tego nie jest równo, to grasz nierówno po prostu i trzeba więcej ćwiczyć.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline Zelman

• Gaduła
  • http://trylionband.com
    • Trylion
Może jakieś problemy z latencją?

Offline kguitark

• Użytkownik
Nie mam problemów z latencją. Lothar, wiadomo że nikt nie gra idealnie równo, nie o to mi chodziło :) Jak się przesunie ścieżkę do beatu to jest ok. Problem w tym, że wcześniej tego nie było, a już na pewno nie w takim stopniu.

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
dawno nie ćwiczyłeś?:D
Spoiler
i always go full retard

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
Kazdy DAW ma kompensacje latencji interfejsu. Czyli to co sie nagrywa jest odpowiednio przesuwane, zeby sie zgadzalo. Jezeli po przesunieciu nagranego traka wszystko sie zgadza, to musi byc to. Poszukaj w opcjach, nie znam protoolsa.

Offline kguitark

• Użytkownik
Kolega w pracy mi tutaj też podpowiada, że może chodzić o latencje, tyle że na wyjściu. Wieczorem sprawdzę czy to o to chodzi.

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
Kazdy DAW ma kompensacje latencji interfejsu. Czyli to co sie nagrywa jest odpowiednio przesuwane, zeby sie zgadzalo. Jezeli po przesunieciu nagranego traka wszystko sie zgadza, to musi byc to. Poszukaj w opcjach, nie znam protoolsa.

Ja przesuwam track bo gram przed metronom ;P to nie oznacza, ze mam zlą kompensacje latencji. Tak tylko se gadam.
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
Lothar,  toc ja do kguitark pisalem ;-)

Co do latencji na wyjściu -  przy odtwarzaniu nagranych ścieżek może mieć i 5sek a bedzie równo.
Przy nagrywaniu niezbedna jest kompensacja zarówno latencji na wyjściu i wejściu.
Teoretycznie powinien sobie daw ustawić to wg informacji sterownika sprzętu,  bo on zazwyczaj zglasza jaka jest latencja.  W cubasie zdaje się można było wprowadzić z ręki,  lub dodać jakiś offset,  pro toolsa nie znam.  Ask Google ;-)
« Ostatnia zmiana: 19 Gru, 2013, 15:19:55 wysłana przez benkai »

Offline przemak

• Gaduła
    • Studio Nagrań i Okolice
Panowie może ktoś miał podobny problem i sobie poradził:
nagrywam ścieżkę audio w pro toolsie, będąc pewnym że gram równo, bo nagrywam prostą rzecz i jest to 99 podejście. Za każdym razem kiedy ją odsłuchuję wydaje się być ona przesunięta nieco przed beat, tak że nie nadaje sie do sluchania, a mija się z celem prostowanie teraz każdego dźwięku. Co może być przyczyną? Pro Tools 8, interfejsem jest 11Rack.

Normalne. Jeżeli grasz z buforem i podczas nagrania grasz równo (to znaczy słychać równo z wyjścia interfejsu), to w rzeczywistości kompensujesz podczas grania opóźnienia wnoszone przez system i wyprzedzasz. Podczas odtwarzania Pro-Tools te opóźnienia kompensuje, stąd jest za wcześnie. Żeby to nie występowało, niestety musisz korzystać z direct monitoringu, czyli zapomnieć o graniu przez wtyczki ;)

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
Albo ustawic dramatycznie niska latencje.  Nagrywalem gitary przez vst z monitoringiem ścieżki i nie było problemu z przesunięciem.

Offline przemak

• Gaduła
Albo ustawic dramatycznie niska latencje.  Nagrywalem gitary przez vst z monitoringiem ścieżki i nie było problemu z przesunięciem.

W zasadzie niby też, ale problem wystąpi zawsze, będzie tylko mniej lub bardziej słyszalny albo mniej lub bardziej upierdliwy. Tylko brak opóźnień da gwarancję, że nie będzie trzeba przesuwać i będzie równo albo przynajmniej tak samo, jak podczas nagrywania.

Offline kguitark

• Użytkownik
Powiem tyle - generalnie problem jest pewnie powiązany z samą instalacją pro toolsa. Kilka dni po tym, jak krzyczałem o opóźnieniach na forum problem ot, tak po prostu ustąpił. Na rzecz innego - bardzo długo ładujących się wtyczek. EQ potrafi się ładować dobre pół minuty. A potem działa - żadnych zgrzytów, pisków ani pierdzeń. Za to jak nagram gitarę, to o ile się nie pi….lnę ;) to jest równo. Cuda jakieś mi się dzieją z softwarem, pokuszę się może za jakiś czas o reinstalację, bo w samym programie nic nie grzebałem.

Offline przemak

• Gaduła
Pro-Tools jest BARDZO wrażliwy na różne uaktualnienia windy - a to się dzieje praktycznie co chwilę. Tak więc ustępujące i pojawiające się problemy nie są "same z siebie" ;)

Offline kguitark

• Użytkownik
Pracuje na iOS. :)

Offline przemak

• Gaduła
Pracuje na iOS. :)

Też się uaktualnia ;)

Offline kguitark

• Użytkownik
Problem faktycznie był z pro toolsem. Z logiciem nie występuje. Normalnie wszystko wchodzi i wychodzi zapewniając komfortową pracę. Póki co ;)

Offline Pneumonia2

• Pr0
No dla interfejsu to i może ale dla wtyczek to akurat pro tools dopiero od wersji 9 posiada kompensacje latencji. Więc jak zapniesz na ścieżce z podkładem wtyczkę o dużej latencji np. Izotope ozone i nagrasz gite na nowej ścieżce na której tak owej wtyczki nie zapniesz, to gitara będzie grała przed podkładem. Można temu zaradzić zapinając tą samą wtyczkę w trybie bypass lub przesuwając ścieżkę. W oknie miksera widać która ścieżka ile opóźnienia posiada. U mnie PT10 na macu chodzi mega stabilnie i bezproblemowo (nie licząc ogólnie znanego problemu z mini grand i boom)
« Ostatnia zmiana: 20 Lut, 2014, 01:11:41 wysłana przez Pneumonia2 »