Autor Wątek: Harvester 7  (Przeczytany 16418 razy)

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Harvester 7
« 08 Mar, 2007, 21:23:41 »
Jako że przyszło moje wiosełko, a nie lubie się chwalic na zapas, chwalę się teraz :)
ZZ Top od jakiegoś czasu strugał mi zgrabniutką 7meczkę.

Specs:
menzura - 25,5 "
gryf - klon przekładany bubingą z paseczkami forniru wenge
podstrunnica - heban
korpus - mahoń
pikapy - Merlin Legend AlNiCo i Hellfire
klucze - blokowane M6

Wiosło prześliczne, zresztą musiało takie byc bo więcej na nie patrze niż na nim gram ;)

Co do wykonania nie mam nic do zarzucenia, wsio stroi, wybrzmiewa i ma wypierdol.

Chciałem oczywiście podziękowac ZZ Topowi, Zbyszkowi i UV za okazaną przychylnośc :)
« Ostatnia zmiana: 19 Gru, 2007, 11:53:14 wysłana przez Harvest »

Offline hawk

• Gaduła
Harvester 7
« Odpowiedź #1 08 Mar, 2007, 21:53:16 »
Ale ten klon na gryfie sie zajebiscie prezentuje :)
A wiosełko też niczego sobie Zią.. grats :)
Across the field you see the sky ripped open, See the rain through a gaping wound..

Offline hawk

• Gaduła
Harvester 7
« Odpowiedź #2 08 Mar, 2007, 22:03:16 »
tak mi sie rzuciło w oczy  - poprzednia 7mka zdaje się już była "Harvester 7" ;)
Across the field you see the sky ripped open, See the rain through a gaping wound..

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Harvester 7
« Odpowiedź #3 08 Mar, 2007, 22:06:00 »
E tam, cyrografu na wyłącznośc nazwy nie podpisałem. Zresztą ta jest bezlogowa ;)

Offline zz_top

• Gaduła
    • http://www.pasguitars.com
Harvester 7
« Odpowiedź #4 08 Mar, 2007, 22:10:05 »
Logo producenta na klapce jest - i to się liczy! , :D
Przemek Sułkowski
PAS Handmade Guitars

Offline dr.evil

• Gaduła
  • sqqrv jakih mauo
Harvester 7
« Odpowiedź #5 08 Mar, 2007, 22:10:15 »
oczekuje probek brzemienia z podxt :P (zdradze tylko ze cholernie ale to cholernie interesuje mnie brzemienie na tej desce merlinowych pickupow bo przymiezam sie do kup-na) ;] z Gory dzieki... ev probki na priv ;]:P
bulb i acle skonczyli sie na "killem all"!

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Harvester 7
« Odpowiedź #6 08 Mar, 2007, 22:11:36 »
Spoko teraz musze tylko znowu nauczyc się grac po takiej przerwie i wykręcic coś na tej puszce czerwonej, chyba że mi przyślesz gotowe ustawienia ;)

Offline Leon

• Mroczny Piskacz
  • Moderator Globalny
Harvester 7
« Odpowiedź #7 09 Mar, 2007, 10:45:36 »
Fajny mebel ;) Zajebiście wygląda miśku, trzaby się wybrać na Twoją wieś i pomacać :)
to że nie gram równo nie znaczy że gram polirytmię.

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Harvester 7
« Odpowiedź #8 09 Mar, 2007, 10:48:19 »
No to wpadaj droge znasz ;)

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Harvester 7
« Odpowiedź #9 09 Mar, 2007, 15:57:55 »
gratuluje (chyba już trzeci raz :) ) bardzo ładna... :) próbki brzmienia też by mnie interesowały :)

Offline el-biczel

• Pr0
  • Zawsze chciałem neutrinem być...
Harvester 7
« Odpowiedź #10 09 Mar, 2007, 17:01:19 »
powiem, że co najmniej bardzo ładna :)
pełen czad!
Zazdroszcze!

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Harvester 7
« Odpowiedź #11 10 Mar, 2007, 09:26:35 »
Biczel, Lord Wasze też na pewno będą zajebiste tylko trzeba troche się naczekac :) Szczegolnie nie moge się doczekac widoku topu z tej camphory czy jak to się nazywalo :) Lord daleko nie masz, raz do mnie juz trafiłes, wpadaj poshredowac ;) Pozdr

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Harvester 7
« Odpowiedź #12 10 Mar, 2007, 12:09:27 »
Ajajaj... ja tymbardziej nie mogę doczekać się tego widoku... Twoje zdjęcia wcale nie pomogły mojej cierpliwości :P Można kiedyś zgadać się na jakiś jam... Jeżeli nigdzie nie zboczę z E75 to mam do Ciebie 30 minut ze stoperem w ręku :)

Tylko dwa zdjęcia?  :twisted:

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Harvester 7
« Odpowiedź #13 10 Mar, 2007, 12:11:34 »
oprocz laczenia gryf z korpusem i pickupow ,reszta czad!!!!

jak juz troszke pograsz i emocje opadna to wrzuc jakas wieksza recke
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Harvest

• Szatan Osobiście
  • Administrator
    • Sevenstring.pl
Harvester 7
« Odpowiedź #14 10 Mar, 2007, 13:59:31 »
Jak wróce do domu, to moze jutro uda mi się zrobic pare godnych fotek.
nikt, 707 miałem w poprzedniej 7mce poprostu miałem ochotę innego. Wymiary te same więc zawsze można wsadzic EMG. Tak z ciekawości co Ci się nie podoba w łączeniu gryfu z korpusem ? Pozdr

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Harvester 7
« Odpowiedź #15 10 Mar, 2007, 17:31:42 »
w sumie to wszystko

ksztalt podciecia,to ze jest nakladka z klonu i dziwny pasek w poprzek,oszczednosci materialu

jesli Twoj merlin bedzie brzmial tak samo jak kolesia z NYIA to tez zapowiadam ze mi sie nie spodoba ;P
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline zz_top

• Gaduła
    • http://www.pasguitars.com
Harvester 7
« Odpowiedź #16 10 Mar, 2007, 21:21:52 »
Z tym łączeniem gryfu to trochę nie tak nikt... Popatrz - http://www.kensmithbasses.com/models/neckthru/FE5cw.htm
I na inne basy z tej manufaktury też... Jak widzisz firmy - wielokrotnego zdobywcy nagród NAMM - raczej nie posądzałbym o oszczędzanie paru dolców na drewnie... Wniosek z tego, że chodzi tu o coś innego niż "oszczędności". Taka "doklejka" na gryfie pomaga w prosty sposób ustalić właściwy kąt zaklinowania gryfu w instrumencie NTB.
Przemek Sułkowski
PAS Handmade Guitars

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Harvester 7
« Odpowiedź #17 10 Mar, 2007, 21:32:11 »
slabo mnie to przekonuje. a na podanej stronie nie widze tylu glowek. wtedy moge latwo stwierdzic czy panowie oszczedzaja czy nie na klockach.

Offline Merlin

• Użytkownik
    • http://www.merlinpickups.com
Harvester 7
« Odpowiedź #18 17 Kwi, 2007, 22:04:11 »
Koleś z NYIA ma wyjątkowo specyficzny przetwornik - to jego wybór. Harvester ma w swojej gitarze kompletnie inne wynalazki więc możesz spać spokojnie:)
Pozdrawiam

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Harvester 7
« Odpowiedź #19 18 Kwi, 2007, 05:24:21 »
czym sie roznia i o co dokladnie prosil gitarzysta NYIA??  jakas specyfikacja...choc iaz przyblizona jesli mozna prosic :)

Offline Merlin

• Użytkownik
Harvester 7
« Odpowiedź #20 18 Kwi, 2007, 08:12:09 »
Różni się wszystkim - od obudowy począwszy, poprze konstrukcję a na użytych materiałach skończywszy. Dokładana specyfikacja (jak zwykle w takich wypadkach) jest tajemnicą:)
Pozdrawiam

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Harvester 7
« Odpowiedź #21 18 Kwi, 2007, 15:45:21 »
:roll:

Offline SemiSensei

• Prawie użytkownik
    • http://www.gitara.pl
Harvester 7
« Odpowiedź #22 18 Kwi, 2007, 16:14:32 »
Cytat: "Merlin"
Dokładana specyfikacja (jak zwykle w takich wypadkach) jest tajemnicą:)

Chodzi o to, że trzeba wybudować ideologie i otoczkę tajemniczości :?: .... bez sensu :)

Offline Merlin

• Użytkownik
Harvester 7
« Odpowiedź #23 18 Kwi, 2007, 23:33:28 »
Chodzi o to, że wiedza zdobyta dzięki takim nietypowym konstrukcjom to też kapitał firmy. A kapitał firmy należy chronić. Jeśli zaś chodzi o mój udział w tworzeniu tajemniczości wokół moich wyrobów to zaręczam Ci, że jest minimalny a już na pewno znacznie mniejszy niż sobie wyobrażasz. To właśnie sami gitarzyści uwielbiają grzebać się w tajemniczych materiałach, magicznych rozwiązaniach, kultowych rocznikach i tym podobnych cudownościach. Tymczasem większośc z nich nie jest nawet w stanie sprawdzić czy gryf w ich gitarze został wycięty z pnia zgodnie ze sztuką lutniczą czy też nie :)
Nawiasem mówiąc gdybym chciał naprawdę rzetelnie opisać konstrukcję przetwornika to pomijając rysunki sam opis zająłby z pewnością co najmniej A4. W związku z tym wykonam elegancki unik i ze skruchą przyznam się, że mi się nie chce :)
Pozdrawiam

Offline SemiSensei

• Prawie użytkownik
    • http://www.gitara.pl
Harvester 7
« Odpowiedź #24 19 Kwi, 2007, 06:29:36 »
Jeśli chodzi o to czy gryf został dobrze wycięty to akurat moglibyśmy sobie pogadać, mam za soba jakąś tam praktykę lutniczą :) więc na układ słoii i sposób ich klejenia w przypadku gryfów wieloczęściowych zwracam uwagę :) ale na szczegółach przystawkologii się nie znam.

Co do kapitału firmy to się zgadzam w 100% natomiast takie rzeczy jak output i charakterystyka przetwornika to przecież powinny być kwestie ogólnodostępne, skoro custom jest jednym z "trybików" rozwoju firmy i procesu produkcyjnego, który przeciez jest procesem ciągłym :)

Pozdrawiam. :)