Do nauki słówek/zasad gramatycznych mega polecam Ci mój licealny podręcznik "Direkt - Repetytorium Maturalne", słówek jest dużo, są pogrupowane tematycznie.
Oglądaj filmy po niemiecku z napisami, z początku polskimi, z czasem przerzuć się na obcojęzyczne, rób pauzy w trakcie oglądania, żeby sobie tłumaczyć kluczowe słownictwo.
Od biedy dobre są jakieś programy komputerowe, które będą zawierały idealnie poprawną formę, którą będzie czytał Ci lektor i będziesz powtarzał - nawet SITA i podobne się nada.
Sam niemieckiego nie lubię jako języka (miałem już w szkole podstawowej kilku bardzo słabych nauczycieli, dopiero w liceum, już kompletnie zrażony dostałem naprawdę dobrą nauczycielkę, ale co mi po tym, jak nie chciałem się tego języka uczyć), ale uczyłem się przez jakiś czas hiszpańskiego, bo ot, taki miałem kaprys, i po pół roku intensywnej nauki mój poziom był w miarę "komunikatywny"; dobrze jest mieć naprawdę dobrego nauczyciela, ale słaby tylko Ci uprzykrzy naukę języka, szczególnie, gdy uznasz, że tracisz tylko z nim czas.