Autor Wątek: Niezbędnik włóczykija czyli Harmonijka ustna  (Przeczytany 2506 razy)

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Jako że szykuje mi się wyjazd na który nie mogę zabrać gitary postanowiłem kupić coś poręczniejszego. Do głowy przyszło mi, że mogłaby to być harmonijka!
Polazłem do sklepu i rzuciła mi się w oczy taka piękna, długa, biała... ale Pan mówi, że to level advanced :< i wepchnął mi taką z 10dziurami.
Podjarany wróciłem do domu i doczytałem się, że to wersja pod tonację "C", no nic - zacząłem dmuchać...
Po godzinie doszedłem do wniosku, że ten sprzęt jest mega ograniczony i cholernie nudny :/
Po tak krótkim czasie umiałem już zagrać wszystkie możliwe melodie jakie mi przyszły do głowy, a praktycznie prócz kolęd to nic innego nie idzie na tym grać :<
I tutaj pojawia się pytanie, zna się ktoś na tym, bo ja kompletnie nie, a chciałbym jakąś mniej ograniczoną wersje, bo chyba istnieją takie co mają trochę więcej niż pare dźwięków z jednej skali?...
dodatkowo ta moja hohnerowa jest marnie zrobiona, niektóre dźwięki ciężko się wydobywa, trzeba pożądnie blownąć i jeszcze jakby gwizdże do tego
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Przede wszystkim ją rozkręć i przeczyść, najprawdopodobniej zebrała Ci się w środku ślina. Ja też mam w C, tylko 8 dziurek jest bodajże, Folk Master, czy jakoś tak - tania, przeciętna harmonijka; cena/jakość spoko. Kupiłem, parę dni popitoliłem i leży od wtedy na półce, bo brzmi dla mnie zbyt jasno i wesoło. Generalnie polecam D albo G, bo sporo fajnych bluesowych piosenek jest właśnie granych w tych tonacjach (Wizard Sabbathów!)
Jeśli mogę coś doradzić, to nie ma co się spuszczać nad drewnianymi harmonijkami, szczególnie <100 zł, są gorsze w eksploatacji od np. plastikowych, drewno potrafi pęcznieć od śliny.

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
Rozkręciłem, wyczyściłem ale to nie to, nówka - nie zdążyłem jeszcze zapluć.
Ale nie ma takich bardziej rozbudowanych? co mają trochę więcej dźwięków?
Nie zależy mi na tym żeby była drewniana, tylko żeby miała więcej możliwości. Po co mi 17 harmonijek w zależności od tego jaką chcę grać piosenkę :<
Jazz, Lounge, Downtempo

Online Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.

więzienny kowboj

Niestety tak to jest z harmonijkami - każda ma swoją tonację.
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
( Obraz usunięty.)

więzienny kowboj

Nie powstały jeszcze harmonijki z pełną chromatyczną?

Online Bjørn

• Pr0
  • Imponderabilistyczny monopluralista.
( Obraz usunięty.)

więzienny kowboj

http://bakcyl.blox.pl/2009/06/Harmonijka-chromatyczna-8211-co-to-takiego.html
. : : Death Metal und Jazz : : . || dubstepowe banjo w djencie || . : : Fractal > all your amps : : .

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
( Obraz usunięty.)

więzienny kowboj

http://bakcyl.blox.pl/2009/06/Harmonijka-chromatyczna-8211-co-to-takiego.html

Johnny, solved!