Odkopię temat.
Mam duńczykowi zapłacić za sprzęt w koronach duńskich. Proponowałem PayPal ale gość napisał że woli zwykły przelew na konto. I teraz pytanie:
- jak to najkorzystniej zrobić?
Przelewy SEPA z tego co jest napisane tylko w euro. Czy korzystać z walutomatów?
Nigdy nie robiłem przelewów zagramanicznych i ni w ząb się nie orientuję.
Jak wykonać taki przelew?
Czy może lepiej/korzystniej dogadać się w euro?
Z góry dzięki za wszelaką pomoc.
Dowiedz się gdzie tanim kosztem możesz założyć konto w DKK i je załóż, zawsze potem możesz je zamknąć. Zarejestruj się na walutomacie bo naprawdę warto, ja wymieniłem tam sporo gotówki zawsze wszystko było dobrze, chociaż w sumie nie widzę żeby sprzedawali DKK. Jeżeli nie kantor internetowy to idź do normalnego kantoru i wymień ze złotówek na korony, a potem wpłać w okienku banku w którym założyłeś konto na konto w koronach. Przelew kosztuje różnie, mnie kosztowały zazwyczaj około 50zł. Wszystko to wychodzi na pewno taniej niż płacenie paypalem albo przewalutowanie na euro a potem z euro na korony (podwójne przewalutowanie).
Przelew zagraniczny wykonuje się podobnie co i przelew krajowy z tym, że musisz podać numer konta w formacie IBAN, kod SWIFT i pełny adres zamieszkania kolesia.