Autor Wątek: Totalny OT: Studiowanie w Kanadzie  (Przeczytany 800 razy)

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
Totalny OT: Studiowanie w Kanadzie
« 25 Lut, 2013, 16:58:56 »
Ktoś jest może rozeznany w studiowaniu w Kanadzie? Chodzi mi o kilka konkretnych kwestii.
1. Matura - potrzebna międzynarodowa czy starczy polska?
2. Finansowanie studiów - samodzielne czy są dostępne jakieś nieszczególnie wysublimowane pod względem wymagań stypendia?
Generalnie te dwa problemy najbardziej mnie trapią; ale jeśli ktoś miałby jakieś inne rady/przemyślenia, z chęcią bym ich wysłuchał.

Offline Pronounce

• Pr0
Napiszę co musiałem mieć aby studiować we Włoszech, myślę, że niektóre rzeczy mogą się pokrywać.
1. Legalizację, apostile dyplomu licencjackiego (licencjat robiłem w Polsce) (dyplom czyli ten właściwy i tzw. suplement)
2. Potwierdzenie obywatelstwa i jego legalizacja
3. Akt urodzenia
Wszystko przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego. Ważne aby legalizację którą robią w MSZ w W-wie porobić na wszystkim co się ma.

Matury nie chcieli.

A co do Kanady myślę, że jeżeli tak jak w USA studia są płatne to w grę wchodziłby jakiś kredyt studencki. Moja dziewczyna nie zaczęła tam studiów z tego właśnie powodu. Dostała się na studia ale nie otrzymała kredytu studenckiego. Potrzebne było coś w rodzaju poręczenia przez obywatela amerykańskiego a takiego nie dostała.

Może nie wprost na Twoje pytanie ale wspomniane tłumaczenia i legalizacje/apostile dokumentów na pewno będą konieczne.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
Kurde, mniej niż pół roku temu słuchałem prezentacji dokładnie na ten temat i nic już nie pamiętam.

Przypomina mi się tylko, że gościo radził przede wszystkim zajrzeć do ambasady Kanady. Ale oprócz tego wspominał, że generalnie studenci zagraniczni są nawet pożądani.

No, chyba że wybierasz się do Quebecu, bo tam wpuszczą Cię tylko, jeżeli umiesz francuski. :D