Autor Wątek: Serwis komputerowy - Warszawa  (Przeczytany 1494 razy)

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Serwis komputerowy - Warszawa
« 30 Sty, 2013, 23:59:47 »
Cześć!
Znacie może jakiś sprawny,tani albo chociaż godny polecenia serwis komputerowy w Warszawie?

Prawdopodobnie pierdolnęła mi w lapku z 2008r karta graficzna. Odezwałem się do 2ch serwisów w okolicy i za nową kartę + wymianę zażyczyli sobie jakieś chore pieniądze(1400-1500 + vat) + oczywiście diagnoza problemu oddzielnie płatna  :facepalm:

bandit112

• Gość
Odp: Serwis komputerowy - Warszawa
« Odpowiedź #1 31 Sty, 2013, 00:29:17 »
Jeśli wiesz, że to (na 100%) grafa to sam ją możesz wymienić (masz na necie sporo video-tutoriali odnośnie rozkręcania całego laptopa, nawet jeśli wpiszesz dokładnie swój model to być może i znajdziesz tutek do swojego kompa i wymienisz grafe sam)

Jeśli nie wiesz na 100%, to zapłać tylko za rzetelną diagnozę, żebyś wiedział co jest do roboty. Komp to nie prom kosmiczny, wystarczy odrobina rozwagi bo jednak jest to rzecz delikatna i można zrobić.

A w serwisie sobie liczą jakieś 5-6 dych za godzinę pracy więc wiesz... :) Tu przerwa na szluga, to śrubokręt mi spadł i już jest 1500zł (w tym grafa kosztująca 2 bańki, pewnie niecałe).

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #2 31 Sty, 2013, 00:35:41 »
Komp to nie prom kosmiczny, wystarczy odrobina rozwagi bo jednak jest to rzecz delikatna i można zrobić.
Ziom, piszesz do mnie jakbym studiował kulturoznawstwo a ja zaraz inżynierkę z infy na PW robię :D

Z tego,co mi wiadomo to w tym modelu niestety karta jest przylutowana i nie mam warunków do zrobienia tego w domu.
Wolę zapłacić komuś, kto robił to już setki razy i da mi gwarancję na swoje usługi, żebym mógł spać spokojnie potem. Zagadam jeszcze w lubelskich serwisach. Ciekawe jaki narzut sobie stolica bierze tylko za to, że jest stolicą.

Offline czerez

• Gaduła
  • Morde mam może nie w tamburyn, ale mam zasady
« Odpowiedź #3 31 Sty, 2013, 00:43:12 »
przypomnij mi jutro w dzień na PW
podeślę ci numer do znajomego - powinien ci pomóc

Za diagnozę zawsze zapłacisz jeżeli nie zdecydujesz się na naprawę , bo diagnoza to nieraz kilkanaście godzin różnych testów - raczej żaden serwis nie należy do Caritas Polska i za free tego robić nie będzie :(
"Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój" - Duńczyk !!!

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #4 31 Sty, 2013, 12:36:18 »
Jak mi jebnęła sie grafika w laptopie to dawałem do naprawy dwa razy (do dwoch różnych serwisów) i nigdy nic nie płaciłem bo zrobili diagnostyke, ale nie naprawili. Ostatecznie sprowadziłem sobie grafikę i zmieniłem sam za połowę ceny która mi krzykneli w serwisie - 320pln z przesyłką z Chin za nowa kartę. Serwis chciał 600pln za reballing starej grafiki, która i tak puscilem na allegro jako uszkodzoną za 160 pln. Czyli koniec końców całość kosztowała mnie ~160 pln

Pivovarit - jaki laptop i jaka grafika? Piszesz że z tego co Ci wiadomo, ale czy jestes pewny na 100%?
B ( o ) ( o ) B S

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #5 12 Lut, 2013, 06:00:30 »
Jak mi jebnęła sie grafika w laptopie to dawałem do naprawy dwa razy (do dwoch różnych serwisów) i nigdy nic nie płaciłem bo zrobili diagnostyke, ale nie naprawili. Ostatecznie sprowadziłem sobie grafikę i zmieniłem sam za połowę ceny która mi krzykneli w serwisie - 320pln z przesyłką z Chin za nowa kartę. Serwis chciał 600pln za reballing starej grafiki, która i tak puscilem na allegro jako uszkodzoną za 160 pln. Czyli koniec końców całość kosztowała mnie ~160 pln

Pivovarit - jaki laptop i jaka grafika? Piszesz że z tego co Ci wiadomo, ale czy jestes pewny na 100%?

HP HDX Dragon 9300 i GeForce 8800GTS
Nie jestem pewien na 100%. Może tak na 95%.

Witam, z tej strony Stołeczne Pogotowie Komputerowe.

Ceny warszawskie na tym forum są jakieś horrendalne i z kosmosu. Warszawskie ceny nie różnią się znacząco od cen w innych miastach, po za tym, że dużo w Warszawie jest cwaniaków chcących zarobić "więcej". Tu były dane których nie lubimy oglądać, zanim ktoś się spyta o pozwolenie ich umieszczenia. Leon

Znalazłem już człowieka w moim rodzinnym mieście, który zrobi to za grosze także sprawa póki co jest nieaktualna ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Lut, 2013, 08:27:50 wysłana przez Leon »

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
« Odpowiedź #6 12 Lut, 2013, 08:11:33 »

I właśnie dla tych 5% warto zrobić risercz ;)

Mozesz to zrobić sam, grafika nie jest lutowana, tylko montowana na slot mxm i dwa wkręty, czyli standard. Jesli chcesz zrobic to sam krok po kroku to sprawdź sobie w manualu serwisowym jak: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c01279508.pdf

Removal and replacements procedures -> Component replacements procedures -> Video board (na samym końcu)

Trochę zabawy jest, bo rozkładasz całego laptopa, ale sporo z tego frajdy :)
Tak jak pisał Bogumił SPK! (jak on tu w ogóle do cholery trafił? :D) mobilne GeForce'y 8600 i 8800 miały fabryczny defekt (miałem dokładnie to samo, moja grafika to była GF 8600m GT). Swoja nawet wygrzewałem w piekarniku, co podziałało na jakiś czas, ale potem znów to samo. Jako że GF 8xxx m są dosyć drogie, zdecydowałem się na swap na ATI 3650. Co prawda w Twoim przypadku najprawdopodobniej będziesz musiał naprawic te kartę, albo kupić oryginalny zamiennik i na pewno zrobic flash BIOSu.

Wiecej: http://forum.notebookreview.com/hp-envy-hdx/515212-hp-hdx-9000-dragon-owners-lounge-part-2-a.html
B ( o ) ( o ) B S

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #7 12 Lut, 2013, 08:35:00 »

I właśnie dla tych 5% warto zrobić risercz ;)

Mozesz to zrobić sam, grafika nie jest lutowana, tylko montowana na slot mxm i dwa wkręty, czyli standard. Jesli chcesz zrobic to sam krok po kroku to sprawdź sobie w manualu serwisowym jak: http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c01279508.pdf

Removal and replacements procedures -> Component replacements procedures -> Video board (na samym końcu)

Trochę zabawy jest, bo rozkładasz całego laptopa, ale sporo z tego frajdy :)
Tak jak pisał Bogumił SPK! (jak on tu w ogóle do cholery trafił? :D) mobilne GeForce'y 8600 i 8800 miały fabryczny defekt (miałem dokładnie to samo, moja grafika to była GF 8600m GT). Swoja nawet wygrzewałem w piekarniku, co podziałało na jakiś czas, ale potem znów to samo. Jako że GF 8xxx m są dosyć drogie, zdecydowałem się na swap na ATI 3650. Co prawda w Twoim przypadku najprawdopodobniej będziesz musiał naprawic te kartę, albo kupić oryginalny zamiennik i na pewno zrobic flash BIOSu.

Wiecej: http://forum.notebookreview.com/hp-envy-hdx/515212-hp-hdx-9000-dragon-owners-lounge-part-2-a.html

Ale co mi da teraz rozkręcenie go? ;)
Rozkręcałem go kiedyś z czystej ciekawości i potem modliłem się, żeby ruszyło wszystko i była to fajna przygoda, ale niespecjalnie mam ochotę to powtarzać :D W stacjonarkach dużo grzebałem kiedyś, ale do laptoków brak mi nerwów i cierpliwości.
Pomimo tego, że informatyk ze mnie to jednak wolę outsource'ować robotę do kogoś, kto ma "fach w reku". Dałem za tego kompa dużo hajsu pare lat temu i nie chciałbym zwiększać kosztów ze względu na randomowe dłubanie.