Autor Wątek: Który sceniczny tuner nastroi w 430Hz?  (Przeczytany 7525 razy)

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
Który sceniczny tuner nastroi w 430Hz?
« 08 Lis, 2012, 12:30:19 »
Witam,
Mamy taki dziwny strój, że tonacja jest obniżona o 40centów, czyli inaczej można osiągnąc to strojąc się normalnie(zielone światełko) tylko, że w 430 Hz. Tyle tylko, że tunery sceniczne nie mają takiej skali kalibracji (mam Korg dt-10), i strojenie w -40cent na scenie, a nawet na salce to jakis ból w dupie. Podobnego zabiegu używa Machine head, oni używają  bossów Tu2, ale z opisu wynika, że tam kalibracja tez nie sięga do 430, a na oko pewnie tego nie robią, więc może któryś z właścicieli sie sypowie czy da się jakoś stroić na Bossie do takich wartości o jakich mówię?
Albo co Waszym zdaniem można wykombinować, żeby ten strój był pewny, a jednocześnie żeby nie był problemów na scenie? Odpadają te stroiki przyczepiane/doklejane/lutowane i co ino, chodzi o jakieś zawodowe urządzenie.
Dzięki i pozdrowienia (ślepa Genia)
Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)

Offline wuj Bat

• Pr0
dtr 2000
Paczki z głów!

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
Za artmusic.pl - Zakres kalibracji: 438-445 Hz (ręczna lub automatyczna)
Udane dile: metal, Dale Cooper, Donnie, AngelSTM, MadYarpen, marczaq, Musza, Orange (Polecam!)

Offline wuj Bat

• Pr0
http://www.korg.co.uk/products/discontinued/dtr2000/tu_dtr2000.php

The Auto Reference Calibration function detects the pitch of an instrument and sets that pitch as the reference pitch. (Accommodates a range of 428 Hz-452 Hz.)

W "Specification":
http://www.korg.com/uploads/Support/DTR2000_1000_EFG2_633661460892770000.pdf
Paczki z głów!

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Tak wtrącając się trochę, dlaczego tak nietypowo stroisz gitarę? Co to ma na celu? Jedyna odpowiedź jaka mi przychodzi do głowy to 'zestrojenie' się z wokalistą, mam rację?
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
mniut i piah

Orange

• Gość
A nie można po prostu cały ton w dół? Nawet wokaliście będzie łatwiej. Chyba, że macie smyki i upartych ludzi. Tacy to potrafią krwi napsuć...

Offline Stachu

• Gaduła
  • Trv
Tak wtrącając się trochę, dlaczego tak nietypowo stroisz gitarę? Co to ma na celu? Jedyna odpowiedź jaka mi przychodzi do głowy to 'zestrojenie' się z wokalistą, mam rację?

Raczej nie o to chodzi, to w sumie taki kaprys żeby zrobic coś choć nieco inaczej;)

A nie można po prostu cały ton w dół? Nawet wokaliście będzie łatwiej. Chyba, że macie smyki i upartych ludzi. Tacy to potrafią krwi napsuć...

No właśnie jak się zejdzie jeszcze ciut w dół to sound zaczyna mulić, w sumie to jesteśmy na takiej granicy gdzie gitara jest nisko, ale zachowuje swoją szybkość.

Offline wuj Bat

• Pr0
Nie ma to jak się naj...ć, nakombinować, naszukać, wykosztować, a i tak nikt nie usłyszy... ;)
Paczki z głów!

Offline headcharge

• Pr0
    • OVKHAOS
Flyn z MH twierdzi, że nadaje to selektywności. Grają normalnie w Drop B, a tak podnosząc strój o 40 centów, jest to coś pomiędzy Drop B a Drop C. Tak twierdzi... a jak jest ...;]

Offline g-zs

• Pr0
  • got beagle?
będzie wkurwiało ludzi z lepszym słuchem :D
B ( o ) ( o ) B S

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D

Raczej nie o to chodzi, to w sumie taki kaprys żeby zrobic coś choć nieco inaczej;)

Strój się więc do 444hz, polish elite jazz scene :D
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline Thoth

• Pr0
  • Król djentu i chujowych piosenek
Koko dżambo i do przodu!

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline Bloody As Hell

• Użytkownik
  • Stejki! ♥
E no kurwa...
Ostatnio o niczym nie wiedząc bawiłem się częstotliwościami i sprawdzałem jak ogólnie brzmi gitara. Nastroiłem do tych 432Hz (częstotliwość wybrana wg 'widzi mi się') i wydawało mi się, że jakoś lepiej brzmi. Pograłem trochę, ale przestroiłem znów na 440Hz, bo jednak bardziej powszechne ;x

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
Biblijna liczba 666 posiada także bardzo interesujący aspekt. Sinus od 666 = 0.80901699 czyli... połowa liczby Fi!

6 x 6 x 6 = 216. Cosinus 216 = 0.80901699.

Sinus - sin - grzech po angielsku!

Offline Przychlast

• Pr0
Sinus - sin - grzech po angielsku!

Motzne.