Autor Wątek: Nadajnik audio bluetooth  (Przeczytany 3123 razy)

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
Nadajnik audio bluetooth
« 24 Maj, 2012, 20:07:02 »
Czasami jak siedze na lapku to podpinam sobie wieżę hi-fi pod kompa przez aux i puszczam muzę.
Jednak moje radiiiooo jest 4 metry od mojego "warszatu" i jak chce posłuchać to musze lapka zostawić przy wieży.

Kiedyś mi się obiło o uszy, że jest coś takiego jak nadajnik audio bluetooth ale nigdy tego nie widziałem.
Jest jakiś sposób na podpięcie radia bezprzewodowo przez aux ?
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

bandit112

• Gość
Odp: Nadajnik audio bluetooth
« Odpowiedź #1 24 Maj, 2012, 20:09:38 »
a wieża ma bluetooth? jeśli tak, to możesz popróbować z modułem BT podpinanym przez USB do lapka... Jeśli nie ma to nie wiem, nie spotkałem się jeszcze z takim czymś.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #2 24 Maj, 2012, 20:22:25 »
znaczy mnie sie wydawało :P ze jest cos a'la przystawka z jackiem - podpiąc to pod wieże i jedziem ;p

Offline Rachet

• Pr0
  • Meteoblitzkrieg begins
« Odpowiedź #3 24 Maj, 2012, 20:48:35 »
Natknąłem się na coś takiego http://www.alibaba.com/product-gs/460739610/MP3_bluetooth_adapter_3_5mm_audio.html

tylko jest bardzo możliwym, że to robi sieczkę z jakości, zobacz choćby jak drogie są sensowne systemy bezprzewodowe do gitary. I jak duże.

Nie prościej po prostu kupić kilkumetrowy kabel?
Wszystko ustabilizowane w najświętszy chuj!

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #4 24 Maj, 2012, 20:57:44 »
Natknąłem się na coś takiego http://www.alibaba.com/product-gs/460739610/MP3_bluetooth_adapter_3_5mm_audio.html

tylko jest bardzo możliwym, że to robi sieczkę z jakości, zobacz choćby jak drogie są sensowne systemy bezprzewodowe do gitary. I jak duże.

Nie prościej po prostu kupić kilkumetrowy kabel?

Raz ze dzwiek idzie kompresowany przez jakis kodek, nie wiadomo w jakiej jakosci, dwa ze dochodzi latencja. Przy zakloceniach i stratach sygnalu bedzie cwierkac i przerywac. Zreszta zasieg takiego lacza bluetooth tez nie jest nie wiadomo jak duzy. Teoretycznie powinien być 10m. Praktycznie nie wierzę, żeby bez zakłóceń i trzasków osiągnął 4 metry.

pozdr

Sharpi - szczerze - kup sobie dluzszy kabel.

Offline Turgon

• Gaduła
Ssiecie.

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #6 24 Maj, 2012, 21:35:51 »
Albo postawi Stream Server:D Albo kupi tego typu http://www.kickstarter.com/projects/playgo/playgo-ap1-the-ultimate-airplay-receiver

Mozna.

Komara też można granatem ręcznym zabijać. Tylko po co? :)

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #7 25 Maj, 2012, 08:56:04 »
Kabel troche mnie sie nie widzi...Ja mam swój pokój podzielony na dwa mniejsze.
Jeden większy - to taki mój funroom - tzn wyro, TV, wieża i PS2 :P
A drugi mniejszy to mój "warsztat" gdzie robie komputery i sobie wygospodarowałem miejsce na małe studio.
Kabel przez cały pokój nie bardzo mi sie widzi...co chwila ktoś się pałęta po mojej krainie i tylko patrzeć jak wpadnie w druciane zasieki :P

Offline Turgon

• Gaduła
« Odpowiedź #8 25 Maj, 2012, 15:27:52 »
Ja po łajfaju będę coś takiego robił w najbliższym czasie także napiszę tutaj co wykombinowałem :) Bo jak na razie serwer jest zajęty przetwarzaniem klientów ;)
Ssiecie.

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #9 25 Maj, 2012, 16:29:55 »

Raz ze dzwiek idzie kompresowany przez jakis kodek, nie wiadomo w jakiej jakosci, dwa ze dochodzi latencja. Przy zakloceniach i stratach sygnalu bedzie cwierkac i przerywac. Zreszta zasieg takiego lacza bluetooth tez nie jest nie wiadomo jak duzy. Teoretycznie powinien być 10m. Praktycznie nie wierzę, żeby bez zakłóceń i trzasków osiągnął 4 metry.
Ponieważ taką gadkę zaliczam do tzw. pierdolenia, zrobiłem własny test.

Ustawiłem w odległości 4 metrów od siebie laptopa oraz telefon (Nokia 6700 classic) z bluetoothem (2.1 oba urządzenia) i przesłałem z telefonu na komputer kilka razy zdjęcie ważące 2,2 MB.

Bez przeszkód terenowych i nadajnikami/odbiornikami zwróconymi ku sobie miałem transfer na średnim poziomie ok. 90kB/s. Najniższa zarejestrowana(tylko raz i tylko przez sekundę) szybkość to 64kB/s.

W momencie kiedy telefon leżał (nadajnik zwrócony w sufit) transfer spadał nawet do 10kB/s. Podobnie jak ustawiłem na drodze jakieś przeszkody - te czasami po prostu zrywały połączenie.

Ponieważ kodek audio używany przez bluetootha jest oparty w części na mp3 to nawet przy tych 64kB/s będziesz miał przyzwoitą jakość.

W skrócie: Moim zdaniem z 4 metrów to będzie działać.

To, co podał Rachet to chyba jest tylko nadajnik.

To wygląda na odbiornik:
http://www.eukasa.pl/komputery/sklep/1173533/belkin/belkin-bluetooth-music-receiver-f8z492cw-/

Offline benkai

• The Resolver
  • Gaduła
« Odpowiedź #10 25 Maj, 2012, 21:47:14 »

Ponieważ kodek audio używany przez bluetootha jest oparty w części na mp3 to nawet przy tych 64kB/s będziesz miał przyzwoitą jakość.

O kurwa. 'Jakoś' raczej, a nie jakość.

Mnie wkurwiają mp3 poniżej 160kbps, 64 jest niesluchalne IMHO.
Urządzenie oparte na WiFi lub przesyle analogowym to jedyne rozwiązanie, które da sensowną jakość dźwięku.

Offline Didejek

• Pr0
  • Hodowca BlacKatów
    • BlacKat Guitars
« Odpowiedź #11 25 Maj, 2012, 23:27:47 »
Jak miałem więcej niż jeden pokój i ajfołna, to zrobiłem taką sztukę, że na kompie w "gabinecie", który był zawsze włączony postawiłem itunesa i zrzuciłem wszystkie swoje płyty. W sypialni był airport express połączony z głośniczkami, ajfołn robił całkiem sprawnie za pilota. Jedyny minus jest taki, że nie dało się strimować różnej muzyki na różne zestawy głośników - gdyby nie to, to byłoby genialnie. Teraz mam jeden pokój i 2 metry do kompa od wyra, więc problem solved :)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #12 28 Maj, 2012, 13:58:31 »

O kurwa. 'Jakoś' raczej, a nie jakość.

Mnie wkurwiają mp3 poniżej 160kbps, 64 jest niesluchalne IMHO.
Zwróć pilną uwagę na duże "B" przy tym 64k. ;)