Autor Wątek: [commelina] Kiss of Lizard czyli ballada na 8 strun  (Przeczytany 13669 razy)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
No teraz Matt to mnie wkurwiłeś :P  A kto to jest Jeff Loomis i jego chujowe szektery :D mulące mesy i ssące emg czy tam co robiące :D

Nie mniej masz pan rację , ale ich sie nie da uspokoić :D a ze nuda ostatnio na forumie to i sie odpowietrzyc czeba .

Panowie dzięki wszystkim którzy dali rade przebrnąc przez moją no i monda ballade ;)

Offline Omlet

• Pr0
  • Pitu pitu, rak odbytu
    • Perfect Beauty
Mi się właśnie najbardziej podoba brzmienie gitar chociaż jakby była jeszcze jedna ścieżka gitar, trochę bardziej siarząca, to by było dla mnie idealnie :D

Może czas żebyście nauczyli się słuchać muzyki jak odbiorcy nie jak muzycy którzy zawsze mają jakieś "ale"?
Nie dadzą szansy bo to pedalskie forum pełne pedałów. Mogą mi wyzerować włosy z dupy - jfbiggestfan
...gdyż granie do kotleta nie jest graniem do omleta choć oba dobre - commelina

Offline sylkis

• Pr0
Tylko właśnie taki typowy odbiorca słucha głównie emocji, czyli nierzadko bardziej brzmienia, niż kompozycji ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline birthmark

• Gaduła
Tylko właśnie taki typowy odbiorca słucha głównie emocji, czyli nierzadko bardziej brzmienia, niż kompozycji ;)
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
EMOCJE W BRZMIENIU NOWYM MEMEM SS.PL
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline sylkis

• Pr0
Aha, czyli rozumiem, że nawet mówiąc wyrażacie swoje emocje, to w ogóle nie modulujecie swojego tonu głosu -> nie zmieniacie jego brzmienia? ;) A przy śpiewaniu wszelkie chrypki, krzyki itp są o kant dupy potłuc, bo brzmienie nie wpływa na zawartość emocjonalną?
Zajebiście ;)
(\__/)    This is Bunny.

Offline Dmaligator

• Pr0
Ty się tak nie emocjuj bo ci żyłka pęknie ;)
Nie dotykaj bo w ryj!
Pozdrawiam.

Offline birthmark

• Gaduła
Jak chcę wyrazić pustkę w moim życiu, to skręcam mid na 0.
Suto wędlin kładź na chleb

Offline gavoja

• Użytkownik
    • Nabuchodonosor
@Semedi + @thesylwa

Mówcie sobie, co chcecie, ale ja uwielbiam cyfrę i gary z sampli o! A jeśli ktoś napisze, że dobre brzmienie można ukręcić tylko nagrywając przez mikrofon, to albo brakuje mu umiejętności, albo jest ignorantem.

Offline thesylwa

• Prawie użytkownik
    • ==TMP==
@Semedi + @thesylwa

Mówcie sobie, co chcecie, ale ja uwielbiam cyfrę i gary z sampli o! A jeśli ktoś napisze, że dobre brzmienie można ukręcić tylko nagrywając przez mikrofon, to albo brakuje mu umiejętności, albo jest ignorantem.

( Obraz usunięty.)

jesli lubisz to dobrze :) bo ja też lubie pere z sampli i wzmaki z VST... tylko że nie mam innego wyjscia :D
THESYLWA MUSIC PRODUCTION

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
@sylkis, jak śpiewasz to oczywiście ze emocje są przekazywane przez głos, ale przecietny słuchacz na brzmienie instrumentów, zupełnie nie zwraca uwagi. Zazwyczaj jest to rytm, melodia, i słowa jeśli kto śpiewa. Grający pałuja sie smaczkami. Jak walczyłem z flażoletami, to moją Zona marudziła "co tak juzik piskasz" ze az głowa boli. No a przecież wiemy jakie są ważne ;)

Offline sylkis

• Pr0
Kompletnie się z tym nie zgadzam.
Tak bardzo, że aż textwall:

Spoiler

Tak więc uważam, że brzmienie tworzy muzykę i jest co najmniej równie ważne, co kompozycja.
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rames

• Gaduła
Tak więc uważam, że brzmienie tworzy muzykę i jest co najmniej równie ważne, co kompozycja.
Myślę, że jednak nie, sporo z moich ulubionych zespołów brzmi chujowo, ale słucham ich, a nie jakiegoś Oli, który ma świetne brzmienie, ale już gorsze kompozycje. O tym, że brzmienie nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia świadczy np duża popularnośc death metalu z lat 90 - sporo z nas tego słucha mimo, że nie brzmi dobrze, bo i wtedy nie miało jak. Jak to Wuj Bat powiedział - brzmienie ma nie przeszkadzac w słuchaniu kompozycji i tyle. Oczywiście wszyscy dążymy do jak najlepszego brzmienia, ale kompozycja jest dużo ważniejsza.

Offline sylkis

• Pr0
Ale ja mówię o przeciętnym odbiorcy...
Nie o muzykach i melomanach.
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rames

• Gaduła
Przeciętny odbiorca metalu szerszego niż Metallica i Iron Maiden jest muzykiem lub melomanem, więc właściwie o kim mowa?

Offline Winged

• Gaduła
I tu właśnie przypomina mi się jak ponad 3 lata temu mogłem słuchać Gromu Behemotha i nic dla mnie nie było nie tak. Był klimatyczny riff, miłe wrzaski. Niby już tam coś grałem, ale właściwie tylko pimkałem jakieś koślawe solówki i nic więcej, za dużego wpływu to na mnie nie miało. Jak teraz włączę, to pierwsze wrażenie: ale siara! Granie nie znieczula, a wyczula na brzmienie. Generalnie najbardziej wyczulonym na brzmienie się zaczynasz robić, jak zaczynasz nagrywać. ^^
Przeciętny odbiorca metalu szerszego niż Metallica i Iron Maiden jest muzykiem lub melomanem
lub groupie

Co do brzmienia kawałka, to przede wszystkim ten bas porządny i głośny by się przydał i od razu cały kawałek nabrałby kopa. Btw. jak przeczytałem tytuł, to się naprawdę spodziewałem miłej balladki, jakiegoś Mayera w wersji 8string, cy cuś.

Offline sylkis

• Pr0
I tu właśnie przypomina mi się jak ponad 3 lata temu mogłem słuchać Gromu Behemotha i nic dla mnie nie było nie tak. Był klimatyczny riff, miłe wrzaski. Niby już tam coś grałem, ale właściwie tylko pimkałem jakieś koślawe solówki i nic więcej, za dużego wpływu to na mnie nie miało. Jak teraz włączę, to pierwsze wrażenie: ale siara! Granie nie znieczula, a wyczula na brzmienie. Generalnie najbardziej wyczulonym na brzmienie się zaczynasz robić, jak zaczynasz nagrywać. ^^
To ze mną było dokładnie na odwrót.
Gdybym nie zaczął grać na gitarze, nie byłbym w stanie przebić przez warstwę brzmienia większości kapel, nie wspominając o wsłuchiwaniu się w kompozycję -> słuchaniu CO jest grane w sensie tego, jak można składać ze sobą dźwięki. Jeśli mi się nie podobał chociażby jakiś aspekt brzmienia, nie próbowałem nawet słuchać kompozycji, melodii, chuj jak to zwał.
Tzn. ogólnie to zgadzam się, że granie wyczula na zarówno brzmienia, technikę grającego, kompozycję - na wszystko. Ale też dzięki graniu stałem się o wiele bardziej... nazwijmy to, tolerancyjny. Nauczyłem się ignorować pewne rzeczy, które wcześniej mnie gryzły.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi, 2012, 20:36:17 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline Winged

• Gaduła
Jeśli mi się nie podobał chociażby jakiś aspekt brzmienia
No, ale tu właśnie chodziło o to, że osoby, które nie grają, a tylko słuchają zazwyczaj z tego co zauważyłem nie zauważały mankamentów brzmienia, tak jakby ich nie było. Pamiętasz może jeszcze, jak nas zjebaliście za tragiczne brzmienie?(nie podważam tego, że było tragiczne, no bo było) :DD Z tego co zaobserwowałem, to jest parę osób, które sobie od czasu do czasu(1 - 2 razy w miesiącu) całkowicie nieprzymuszenie IS posłuchają. Tylko jedna z tych osób na czymś gra i jest to pianino(jedna z tych osób jeszcze na dodatek wygrzebała z odmętów internetu mój maksymalnie możliwie biedny brzmieniowo kawałek instrumentalny z cleanami nagranymi na hellfire i powiedziała mi, że ładne melodie). Cóż może miałeś do czynienia po prostu z innymi ludźmi, ale z tego co ja zauważyłem, to malkontentami brzmieniowymi są zazwyczaj muzycy. To im mulą kable, to im zawsze jest za dużo bzyczącej górki, a za mało górnego środka, to im kostka do gry tańsza niż 260 zł nie ma prawa zabrzmieć dobrze.

Może EOOT, bo spamujemy commelinie topic.

Offline sylkis

• Pr0
Nie no, jeszcze nie spotkałem nie-muzyka, który by marudził na zbyt dużo górki itp. ale to z tej prostej przyczyny, że ci ludzie po prostu sami często nie umieli nawet określić co im się nie podoba, o ile to nie był silnie wybijający się na tle element (szybciej by powiedzieli za mało basu, bo o basie słyszał każdy) ;)
No i też co innego oceniać nagrać nagrania kogoś znajomego, wobec czego zawsze każdy jest o wiele wyrozumialszy (zwłaszcza w kwestiach brzmieniowych - wiadomo, że amator nie ma pr0 sprzętu), niż nagrania jakiegoś profesjonalnego zespołu z TV i radia.

ED: Dobra, chuj z tym, po prostu IMO muzyka to głownie gra nastrojami wywołującymi konkretne emocje, a w tworzeniu tegoż brzmienie jest powszechnie niedoceniane ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi, 2012, 21:42:46 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
Moje zdanie na temat kompozycji Jarek zna. Tymczasem poproszę o pliki(oba) do ściągnięcia w lepszej jakości, bo to co robi sołndklaut z bitami to załamka normalnie a szkoda, bo mam wrażenie, że w tym miksie tkwi całkiem niezły potencjał.
synkopy to guwno

Offline thesylwa

• Prawie użytkownik
    • ==TMP==
wątek się ładnie rozwinął to i ja dodam co nieco.

jeśli by nie było brzmienia lub byłoby mało istotne, to nie było by wielu gatunków muzyki, a dowodem na to są wypowiedzi np. mistrzów masteringu, którzy sobie znanymi sposobami kształtują dodatkowo materiał akcentując np. rytm.
zreszta gdyby Meta lub Antrax swojego czasu brzmieli jak Bitlesi... lepiej kurde nie mówić :D
THESYLWA MUSIC PRODUCTION

Offline sylkis

• Pr0
wątek się ładnie rozwinął to i ja dodam co nieco.

jeśli by nie było brzmienia lub byłoby mało istotne, to nie było by wielu gatunków muzyki, a dowodem na to są wypowiedzi np. mistrzów masteringu, którzy sobie znanymi sposobami kształtują dodatkowo materiał akcentując np. rytm.
zreszta gdyby Meta lub Antrax swojego czasu brzmieli jak Bitlesi... lepiej kurde nie mówić :D
Lubię to!
(\__/)    This is Bunny.

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
Odświeżam :D

Wlacz osadzony player soundcloud

Najwyżej mnie comme zapierdoli :D

Nie miałem całego, no i podszedłem do sprawy bez zbytniego spuszczania się nad brzmieniem. Rytm!
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
A więc to tak teraz gra się pankroka ;)

Offline Vicol

• Pr0
    • Nakvrw und Śmierćmetal
Hahaha :D Zrobiłeś z Jarka metalucha :D :devil:  :headbang: Ale faktycznie słychać, że nie spuszczałeś się nad brzmieniem. O ile u Mondziaka panuje równowaga brzmieniowa o tyle tu jest muł, wodorosty i klipingdeffffffffff f. Śmiem twierdzić, że miks Monda można by spokojnie domasterować o 3dB w górę przy znikomej utracie transjentów. Dalej jakby się uparł to jeszcze szłoby lekko to przygnieść bez słyszalnego pompowania o kolejne 3dB. Więcej w sumie już nie ma sensu przy takim graniu ale sądzę, że długo by ten miks wyczymał zanim loudnesswarowy mastering by go dostatecznie mocno spierdolił. A rytmicznie który aranż bębnów jest lepszy to ciężko mi ocenić. Są po prostu diametralnie różne. Ale w obu się dzieje.
synkopy to guwno