Autor Wątek: [commelina] Kiss of Lizard czyli ballada na 8 strun  (Przeczytany 14079 razy)

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Hm, można się spłonić, acz chcem to juz w tym wieku krew tak wysoko nie dopływa ;) 
Ew wspomniana wersja  Beta jakby kogo to interesowało.
http://skervesen.eu/mp3/jarek_music/Commelina%20-%20Kiss%20of%20Lizard.mp3

Offline birthmark

• Gaduła
Brzmieniowo faktycznie średnio, ale kompozycyja rewelacyjna. Słuchałbym.  8)
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Matt-Carnage

• Pr0
  • Peace. Love. Death Metal
    • Peace. Love. Death Metal
ooooooo w koncu ktos uzyl pianinka zamiast czystej gitary w tle riffow ;] - bardzo fajna nuta
przyjemnie sie slucha i kompozycyjnie i brzmieniowo - w moich glosnikach najbardziej kuleja bebny, stad moze sie zdawac ze wiosla czy inne instrumenty kuleja. troche posiedziec nad bebnami i odrazu sie okaze, ze inne instrumenty brzmia lepiej ;]

Offline pshemo

• Pr0
mi się podoba od 3:50;)

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer
Hmmm chyba zerknę na to, co mi commelina podesłał :D Ale co się chujki przypierdalacie do Perke? Dobrze zrobił...brzmienie, no cóż jest troszkę płasko, ale tak to czuł :D Fajne JEST!
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
I co, mówiłem Ci Jarek, że brak DI rozpieprzy mi cały mix :D

Offline wuj Bat

• Pr0
Semi - a może byś tak machnął jakiś trailerek po Twojemu? Srs.

Spoiler
Paczki z głów!

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Mówiłeś Mondziu mówiłeś, ale co tam. Mówiłem ze się poprawię ? .  Damy rade, jeszcze bendom zazdraszczać :P

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
To tak żeby hejterów uspokoić (spodziewałem się, ale że aż tylu z Was miało kiepski humor ostatnio?), wrzucam link do poglądowego mixu innej kapeli. Klimaty nieco różne, bo hardrock/grunge/AliceInChains/AlterBridge, ale można usłyszeć różnicę na plus, mam nadzieję. Chłopcy nagrywali wszystko u mnie w 8 godzin, bo cisnął termin na Kortowiadę, także uważajcie na wokal ;)

http://dl.dropbox.com/u/3132322/mixy/big%20wolf%20on%20drugs/big%20wolf%20on%20drugs%20-%20diamonds%20%3D%20shit%20ver%202%202012%2004%2017.ogg

Offline Musza

• Pr0
Powinni się nazywać alice in neck-chains :)
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline Lothar

• Pr0
  • Ibanez <3
    • Spaceshark's Lair
[...]
A cha, Lothar chyba właśnie skończyli sie mnie potencjometry  :P   :D 

; (
facebook.com/EnolyBand

Rób perke.

Offline thesylwa

• Prawie użytkownik
    • ==TMP==

kawałek jest spox, dobrze pokombinowanie i nie można sie nudzić, niestety pera to  kwadratowy rytm z automatu robiony troche na siłę i w wielu miejscach nie pasujący do stylu w jakim grają gity, nic sie nie chce tu bujać.
same gity brzmią nieźle jeśli zdać sobie sprawę że  były nagrywane z cyfry, co do mixu to zdaje mi się że było to robione na szybko, no i jesli  Mondomg specjalizuje się tylko w reampingu to zakładam że musiało mu być mocno cięzko spasować całość :D drugi miks całkiem niezły :)

« Ostatnia zmiana: 18 Kwi, 2012, 16:36:05 wysłana przez thesylwa »
THESYLWA MUSIC PRODUCTION

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
[...]
A cha, Lothar chyba właśnie skończyli sie mnie potencjometry  :P   :D 

; (

Dżołk  ;) 

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
To ja teraz każdemu sceptykowi życzę napisać perkusję w MIDI do nagranych już gitar, powodzenia. Może gdyby nagrać te gitary jeszcze raz do tej perkusji, wszystko by się ładnie bujało, bo gitarzysta słuchałby rytmu, a nie pikpikpikpik.

Mix nie był robiony na szybko, podchodziłem do niego parę razy i tyle byłem w stanie wyciągnąć, żeby się nie pozarzynać.

Offline Musza

• Pr0
To ja teraz każdemu sceptykowi życzę napisać perkusję w MIDI do nagranych już gitar, powodzenia.

Zawsze tak robię :D

... bo co za różnica czy do metronomu czy do perkusji (która nie jest żywa)? Jeśli chcesz zachować groove to możesz przesunąć klocki midi do transientów gitary.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi, 2012, 16:26:57 wysłana przez Musza »
facebook.com/Musza.MorningWood

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Oj kułfa dajcie spokój, tosz to dla starczej frajdy, a nie dla onanizowania siem gałkowaniem :P

W ogóle nie słuchaj ich Mondo ;)
He he ale przynajmniej jest zainteresowanie :P
Cytata" niech mówią, byle jak ale niech mówią" 
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi, 2012, 16:27:30 wysłana przez commelina »

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
To ja teraz każdemu sceptykowi życzę napisać perkusję w MIDI do nagranych już gitar, powodzenia.
... bo co za różnica czy do metronomu czy do perkusji (która nie jest żywa)? Jeśli chcesz zachować groove to możesz przesunąć klocki midi do transientów gitary.

Owszem, jest to jakieś rozwiązanie, ale u mnie na przykład się nie sprawdza. Muszę nawet taki czysto mechaniczny rytm poczuć wcześniej przed nagraniem, nic nie poradzę. A tu nie przesuwałem klocków, bo nie czułem aż takiej potrzeby, Jarek też nie.

A tak w ogóle, to nie jest to mix, który miałby podbić świat, ino zabawa, także

Offline gavoja

• Użytkownik
    • Nabuchodonosor
To ja może dodam coś od siebie. Oba numery różną się klimatem, dlatego nie będę rozpisywał się na temat warstwy muzycznej -- każdy ma swój gust.

Jeśli chodzi o miks to niestety muszę potwierdzić opinię o perkusji. Ale bez obaw, to co napiszę za chwilkę dotyczy wydaje mi się większości domorosłych realizatorów na wcześniejszych etapach ich przygody z miksowaniem.

1. Słychać, że gary są plastikowe, ale szczerze mówąc, nie spotkałem się jeszcze z automatem, który by out of the box brzmiał dobrze. Trzeba się nieźle napocić, żeby automat zabrzmiał na tyle naturalnie, żeby oszukać słuchacza. Ja zawsze "podsamplowuję" swoje gary i wydaje mi się, że daje to dużo lepsze efekty niż goły VST. Zwłaszcza stopę!
2. Kompozycja garów brzmi nietaturalnie. Wydaje mi się, że główną przyczyną tego jest fakt, że mondomg, podobnie jak większość gitarzystów, którzy parają się nagrywaniem, nie jest perkusistą. Perkusista zagrałby to inaczej. Ja zacząłem od męczenia garów swojego perkusisty, aż w końcu sprawiłem sobie edruma :D. Polecam również przerobienie lekcji gry na garach z YT.
3. Ostatnia rzecz, która bardzo często traktowana jest po macoszemu -- dbałość o szczegóły. Trzeba cisnąć gitarzystów, żeby nagrywali w punkt. Można to wyrównać (do pewnego stopnia), ale eliminacja przydźwięków, brumów, szumów, pierdów i innego syf jest praktycznie niemożliwa, a już z całą pewnością bardzo pracochłonna. Lepiej już po sto razy próbować osadzić dobry ślad, niż potem z tym walczyć na etapie realizacji. Wtedy nie ma znaczenia w jakiej kolejności się nagrywa.

Z doświadczenia wiem, że równy i dokładny ślad o kiepskim brzmieniu da finalnie znacznie lepszy efekt, niż krzywy ślad lepiej zarejestrowany. Realizator z brzmieniem sobie poradzi, z ignorancją i brakiem skilla muzyka nie. Zdarzyło mi się nie raz, że załamany materiałem, który dostałem do miksów nagrałem wszystko samemu od nowa, bo tak było szybciej i lepiej. A zespół nie musiał tego wiedzieć :D.

Się kurna rozpisałem :D. Pozdr.

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
ładna bardzo kompozycja :), jestem na tak

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
A ja jestem zadowolony z tego jak Rob zrobił perke, przynajmniej się ubawił przy tym :) O miksie już mówiłem - wina gitar, które pasmem zaśmieciły mi perkusję, także proszę mnie nie jeździć za brzmienie. chciałem tylko polepszyć to, co Jarek spłodził, nie robić drugą meszugę czy tosina. Cieszę się, że są ludzie, którzy mogą przez to przebrnąć i docenić ten nietypowy kawałek, dzięki :)

Myślałem o dograniu gitar samemu, ale nie mam ósemki ;) a zmusić człowieka, który ciężko pracuje sześć dni w tygodniu, a wolny czas poświęca rodzinie - nie miałem sumienia.

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
.... Cieszę się, że są ludzie, którzy mogą przez to przebrnąć i docenić ten nietypowy kawałek, dzięki :)

Ślicznie to ująłeś.

Offline Semedi

• Pr0
  • Klucze krzywo!
    • Karcer

No i właśnie mondo...widzę, że bez DI nikt tu nie potrafi ukręcić dobrze brzmiących rzeczy...cyfra cyfrą, ale ludzie kuźwa obudźcie się. Nawet Hertz jest właśnie na etapie przebudowy studia pod całkowicie akustyczne gary i to mi się podoba. Spuszczam smutno głowę i przestaję z Wami rozmawiać.

Posty połączone: 20 Kwi, 2012, 09:14:24

Zacząłem, ale teraz mam młyn z XXX leciem. Zrobię jednakże to dla Ciebie i Jarka :P Nie będzie to żaden szczyt piękna, ale spróbuję się z tym.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwi, 2012, 09:14:25 wysłana przez Semedi »
Yes! I'm inspired by the Devil!
http://semdedi.soup.io/

Offline thesylwa

• Prawie użytkownik
    • ==TMP==

No i właśnie mondo...widzę, że bez DI nikt tu nie potrafi ukręcić dobrze brzmiących rzeczy...cyfra cyfrą, ale ludzie kuźwa obudźcie się. Nawet Hertz jest właśnie na etapie przebudowy studia pod całkowicie akustyczne gary i to mi się podoba. Spuszczam smutno głowę i przestaję z Wami rozmawiać.

Posty połączone: 20 Kwi, 2012, 09:14:24

Zacząłem, ale teraz mam młyn z XXX leciem. Zrobię jednakże to dla Ciebie i Jarka :P Nie będzie to żaden szczyt piękna, ale spróbuję się z tym.

kurwa lubie to :D
sam się zastanawiam nad tym faktem... pradawna sztuka kręcenia zaginęła gdzies w odmętach DI i podkładania sampli... gdzie tu miksowanie i fach??? dzisiaj w zasadzie każda sierota może siedzieć przy DAW i przerzucać impulsami aż w miare przypasuje, to samo z bębnami, jak coś nie pasi to kurwa podstawić sampla i chuj... w dupe z taką rzeźbą :D

jakiś czas temy bawiłem się z materiałem grupy Cinemon, nagrali ślady na sete w studio, ale realizator zmaścił wszystko do potęgi, zbyt mocna wstępna kompresja, w dodatku w wielu miejscach przesterowane, no i jitter który mocno dawał w kość, ale zależało mi i chłopakom z Cinemon aby nagranie było full live... wyzwanie spore, no i do dyspozycji tylko komp, a jak wyszło posłuchajcie sami :D

http://skervesen.eu//mp3/thesylwa_music//Cinemon%20-%20mix%20and%20master%20thesylwa.mp3
THESYLWA MUSIC PRODUCTION

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog

To Ty się obudź, gdzie mi do Hertza? Ja prowadzę ino usługi w zakresie mixu w mojej własnej sypialni i biorę za to śmieszne pieniądze, a Ty mnie do renomowanego studia porównujesz? Uwierz mi, bardzo bym chciał mieć warunki, żeby nagrywać dobre, akustyczne gary, a nawet zbierać wzmacniacze po ludzku. Póki co pracuję na tym, co mam (dobre monitory, dobry komputer, solidne wtyczki, przyzwoite pomieszczenie), a że najlepsze efekty wyciągam przy samodzielnym reampowaniu gitar, to też moje widzimisię? Tak w ogóle, to Jarek podesłał mi ślady z 11R właśnie, ale z jego ustawieniami, nie pieca zebranego mikrofonem, bo chyba tak to zrozumiałeś.

kurwa lubie to :D
sam się zastanawiam nad tym faktem... pradawna sztuka kręcenia zaginęła gdzies w odmętach DI i podkładania sampli... gdzie tu miksowanie i fach??? dzisiaj w zasadzie każda sierota może siedzieć przy DAW i przerzucać impulsami aż w miare przypasuje, to samo z bębnami, jak coś nie pasi to kurwa podstawić sampla i chuj... w dupe z taką rzeźbą :D

Dla Ciebie "w dupe" a ja mam taki tryb pracy i czego się czepiasz? Większość nagrań, które lubisz, kochasz i ubóstwiasz, w pewnym momencie były potraktowane cyfrową obróbką, zwłaszcza te nowsze. Jakiej wtyczki użyć, JAK jej użyć, to też jest niemała sztuka. Na każdej ścieżce (a w typowym projekcie jest ich z 30-50, czasem więcej), zapinam średnio dwa/trzy efekty i Tobie się wydaje, że z folderu z presetami wybieram np. "brutalz kickdrum" i wystarczy? Jeśli każda sierota by to potrafiła, to w dziale Twórczość mielibyśmy same genialne mixy, a czy mamy?

Twój mix brzmi jak na taki gatunek przystało, ciekawie i niesterylnie, ale to jak porównywać Hendrixa do Petrucciego :/

Offline commelina

• jestę skervesenę
  • Pr0
  • ...grałbym EVER
    • Skervesen
Dobra to ja myslę ze czas to zamknąć by nerwów nie przybywało. Mamy sie cieszyc i bawić muzyką i jak to kiedys powiedziałem muzyka łagodzi obyczaje, niestety nie dotyczy to muzyków i grajków :P
Dosyć zamykamy temat ;)