Autor Wątek: KORG PITCHBLACK POLY  (Przeczytany 11866 razy)

Offline pshemo

• Pr0
KORG PITCHBLACK POLY
« 14 Mar, 2012, 10:41:27 »

Widzieli? Ciekawe za ile będzie.

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Odp: KORG PITCHBLACK POLY
« Odpowiedź #1 14 Mar, 2012, 16:03:21 »
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline pshemo

• Pr0
« Odpowiedź #2 14 Mar, 2012, 21:34:08 »
W jednym sklepie mimo ze mają info na stronie to napisali by się do nich odzywać w okolicach lipca xD

A w drugim, żeby próbować pod koniec marca.

Offline pivo

• Pr0
    • VisionsOfTondal
« Odpowiedź #4 24 Mar, 2012, 10:20:28 »
Dobra, a 7kie albo 8kie to idzie nastroić tym trybem "poly"?

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
« Odpowiedź #5 24 Mar, 2012, 14:57:31 »
6 światełków = 6 strun. 7 i 8 stroisz po jednej.

Offline tizziano

• Użytkownik
« Odpowiedź #6 05 Kwi, 2012, 00:00:52 »
Fajna sprawa, tylko czemu te Pitchblacki takie drogie są... ??

Offline pshemo

• Pr0
« Odpowiedź #7 05 Kwi, 2012, 07:35:46 »
Bo dobre som

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #9 29 Maj, 2012, 18:08:29 »
Mialem dwa tygodnie Tc poly i sprzedałem . Potem kupilem KORG PITCHBLACK nie poly i czuje się dużo pewniej z tym użądzeniem.
a co było powodem twojej niepewności w TC?

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #10 01 Cze, 2012, 01:36:56 »
Hmm, imo prościej byłoby stroić pojedyncze struny od razu... Ale po co, skoro można kupić Korga :D
mniut i piah

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #11 01 Cze, 2012, 02:49:07 »
Fajna sprawa, tylko czemu te Pitchblacki takie drogie są... ??
250 zł (bez poly) to drogo? ponad 850 zł to jest drogo http://www.thomann.de/pl/peterson_stomp_classic.htm

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #12 01 Cze, 2012, 14:51:07 »
trochę pogrzebałem na necie i prawie wszyscy twierdzą, że TC Poly to na dzień dzisiejszy tylko fajny pomysł, ale nie sprawdza się w rzeczywistości, bo są problemy o których wspominał mahon72 i lepszym wyborem jest Korg, niektórzy nawet twierdzą, że DT-10 jest jeszcze fajniejszy od Pitchblacka bo szybszy i ma bufor

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #13 01 Cze, 2012, 19:54:28 »
Kupiłem TC dla poly. Skoro się nie sprawdził wybrałem Korga , który mi lepiej służył. Tyle w temacie.

To chyba oczywista oczywistość, że uderzając jedną strunę uderzasz w nią inaczej niż jak przeciągasz kostką po wszystkich. Z resztą, pisałem o tym w recenzji.

@Aerosmith
DT-10 szybszy od Pitchblacka? chyba nie :P Z resztą obydwa są wolniejsze od TC.
mniut i piah

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #14 02 Cze, 2012, 04:02:39 »
DT-10 szybszy od Pitchblacka? chyba nie :P
Nie wiem bo nie porównywałem, ale ludzie, którzy porównywali twierdza, że jest szybszy, myślę, że nie kłamią, ani się nie mylą wszyscy.

Z resztą obydwa są wolniejsze od TC.
Czy DT-10 jest wolniejszy to nie wiem bo nie porównywałem. Ty porównywałeś? Pitchblack jest faktycznie minimalnie wolniejszy, ale też nie ma dramatu i nie przeszkadza to w normalnym strojeniu gitary, za to Pitchblack jest o wiele dokładniejszy od TC, wiem bo wybrałem się na małe testy do sklepu, dokładność stroju sprawdzał mój Peterson StroboStomp (ten niebieski), a Peterson to najwyższa klasa, dokładność do 0.1 centa. Sprawdziłem na kilku różnych gitarach, najpierw stroiłem je Korgiem i sprawdzałem dokładność na Petersonie, później stroiłem je TC i oczywiście sprawdzałem na Petersonie, wynik zawsze był jednakowy, po nastrojeniu Korgiem był prawie ideał, za pomocą Petersona robiłem minimalne korekcje, TC wypadał znacznie gorzej, o wiele dalej był od ideału, i różnice na Petersonie były bardzo mocne i wyraźne. Sprawdziłem też funkcję Poly w TC i to jest dramat, nie ma znaczenia jak dokładnie uderzy się w struny, sam TC na strojeniu standardowym pokazuje pewne różnice, a na Petersonie różnica ogromna.

Test pokazał, że Korg jest bezapelacyjnie dokładniejszy i lepszy od TC.

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #15 02 Cze, 2012, 04:42:01 »
Ja   z kolei   porownywalem   TC   i   PB   do   Turbo   Tunera,   ktory   (olaboga!)   ma   dokladnosc   0,02    centa   i   PB   po   pierwsze   tnie  pasmo,   po   drugie   jest   wolniejszy   i  po   trzecie   wyszlo  mi   ze  jest  najmniej   dokladny.   Opcji   poly   w ogole   nie  biore   pod  uwage.   Takze   co  kraj   to   inna   dokladnosc   tunera   widze  ^^
mniut i piah

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #16 03 Cze, 2012, 02:35:35 »
Wystarczy poszukać i poczytać opinie innych, którzy porównywali, a okaże się, że ich odczucia są takie jak moje, czy to na harmony-central czy na wszystkich innych forach, testy na YT też pokazują swoje, i w testach porównawczych TC vs Turbo, też widać doskonale, że TC zostaje w tyle, TC pokazuje, że jest strój, a w Turbo kwadraciki nadal się kręcą, więc nie jest tak jak piszesz, testy Korg vs Turbo też pokazują inaczej niż ty twierdzisz.

Teraz gwoźdź programu - Korg ma +/-0.1 cents czyli tyle samo co Peterson, teraz już wiadomo dlaczego ich dokładność jest zbliżona, a TC ma  +/-0.5 cents, więc choćbyś stanął na głowie TC nie może być dokładniejszy od Korga  :P

Wydałeś trochę kasy na przeciętny i przereklamowany tuner i teraz nie chcesz się przyznać sam przed sobą  :facepalm: Ale naprawdę  nie ma czego się wstydzić, ja też nie raz kupiłem coś co było przereklamowane i nie warte swojej kasy  8)

Swoje w tym temacie już napisałem i nie mam zamiaru się spierać, tym bardziej o tuner   :D
« Ostatnia zmiana: 03 Cze, 2012, 03:49:27 wysłana przez Aerosmith »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #17 03 Cze, 2012, 09:10:53 »
Pierwsze primo:
Wydałeś trochę kasy na przeciętny i przereklamowany tuner i teraz nie chcesz się przyznać sam przed sobą

Słabo wyciągasz wnioski, używam Turbo Tunera, nigdy nie kupiłem ani PitchBlacka ani Polytune, choc nie oznacza to że ich nie miałem.

Drugie primo:
http://www.korg.com/pitchblack
Detection accuracy: +/- 1 cent

Tyle w temacie. Opinie z harmony central to jak widać słaby punkt odniesienia i niestety zbyt wielu ludzi się nimi kieruje zamiast sprawdzić na własne uszy :P
« Ostatnia zmiana: 03 Cze, 2012, 09:12:32 wysłana przez Dale Cooper »
mniut i piah

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #18 03 Cze, 2012, 13:08:44 »
Opinie z harmony central to jak widać słaby punkt odniesienia i niestety zbyt wielu ludzi się nimi kieruje zamiast sprawdzić na własne uszy :P
Nie czytasz postów ludzi z którymi rozmawiasz. Napiszę to jeszcze raz innymi słowami: sam sprawdzałem i testowałem, opinie z harmony central itd. pokrywają się z wynikami mojego testu i z moją opinią. Niemal wszyscy, którzy sprawdzali i porównywali mają takie samo zdanie, ja również.

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #19 03 Cze, 2012, 14:07:44 »
Aerosmith - ukróć tę dyskusję i poprzyj się jakimiś filmikami na yt gdzie cokolwiek w tej samej klasie wypada lepiej od Turbo Tunera bo chyba mam jakieś lewe yt i u mnie wszędzie wypada lepiej.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline Aerosmith

• Pr0
« Odpowiedź #20 03 Cze, 2012, 15:08:32 »
Aerosmith - ukróć tę dyskusję i poprzyj się jakimiś filmikami na yt gdzie cokolwiek w tej samej klasie wypada lepiej od Turbo Tunera
A gdzie ja twierdzę, że cokolwiek wypada lepiej od Turbo Tunera? :o :facepalm:

Dobra, na tym kończę tą dyskusję, i tak chyba nie czytasz postów  8)

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #21 03 Cze, 2012, 17:01:48 »
Jeszcze raz gwoli ścisłości:

za to Pitchblack jest o wiele dokładniejszy od TC, wiem bo wybrałem się na małe testy do sklepu

Teraz gwoźdź programu - Korg ma +/-0.1 cents czyli tyle samo co Peterson, teraz już wiadomo dlaczego ich dokładność jest zbliżona

Korg Pitchblack : (...)Detection accuracy: +/- 1 cent

sam sprawdzałem i testowałem

Czyli podsumowując Twoje testowanie było kiepskie :P
mniut i piah

Offline Pneumonia2

• Pr0
« Odpowiedź #22 03 Cze, 2012, 17:45:44 »
1 cent, 0.1centa a naciskacie strunę i rozstrajacie ją pewnie o więcej niż 1 cent, progi, menzura, trochę starsze struny. To nie ma znaczenia czy gitara stroi na pustych strunach z dokładnością do 0.5 czy 1 centa bo i tak nikt nie gra na pustych strunach a jak ktoś ma gitarę która mu na każdym progu stroi z dokładnością do 0.1 centa i jeszcze tak potrafi grać żeby zawsze docisnąć z idealną siłą co by nie rozstroić to mu zazdroszczę :). Dokładność TC jest wystarczając, tryb poly faktycznie nie zdaje egzaminu ale jako normalny stroik jest ok.
« Ostatnia zmiana: 03 Cze, 2012, 17:47:49 wysłana przez Pneumonia2 »

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #23 03 Cze, 2012, 18:21:59 »
bo i tak nikt nie gra na pustych strunach

Chyba Ty :D
mniut i piah

Offline Aerosmith

• Pr0