Autor Wątek: Ibaneziol ARZ 307  (Przeczytany 18102 razy)

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
Ibaneziol ARZ 307
« 08 Mar, 2012, 20:30:23 »
Grał ktoś na tym ? Gita wydaje się baardzoo interesująca, a cena też nie jakaś z kosmosu moim zdaniem... ;)
Tylko czemu we Wroclove nie można jej ograć :/

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/ibanez-arz307-bk

"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline kirk_pazdzioch

• Prawie użytkownik
Odp: Ibaneziol ARZ 307
« Odpowiedź #1 08 Mar, 2012, 20:46:47 »
Sam biorę to wiosło pod rozwagę jako potencjalny zakup w niedalekiej przyszłości. Wizualnie bardzo fajnie, szczególnie ze względu na brak durnych krop na podstrunnicy, które nie wiedzieć czemu Ibanez bardzo chętnie umieszcza nawet w instrumentach z górnej półki. Szkoda tylko, że menzura nie jest chociaż o te pół cala dłuższa.

Niestety nie miałem w ręku tego badyla i na pewno nie łatwo o ogranie go w jakimś sklepie.

Offline SaschaK

• Użytkownik
    • Portfolio
« Odpowiedź #2 09 Mar, 2012, 19:17:47 »
Mnie też to wiosło interesuje i wygląda na to, że mają je w Warszawskiej Pasji - w nadchodzącym tygodniu spróbuje wybadać sprawę i może nawet ogram ;)

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
« Odpowiedź #3 09 Mar, 2012, 19:21:24 »
Mnie też to wiosło bardzo ciekawi. ;)
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline SaschaK

• Użytkownik
    • Portfolio
« Odpowiedź #4 12 Mar, 2012, 15:56:42 »
Ok Dudes, miałem to w łapach. Wybaczcie brak fot ale w tym sklepie jest ciemno a mogłem zrobić zdjęcie tylko odkurzaczem :P Ogrywane na Rockverbie Oranżady.

W rzeczywistości wiosełko prezentuje się ślicznie. Made in China ale bubli wizualnych nie znalazłem poza jakimś białym nalotem? przy nakrętce 3-way switcha. Poza tym wszystko ok, malowanie, bindingi, progi, siodełko chyba też, paluchy nie pocięte ;)

Gra całkiem ok, mostkowy całkiem przyjemnie napierdala, gryfowy nieco zamulaszczy ale stockowe pickupy w Ibanezach są czymś co zwykle prędzej czy później się wymienia :) Generalnie nie ma tragedii, high output, cleany nawet dają radę - da się na tym trochę pograć, nie trzeba od razu biec wymieniać.

Manualnie bardzo wygodna, niska akcja, generalnie setup dobry, przynajmniej w egzemplarzu który ogrywałem. Mimo że jest to singlecut, to body jest nieco mniejsze niż LP i łączenie gryfu z korpusem jest tak mocno wyprofilowane że dostęp do wysokich pozycji jest bardzo dobry.

Mogę być mocno subiektywny ;) bo generalnie jaram się tym wiosłem, ale po skonfrontowaniu się z nim osobiście myślę, że wiosło bardzo przyzwoite - pytanie teraz, czy po prostu ogrywałem dobry egzemplarz czy poprostu pilnują QC wyrobów z Chin.

Generalnie powiem tak - za cenę z Guitarcenter, tzn. ~1700zł myśle że jest to niezła opcja. Ew. 1800 z Thomanna ale za większą kasę to bym się zastanawiał nad czymś innym.

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
« Odpowiedź #5 12 Mar, 2012, 17:55:03 »
Dobrze to słyszeć. Szczególnie odkąd wiem, że EC 407 jest też chiński (mogli chociaż Indonezję dać, o Korei nie wspominam nawet). Tutaj nawet w przypadku nowej gitary i wymiany przetworników może nas to taniej wynieść niż EC. A jeżeli gitarka jest tak jak mówisz porządnie wykonana, to może być niezły interes.

Offline SaschaK

• Użytkownik
    • Portfolio
« Odpowiedź #6 12 Mar, 2012, 18:26:28 »
Egzemplarz który miałem w łapach bym śmiało przytulił (jakbym mógł :P) ale nie napalajcie się dopóki nie będzie jakiejś drugiej opinii ;)

Kwestia też ceny - cena 1700-1800 za nówkę uważam że jest OK, zapomniałem spytać o cenę jak ogrywałem ale stwierdziłem że pewnie mają taką samą cenę jak w internecie - ~2200 :facepalm:

W sumie może i dobrze że nie mogę teraz kupić, poczekam aż używki się pojawią  :devil:

Jak ktoś z Warszawy i ciekaw - wisi w Pasji na Wiktorskiej

Offline kirk_pazdzioch

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #7 12 Mar, 2012, 19:11:32 »
Ja się mimo wszystko napaliłem, ale kasy tez nie ma. Gdyby nie to, zamawiałbym na guitarcenter już teraz.

Offline ftideus

• Gaduła
« Odpowiedź #8 14 Mar, 2012, 09:11:57 »
Ja na dniach ogram tego bananeza w Pasji. Też jestem zainteresowany tym patykiem choć nie uśmiecha mi się że będę musiał się przesiąść na budżetowe wiosła ...

Dam znać jak już obmacam i ogram.

Offline CFS81

• Prawie użytkownik
« Odpowiedź #9 14 Mar, 2012, 21:14:48 »
Wiosło można ograć we Wrocławiu, zapraszam... i też lubię zimne piwko ;)

Offline qqryq

• Użytkownik
« Odpowiedź #10 19 Cze, 2012, 17:56:15 »
Sory za odkop, ale właśnie mam rozkminę nad kupnem tego wiosła, a trzeba w ciemno. Grał ktoś jeszcze?

Offline Fungus

• Użytkownik
« Odpowiedź #11 01 Lip, 2012, 16:49:48 »
Ja grałem. Neck jest grubszy od typowego ibaneza, pickupy są beznadziejne.

Średnio wygodna, nie "nurkuje" na stojąco, ale nie wygodnie się po prostu gra. W tej cenie jest bodajże RGA7 - i to jest lepszy wybór wg. mnie.

Offline qqryq

• Użytkownik
« Odpowiedź #12 01 Lip, 2012, 16:58:03 »
No nie do końca, bo w guitarcenter rga7 jest droższa o 600zł. A ten arz po prostu mi się wizualnie podoba i wygląda na dobrą bazę do apgrejdów. Wygoda to kwestia subiektywna. Właśnie martwią mnie te pikapy  bo nie będę miał od razu kasy na nowe. Zastanawiam się czy jest sens, kurde krąży parę ogłoszeń z ładnymi exg7 z dobrymi pupami...

Offline ChopZeWsi

• Pr0
« Odpowiedź #13 01 Lip, 2012, 17:15:37 »
No nie do końca, bo w guitarcenter rga7 jest droższa o 600zł. A ten arz po prostu mi się wizualnie podoba i wygląda na dobrą bazę do apgrejdów. Wygoda to kwestia subiektywna. Właśnie martwią mnie te pikapy  bo nie będę miał od razu kasy na nowe. Zastanawiam się czy jest sens, kurde krąży parę ogłoszeń z ładnymi exg7 z dobrymi pupami...
A no krąży  ;) Mój między innymi. Co do wygody, to są w gitarach takie rzeczy, które cieszą gitarzystów niezależnie od gustów, np. podcięcie zaokrąglenie pod przedramię, czy swobodny dostęp do ostatnich progów. Ja po kupnie Schectera muszę przyznać że EXG-7 jest wygodniejsze pod każdym względem, pomimo że to przecież siódemka.

Offline qqryq

• Użytkownik
« Odpowiedź #14 01 Lip, 2012, 17:32:32 »
Wiem że między innymi Twój, też obczajałem, przyznam kuszące ale mam trochę lęk brania tego bez wymacania, a mieszkasz daleko...
Jeszcze co do sprawy wygody, nie zgodzę się że są rzeczy które wszyscy lubią. W moim PRSie nie ma żadnego zaokrąglenia, w EBMM JP mam i szczerze, nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Powiem więcej, PRS jest dla mnie 100x wygodniejszą gitarą. Jeśli chodzi o dostępność do najwyższych progów to problemem może być singlecut bo jestem z tych co przewieszają kciuk przez gryf, ale z drugiej strony solówkowanie w tym wypadku nie będzie priorytetem.
Jestem trochę odmieńcem jeśli chodzi o względy manualne. Przykład, gram od jakichś 3 czy 4 lat jedną kostką, dunlop stubby jazz, już jest prawie okrągła :) Jak biorę nową to mój skill przepada :P

Offline ChopZeWsi

• Pr0
« Odpowiedź #15 01 Lip, 2012, 17:41:31 »
Z kostką mam podobnie. Mam taką jedną kostkę (chyba martineza), którą kupiłem jakieś 8lat temu, zaczynając przygodę z gitarą. Ciągle ją gubię, ale zawsze przypadkiem się odnajduje podczas porządków. Gra mi się nią najlepiej.

Offline Fungus

• Użytkownik
« Odpowiedź #16 02 Lip, 2012, 10:19:45 »
Są rzeczy, które każdy lubi i nie chodzi mi tutaj tylko o gitary :P

Masz jeszcze inną możliwość. Za ok. 1700 zł Flame może Ci zrobić Custom Shopa EXG-7 :)

Rozmawiałem niedawno z przedstawicielem i mówił, że mają wycofać się z produkcji, także warto do nich napisać e-maila czy nadal jest aktualna ta propozycja.

Offline deathtom

• Gaduła
« Odpowiedź #17 02 Lip, 2012, 11:39:24 »
1700zl to żaden Custom Chop tylko podstawowa wersja. Custom shop wiesz ile chlopie kosztuje? Nie myl pojęć i nie wprowadzaj w błąd.

Offline sharpi

• Pr0
  • A można na kreskę?
« Odpowiedź #18 02 Lip, 2012, 18:59:47 »
Są rzeczy, które każdy lubi i nie chodzi mi tutaj tylko o gitary :P

Masz jeszcze inną możliwość. Za ok. 1700 zł Flame może Ci zrobić Custom Shopa EXG-7 :)

Rozmawiałem niedawno z przedstawicielem i mówił, że mają wycofać się z produkcji, także warto do nich napisać e-maila czy nadal jest aktualna ta propozycja.

To znaczy że...flame'a zamykają ? :(
"Tępi ludzie są jak tępe noże - krzywdy nie zrobią ale jak wkurwiają" - Anonim

Offline hrabi0

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #19 03 Lip, 2012, 14:04:42 »
To i ja się podepnę ... chętnie ograłbym wiosło za jakiś browar w okolicy 3-miasta.
Chodzi za mną ostatnio mocno chęć kupna nowej 7-mki i ten LP-style jak najbardziej mi leży. Tylko że kobieta na mnie krzyczy, że gitara zbyt tania, i mam sobie coś lepszego sprawić .... ale jak, kiedy nic innego nie ma :/
(ew. jeszcze razorback 7, ale tego w Polsce nie uświadczysz)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #20 03 Lip, 2012, 14:06:05 »
Zamów Skervesena :)
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
« Odpowiedź #21 03 Lip, 2012, 14:25:22 »
Tylko że kobieta na mnie krzyczy, że gitara zbyt tania, i mam sobie coś lepszego sprawić ....
« Ostatnia zmiana: 03 Lip, 2012, 14:27:36 wysłana przez admaxo »
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline hrabi0

• Nowy użytkownik
« Odpowiedź #22 03 Lip, 2012, 14:59:06 »
Zamów Skervesena :)
No właśnie po dłuższej rozkminie stwierdziłem, że jeszcze za wcześnie na custom dla mnie.
(poza tym nie wiem ile sobie chłopaki za wiosła życzą, ale coś czuję, że na chwilę obecną trochę za dużo :P )
Aktualnie gram na ładnie oszlifowanym omenie z blackoutem i chętnie przesiadłbym się na coś, gdzie wyraźnie odczułbym skok jakości - tutaj to w zasadzie może pół półki wyżej - tylko że drewno inne (nie ma lipy, hehe)
Do tego strasznie jestem wybredny co do wyglądu gitary - przy czym od czasu zakupu omena moja płynność finansowa znacznie się poprawiła. (stąd też komentarze ze strony mej lubej)

Offline ChopZeWsi

• Pr0
« Odpowiedź #23 03 Lip, 2012, 15:06:03 »
Tylko że kobieta na mnie krzyczy, że gitara zbyt tania, i mam sobie coś lepszego sprawić ....
Uważaj to babski podstęp!!!
Moja powiedziała, że jak kupię gitarę za 1500zł, to sobie na taką samą kwotę nakupuje ciuchów. Dlatego muszę jedną teraz sprzedać. Zastanów się!

Offline Fungus

• Użytkownik
« Odpowiedź #24 17 Sie, 2012, 12:34:47 »
1700zl to żaden Custom Chop tylko podstawowa wersja. Custom shop wiesz ile chlopie kosztuje? Nie myl pojęć i nie wprowadzaj w błąd.
Ziomeczek mówił, że kończą produkcję flame, a nie był to żaden mój znajomy więc jeśli przedstawiciel odpowiada mi prosto w twarz, że zamykają interes przed wyprzedaniem gratów, to znaczy, że to poważna decyzja i się im śpieszy - proponował mi za śmieszne pieniądze podstawową wersję, rozważałem zakup custom shopa z pickupem BKP i własnym wykończeniem i wyszło 2200 zł :) a trzeba wziąć pod uwagę, że BKP to drogie pickupy także nie wprowadzam nikogo w błąd "chłopie" :))