Od czasu szczęśliwego nabycia G-Systemu doskwierał mi brak pedału ekspresji. Ciut za bardzo pokochałem firmę EB MM, stąd nic poza EB VP lub VP Jr nie wchodziło w grę. No niestety, po wykosztowaniu się na efekt nie miałem pod ręką 400 zł na nowy pedał, nie mówiąc o 800 zł na dwa... Stąd pomysł na zbudowanie własnymi ręcami czegoś na kształt wspomnianego pedału.
Rozpocząłem poszukiwania informacji o wymiarach i budowie, zgromadziłem masę fot z różnych stron, zwymiarowałem co się dało i zaczęło się...
Obudowa w oryginale to ładny, profilowany odlew z aluminium. W zamian postanowiłem wykorzystać ceownik aluminiowy. Standardowy ceownik 100 x 50 mm pasował idealnie (grubość 5 mm, mogłoby być więcej, ale tylko ze względów estetycznych). Ceowniki i blachę (na "stopkę") dostałem w kawałkach o odpowiedniej długości. Parę cięć i zaczynało to nabierać wyglądu...
Spoiler Żeby wszystko było jak należy złożyłem wizytę tokarzowi i zamówiłem potrzebne tulejki.
Spoiler Pozostao wywiercić otwory i zamontować tulejki i ośki.
Spoiler Potem przyszła pora na element łączący "stopkę" z obudową. Na szczęście wśród różnych gratów znalazłem świetnie nadający się kawałek aluminium. Ciachnąłem go na pół, dorobiłem otwory na śrubki dociskowe i całość zaczynała robić wrażenie, że może się udać...
Spoiler Kolejna rzecz to serce mechanizmu - potencjometr i rolka na potencjometrze. Konstrukcja może nie super elegancka, ale działa
Spoiler Później trochę czasu spędziłem na zakładaniu sznurka, dobieraniu sprężyny itd. Jak już wszystko złożyłem do kupy, to wyglądało to tak:
Spoiler Na koniec pierwszy egzemplarz zamontowany na również własnoręcznie zrobionej desce
Po lewej miejsce na drugi
Spoiler