Autor Wątek: [Ignited Soul] My Honor Is My Life  (Przeczytany 6353 razy)

Offline Winged

• Gaduła
[Ignited Soul] My Honor Is My Life
« 11 Gru, 2011, 16:31:55 »
Witam. Prezentuję tutaj pierwszy master do utworu mojego zespołu. Wszelkie uwagi i opinie mile widziane. Strojenie to A standard, chociaż 7ma struna na większą skalę pojawia się dopiero w drugiej części utworu.
Wlacz osadzony player soundcloud

Wersja 2:
« Ostatnia zmiana: 08 Sty, 2012, 13:52:08 wysłana przez Winged »

Offline dawson

• Gaduła
Ja nic nie będę pisał tylko lepiej przed wrzuceniem być pewnym że coś chce się wrzucić do neta :)

Offline sylkis

• Pr0
Fazowa muza.
Ale brzmi chujowo :D

(sry, no offence ;) )
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline dawson

• Gaduła
brzmi chujowo to za mało powiedziane ... przepraszam ale muszę :

gitary brzmią jak z lat 70tych puszczone przez linię i jeszcze obsranie skompresowane, basu nie ma, perkusja tak jedzie komputerem i plastikiem że aż się poplułem jak wlazły dwie stopy ... a wokal to już totalna katastrofa liryczna i emocjonalna , ja wiem że domowe warunki itd ... ale szczerze jeśli bym takie coś usłyszał na 100% na koncert bym nie poszedł, więc tylko radzę popracować nad tym jeszcze trochę przed puszczeniem w świat, bo będziecie potem żałować... ale to tylko moja opinia ;)

Offline sylkis

• Pr0
Chciałem anglosaską modą jednak wpierw doszukiwać się pozytywów, a nad negatywami się zbytnio nie rozwijać :D
(\__/)    This is Bunny.

Offline dawson

• Gaduła
Sylkis to ja będę tym złym gliniarzem a Ty tym dobrym :) ... no ktoś musiał to zrobić  :devil:

Offline deathtom

• Gaduła
A ja myślę, że to żart :)

Offline Winged

• Gaduła
lepiej przed wrzuceniem być pewnym że coś chce się wrzucić do neta
Praca nad brzmieniem jest procesem. Mam całkowitą świadomość, że droga do finalnego brzmienia jest jeszcze długa, tymczasem umieszczenie tego w internecie na takich forach, jak to jest właściwie jedyną szansą na otrzymanie cennych porad z środowiska nie będącego naszym bezpośrednim otoczeniem. Tutaj celem nie była promocja(mimo wypuszczenia do internetu nie ma to aż tak znowu dużego zasięgu, lastfm użyty do sprawnego podawania w tym bliższym. lokalnym środowisku), lecz potencjalne możliwości rozwoju przez kontakt z ludźmi, którzy zajmują się brzmieniem dłużej.
obsranie skompresowane
Odnosi się do czystych czy przesterowanych?
sry, no offence
Właśnie dlatego zamieściliśmy to tutaj. Dzięki temu można otrzymać bardziej obiektywne opinie, ponieważ nie będą zawyżane, aby "nie robić przykrości".
katastrofa liryczna
Liczyłbym również na rozwinięcie tej kwestii.

Offline Rames

• Gaduła
basu nie ma
Ja dodam, że to ciekawa opinia, w moim odczuciu jest całkiem sporo basu. Ogólnie rzecz biorąc naprawdę jest aż tak tragicznie? W każdym razie, dzięki za komentarze.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2011, 18:36:31 wysłana przez Rames »

Offline dawson

• Gaduła
Wszystko rozumiem ... don't worry ... co do tego co pisałem - gitarki nie mają dołu, grają bardzo siarczyście przez co nie ma zupełnie kopa, kompresja wydaje mi się że jest na wszystkim, co do wokalu chodziło mi o słabą wersję depesz mołd, pseudo operowe śpiewanie, tak mi się kojarzy, tyle ;) ... bas jest ale czy spełnia rolę basu i tak naprawdę basuje? :)

Offline sylkis

• Pr0
Mnie się wokal z Rammsteinem skojarzył, przynajmniej w momentach bez tego blackmetalowatego skrzeczenia ;)
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rames

• Gaduła
Dawson gitarki miały za dużo dołu, potem z tym walczyliśmy, bo się nie przebijały, była zamuła, a przy masterze wyszła siarka. Kompresja jest na wszystkim, ale to tylko przy masteringu dodaliśmy (a nie powinniśmy?). Wokal to mówisz o czystym no i ogólnie zgadzamy się, że kiepski wyszedł, a jakieś uwagi w kierunku growli? Bas hmm na nasz gust basuje, chociaż pewnie też zależy od odsłuchu. OK taka wypowiedź dużo nam pomaga, dzięki, naprawdę.

Sylkis ja bym tego nie nazwał blackmetalowym skrzeczeniem, bo to są dwie warstwy growli jeden może i wyższy, ale chyba ciągle nie blackmetalowy, a w drugiej części utworu, w 5:51 jest kawałek samego niskiego. Skrzeczenie też negatywnie odebrane? Dzięki.

Offline sylkis

• Pr0
No dobra, przesadziłem trochę. Po prostu tak mi się skojarzyło ;) Ale jak słucham jeszcze raz to już mi to aż tak nie brzmi.
Ale żeby nie było, to jak pisałem, muza fazowa ;) w sensie kompozycja mi się podoba (no może poza momentami nieprzesterowanej gitary, ale podejrzewam, że to głównie przez jej rozmemłane brzmienie - może gdyby w jej miejsce dać klasyka, albo akustyka, czy tam piezo z elektryka, jeśli macie możliwość?) :)

BTW, niektóre momenty w chuj mi przypominają
(\__/)    This is Bunny.

Offline Rames

• Gaduła
Hahaha to niech się Winged tłumaczy, który pisze te kawałki, ja nic nie wiem :D  Co do akustyka/klasyka - good point. To dobrze, że chociaż kompozycja nie razi, jeszcze raz dzięki.

Offline sylkis

• Pr0
Zwłaszcza np ten riff z ~4:30, chociaż cała kompozycja mi konstrukcją i klimatem przywodzi różne soundtracki ze starych gier na myśl i w sumie też dlatego mi się podoba pod kategorią "fazowe" ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2011, 21:21:50 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

Offline Winged

• Gaduła
oO Jestem wielkim fanem FF V(chyba moja ulubiona część). Damn, jedno z interludiów dźwięk w dźwięk, jak początek z tego tematu. Musiałem to nieświadomie zrobić.
Co do wokali, to na podstawie paru sugestii najprawdopodobniej został zidentyfikowano problem emisyjny. Jak się z tym uporam, to położę jeszcze raz ślady.
Z przesterami wracamy do poziomu miksu, z cleanami do nagrania.
Stopę też nową zrobię.
Mam rozumieć, że w takim razie kompresja masteringowa za intensywna?

Offline sylkis

• Pr0
oO Jestem wielkim fanem FF V(chyba moja ulubiona część). Damn, jedno z interludiów dźwięk w dźwięk, jak początek z tego tematu. Musiałem to nieświadomie zrobić.
Tak podejrzewałem, że fan FF i nieświadomie podjebał, bo się osłuchał i tak jakoś samo naturalnie wyszło :) Mózg rozjebany, co? :D
« Ostatnia zmiana: 13 Gru, 2011, 21:34:02 wysłana przez sylkis »
(\__/)    This is Bunny.

bandit112

• Gość
Fajne brzmienie gitar, lubię taki oldschool.

Offline Winged

• Gaduła
Nowa wersja:

Nie zostały podjęte zabiegi masteringowe stąd mniejsza kompresja i znacznie mniejsza głośność.

Rzeczy poprawione:
-przede wszystkim perkusja z wyszczególnieniem stopy(dopiero teraz słuchając starej wersji słyszę tą sztuczność, kolejny argument za tym, że jednak warto to umieszczać - człowiek słucha tego tyle, że się przyzwyczaja)
-bas - trochę lepiej basuje, bardziej podkreśla rytmikę, w partiach przesterowanych zrobiony metodą Oli
-gitary przesterowane - do pewnego stopnia zwalczona siarka, przeniesione całkowicie na skraj panoramy
-czyste gitary - chyba ładniejsze barwy i są trochę bardziej z przodu bez rozwalcowywania ich silną kompresją
-tymczasowo czyste wokale usunięte
-organy hammonda lepiej słyszalne(szczególnie ślizg po klawiszach)

Powiedzcie, proszę, nad czym należy pracować(i czy idzie to w dobrym kierunku).

Tak dodatkowo chciałem zaznaczyć, że to ma być bądź co bądź materiał poglądowy. Oczywiście jak najbardziej zamierzam dalej pracować nad brzmieniem, mam całkowitą świadomość, że czasy, w których dema były rejestrowane magnetofonami odeszły w niepamięć(coraz mniej osób już wie, co to magnetofon, co smutne).

Offline grz_ost

• Pr0
Ja bym poprawił stope i werbel. Troszeczke głośniej, bo są jakby schowane w miksie. 

Offline firejump

• Gaduła
    • Mniejszość
Umknął mi ten wątek za pierwszym razem, więc teraz odsłuchałem obie wersje po raz pierwszy. Wrażenia (jeśli chodzi o zmianę pomiędzy wersjami) - plusy:
+ gitary czyste - faktycznie lepsza barwa i równiej zagrane
+ organy
+ brak czystych wokali.

minusy:
- przesterowane rytmiczne. W pierwszej wersji było co najwyżej nieciekawie - niezbyt selektywnie, za dużo gainu, no i chwilami miałem wrażenie, że nie zostało zagrane to, co zaplanowaliście (3:47 - 3:48  - WTF?). W v.2 prawie nic z tego się nie polepszyło, za to pojawiła się dodatkowa tona mułu.

bez zmian:
- przesterowane solowe. OK, jest *troszeczkę* mniej siarki. Ale generalny charakter brzmienia jest ten sam - suchy i cienki. Jakby ktoś zarzucił hipass na tą ścieżkę. Mam też wrażenie, że to jest grane na przystawce przy mostku, co może potęgować ten efekt. No i 0 reverbu, nawet, jeśli on tam jest, to ja go nie słyszę.
- perka. Było do bólu sztucznie i nadal jest. Werbel szczególnie - pomijając sampla, który mi kompletnie nie leży (rozmyty, bez konkretnego ataku, leci właściwie tylko niskim środkiem), to każde uderzenie brzmi tak samo.

Kompozycja sama w sobie nie jest zła, szczególnie na końcu - jakby trochę z niej powycinać w pierwszej połowie, dodać do tego dobry wokal i poprawić kwestie brzmieniowe, to może z tego coś fajnego wyrosnąć. Powodzenia!

bandit112

• Gość
A gdzie góra w drugiej wersji?

Offline Winged

• Gaduła
Hmm, czyli jednak w stronę rozjaśnienia i wyostrzenia rytmicznych przesterów. Przemiotę je korektorem i zobaczę, gdzie można by wyostrzyć, żeby nie doszło za dużo siarki.

(3:47 - 3:48  - WTF?)
Mógłbyś rozwinąć temat, bo ja tam poważnie nic nie słyszę.

Do kwestii leadów: pierwsze interludium gitarowe, to przystawka gryfowa ze skręconym tonem(tak w stronę slashowego woman tonu), za to solo faktycznie prawie przez cały czas jest na mostku(przez krótki moment w środku grałem na gryfowej). Reverb jest, tymczasem tylko delikatny, subtelny - pokombinuję z dodaniem jeszcze jakiegoś. Highpassu nie było, chociaż inna sprawa, że dół był ustawiony na 3.

Jeśli chodzi o perkusję, to w końcu udało mi się znaleźć sposób na rozlosowanie(relatywne) velocity. Teraz tylko muszę to dopracować tak, żeby były przejścia między velocity layers.

Offline firejump

• Gaduła
    • Mniejszość
Hmm, czyli jednak w stronę rozjaśnienia i wyostrzenia rytmicznych przesterów. Przemiotę je korektorem i zobaczę, gdzie można by wyostrzyć, żeby nie doszło za dużo siarki.
IMO nie poprawisz w ten sposób wszystkich problemów z tą ścieżką. W v.1 było jaśniej, a mimo to w szybszych partiach i przy palm mutingu dźwięki się ze sobą zlewają. Zakładając, że masz jeszcze surowe ścieżki proponowałbym reamping.
(3:47 - 3:48  - WTF?)
Mógłbyś rozwinąć temat, bo ja tam poważnie nic nie słyszę.
Brzmi to tak, jakbyś zagrał akord inny niż powerchord poniżej C. Moim subiektywnym zdaniem ;-) bez specjalnych zabiegów na etapie nagrywania i mixu (w tym: idealnie nastrojona gitara, grube struny, mało przesteru) to nie może zabrzmieć dobrze.

Offline Winged

• Gaduła
No w sekwencji akordów mamy akord zmniejszony, więc nie ma innej rady niż zagrać tryton.
Edit: W sumie pomyślę. Może rozbijemy ten tryton między dwie rytmiczne.

W tej wersji nagrania nie ma czystych śladów, tylko sygnały z przedwzmacniacza + IR. Czyste ślady powinienem mieć z poprzednich wersji chyba(chyba wszystkie gitary oprócz sola nagrywałem od początku do końca 6 albo 7 razy już, więc coś się powinno znaleźć). Inna sprawa, że te czyste sygnały są przez pody podkolorowane. Nad reampingiem sam myślę(bo lubię brzmienie swojej paczki), tylko najpierw muszę dojść do najmniej stratnej metody nagrania czystych sygnałów i ich wypuszczenia.(tymczasem myślę, że najlepiej będzie jak reamping wypróbuję na kolejnym utworze, bo MHIML męczymy ok 3 miesiące, a przez ostatni miesiąc dłubałem w tym i słuchałem tego codziennie bez wyjątku, więc obawiam się, że przez to mój obiektywizm i moja efektywność zmalały bardzo mocno)
« Ostatnia zmiana: 08 Sty, 2012, 15:39:07 wysłana przez Winged »