Autor Wątek: Android  (Przeczytany 182499 razy)

Offline Badyl81

• Prawie użytkownik
  • Octy chlory
Odp: Android
« Odpowiedź #625 03 Lis, 2014, 15:39:17 »
Ja miałem LG L7 i niemiłosiernie mnie wkurwiało (konkretniej to android mnie wkurwiał, że tyle RAMu zżerał nie wiem po ki chuj). Zmieniłem na Lumię 625. Ogólnie to w windowsie nie masz 5 pulpitów tylko jeden z kafelkami do interesujących Cie aplikacji (kafelki są różnej wielkości - jak Ci się podoba. Są też takie animowane kafelki, coś jak widget na androidzie, np z pogodą itp). Drugi ekran to lista wszystkich aplikacji. Wszystko chodzi płynnie i już mnie przynajmniej telefon nie wkurwia. A, jednak jest jedna rzecz - jak ktos do mnie dzwoni i ja nie odbiorę to zamiast trzymać ekran zablokowany to zostawia go odblokowanego na pulpicie. Ileż ja połączeń z kieszeni wykonałem nieświadomie. 

Aha i brałbym taką słuchawkę, która albo ma Winzgrozę 8.1 albo ma możliwość aktualizacji do 8.1

No i ten co Ci się podoba jest znacznie mocniejszy od mojego, więc powinien hulać zajebiście.
« Ostatnia zmiana: 03 Lis, 2014, 15:45:10 wysłana przez Badyl81 »

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #626 03 Lis, 2014, 16:08:50 »
No właśnie czytam, i ten HTC jest ponoć zajebisty, no i wyczaiłem, że ma aktualizację do 8.1. No i też (podobno) ma Gorilla Glass 2 na froncie, co mnie zajebiście cieszy, bo rozwaliłem już trochę smartfonów w swoim życiu...

Brakuje mu tylko wejścia na kartę mikro SD, niestety. Jak w WP jest z synchronizacją z np. googlowskim gmailem?

Offline Mat

• Pr0
  • Join the Dark Side and get a free cookie!
« Odpowiedź #627 03 Lis, 2014, 16:53:22 »
@bandit112 mozesz sobie zsynchronizowac jakie chcesz miale z windowsphonem, bez problemu najmniejszego. Ja mialem 3 konta gmail, jedno od MS, Twitter, FB i to wszystko smigalo. Bezbolesny jest tez backup do OneDrive (nie wiem jak z Dropboxem), wiec braku karty pamieci nie czuc za mocno, no chyba ze zawalisz tel muza, to co innego. Poza tym nie ma praktycznie zadnych innych uslug google na tej platformie, wiec jezeli motzno na nich polegasz, to troszke lipa. Jak nie masz cisnienia na hangouts (jest FB czat), czy google maps (sa zajebiste mapy nokii), to luz. Pod wzgledem wygody obslugi systemu stawiam go na rowni z ajfonem, moze nawet deczko przyjemniejszy i prostszy. Android w ogole nie ma startu.

Z wad tego systemu to jak duzo podrozujesz miedzy roznymi strefami czasowymi (wystarczy z PL na Litwe sie przejechac), to potrafi sie zgubic i nie ustawic dobrej godziny po powrocie do kraju. Klient poczty jest raczej prosty, nie ma porownania do tego, co jest na iOS czy android, no ale do sprawdzania poczty i wysylania mail wystarczy. Nie wiem jak teraz, do niedawna jeszcze kasowanie maila w tel nie usuwalo go z serwera, co bylo strasznie wkurzajace. Wiecej grzechow nie pamietam, jak cos przypomne, to napisze.

Posty połączone: 03 Lis, 2014, 16:58:21
Tak teraz zobaczylem tego linka. Mialem dokladnie ten sam model HTC. Na Win8 smigal jak glupi bez zadnego przyciecia, nie wiem jak sie bedzie zachowywac na 8.1, bo sprzedalem zanim wyszla ta wersja. Telefon jest dosc pancerny, ma gorilla glass, tyl gumowany lekko, wiec sie nie slizga, dobrze w rece lezy, niezle foty robi, niezly ekran. Dobrze muze odtwarza ale sluchafony trzeba miec dobre. Moj mial bardzo chujowy glosnik, wiec jak rozmawialem przez tel to ledwo moglem kogos uslyszec. Ogolnie spoko telefon, lepszy od tych budzetowych Nokii typu 600 czy 635.
« Ostatnia zmiana: 03 Lis, 2014, 16:58:21 wysłana przez Mat »

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #628 03 Lis, 2014, 20:15:44 »
No to spoko. Fakt, będę ubolewał nad brakiem google maps, ale map od nokii nie testowałem, więc nie mam porównania.

Czyli z tego co czytam wychodzi na to, że obieram dobrą drogę ku nie-wkurwianiu się na smartfona :) A jak z zasobnością tego windows marketu, wyczuwałeś (wyczuwaliście) jakieś braki? Chodzi o użytkowe aplikacje typu jakdojade, gg, opera, jakiś adobe reader, mbank, jakiś tuner, gierki typu angry birds, alternatywne aplikacje aparatu i tego typu klimaty.

Offline Mat

• Pr0
« Odpowiedź #629 03 Lis, 2014, 20:49:57 »
Mapy nokii sa spoko, mozna latwo sciagac nawet cale panstwa i uzywac offline (z GPS oczywiscie). Sa na tyle dobre, ze z checia bym uzywal ich na ajfonie. Co do innych aplikacji to wiem, ze jakis tuner jest ale nie uzywalem. PDFy i pliki MS Office banglaja az milo. Przegladarke to tylko ta natywna uzywalem ale byla spoko. Bankowych aplikacji niet, bo nie ufam, gg tez nie (do komunikacji z wieloma platformami jest IM+ ale to gowno jest takie, ze szok. FB czat zajebiscie dziala). Do aparatu mozna sciagac sobie tak zwane lenses, czyli filtry, moduly i inne takie. Mozna sobie nawet sfotografowac tekst, ktory przeczyta (OCR) i mozna na przyklad wrzucic do worda do dalszej edycji. Dobre do skanowania ulotek czy materialow na studiach. Giery jakies sa ale badzmy szczerzy, nie dorownuje to do Androida, o iOS nie wspominajac. Sa Angry Birds i te glowne szlagiery ale to tylko to. Ogolnie duuuuuuuuuuuzo slabiej w markecie niz u konkurencji ale cos tam sie znajdzie. Endomondo jest, do nawigacji mapy nokii sa super.

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #630 03 Lis, 2014, 22:08:12 »
W sumie to szczerze co do gier - zapytałem tak z ciekawości, bo nawet na andku nie mogłem znaleźć czegoś porządnego, samo barachło. W ogóle nie lubię gier :D Kupiłem nowego kompa, a pykam w Twierdzę: Krzyżowiec.

No to ogólnie spoko. Jestem w 90% zdecydowany na to cacko. Prawdopodobnie kupię tego HTCka do ~15 listopada jak dobrze pójdzie i będę się chwalił (oby!). Dzięki za pomoc.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #631 03 Lis, 2014, 23:58:33 »
Znacie, używacie?
o_O

Fleksy - Happy Typing!:
Paczki z głów!

Offline Badyl81

• Prawie użytkownik
  • Octy chlory
« Odpowiedź #632 04 Lis, 2014, 14:13:52 »
(...) A jak z zasobnością tego windows marketu, wyczuwałeś (wyczuwaliście) jakieś braki? Chodzi o użytkowe aplikacje typu jakdojade, gg, opera, jakiś adobe reader, mbank, jakiś tuner, gierki typu angry birds, alternatywne aplikacje aparatu i tego typu klimaty.

http://www.windowsphone.com/pl-pl/store

Zobacz co tam jest i czy Ci odpowiadają apki.

Offline bandit112

• Gaduła
« Odpowiedź #633 04 Lis, 2014, 14:27:54 »
(...) A jak z zasobnością tego windows marketu, wyczuwałeś (wyczuwaliście) jakieś braki? Chodzi o użytkowe aplikacje typu jakdojade, gg, opera, jakiś adobe reader, mbank, jakiś tuner, gierki typu angry birds, alternatywne aplikacje aparatu i tego typu klimaty.

http://www.windowsphone.com/pl-pl/store

Zobacz co tam jest i czy Ci odpowiadają apki.

:facepalm: w sumie... Zapomniałem, że te sklepy są też w formie www.

Offline Badyl81

• Prawie użytkownik
  • Octy chlory
« Odpowiedź #634 04 Lis, 2014, 14:59:01 »
W windowsphoneach jest też zbiór aplikacji pod konkretne marki słuchawek - ja mam np aplikacje nokia collection, w HTC pewnie będzie podobnie. Są to dedykowane aplikacje do tych słuchawek (w Nokii jest dla przykładu coś takiego jak Nokia Refocus - możesz zrobić zdjęcie a później wybrać gdzie ma być płaszczyzna ostrości)

Offline Tadeo

• Pr0
  • Sie gra sie ma
    • Fraktale
« Odpowiedź #635 04 Lis, 2014, 20:54:22 »
W sumie to szczerze co do gier - zapytałem tak z ciekawości, bo nawet na andku nie mogłem znaleźć czegoś porządnego, samo barachło.
Od szukania appek są appki:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appspot.swisscodemonkeys.apps&hl=pl

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #636 04 Lis, 2014, 22:57:45 »
Znacie, używacie?
o_O

Fleksy - Happy Typing!:
Nie. znałem, testuje. Faktycznie ciekawa. Muszę tylko znaleść opcję szybkiego przełączania słowników. Dzięki za tipsa!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #637 04 Lis, 2014, 23:31:24 »
Przewijasz jednym ruchem na "klawiszu" spacji. Dziiiwna ta klawa, ale testuję ;)
Paczki z głów!

Offline majkelk

• Pr0
  • Teksty są osobiste
« Odpowiedź #638 06 Lis, 2014, 12:32:41 »
Jadę na fleksy już drugi dzień i muszę przyznać, że zaskoczyła mnie pozytywnie tą klawa. Szybkość nakurwiania smsow wzrosła o jakieś 50% :D
"Raz na wozie, raz chuj ci w dupę..."

https://www.facebook.com/elinband/

Offline Franek

• Użytkownik
« Odpowiedź #639 09 Lis, 2014, 23:01:29 »
Z jakich przeglądarek korzystacie/możecie polecić? Potrzebuje dwie - jedną do surfowania jak mam WiFi i drugą mocno oszczędzającą transfer do sprawdzania rozkładów jazdy etc. jak jestem poza domem. Do tej pory korzystałem z Opery i Opery Mini, ale szukam jakichś ciekawych alternatyw.

Jeszcze jakieś fajne aplikacje do SMSów? Chciałem pobrać GoSMS, ale słyszałem, że po ostatniej aktualizacji jest do dupy.

Oraz poszukuje apki do kuponów do fastfoodów(McDonald, burger king itp.) :D

A tak nawiasem, dzisiaj pobrałem sobie NOVA launcher - fajna zabawka :D do tego jeszcze ikonki i można na prawdę ciekawie sobie spersonalizować telefon.

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
« Odpowiedź #640 12 Lis, 2014, 20:31:48 »

Widzieli? Na razie z tego co rozumiem tylko na Samsungach i to tych nowszych, ale zawsze to krok do przodu.

Offline Mat

• Pr0
« Odpowiedź #641 12 Lis, 2014, 22:04:54 »
W koncu! Ilez to juz mozna lat czekac na ruch ze strony Androida? Niech rozwijaja, konkurencja dobrze wszystkim zrobi.

Offline gizmi7

• Pr0
  • Venus as a goodboi
« Odpowiedź #642 12 Lis, 2014, 23:45:40 »
Kupię zwykłego iRiga i sobie ogarnę jakoś niedługo

Offline szu

• Gaduła
« Odpowiedź #643 13 Lis, 2014, 11:34:03 »
Ciekawe dlaczego nie natywne mechanizmy Androida 5.0, tylko jakieś SDK samsungowe.
« Ostatnia zmiana: 13 Lis, 2014, 11:35:48 wysłana przez szu »
If you are able to drift properly, you simply look much cooler than your mates.

Offline michu123PL

• Pr0
  • Rycerz Cebulowego Stołu
« Odpowiedź #644 13 Lis, 2014, 11:58:34 »
Samsung lubi swoje wynalazki promować, pewnie dlatego.

Offline domas

• Moderator Globalny
  • Dziki osioł numer raz
    • Animus
« Odpowiedź #645 15 Lis, 2014, 14:16:01 »
Mam zaproszenia OnePlus One do oddania, ktoś chętny?

Offline Johnny

• Pr0
  • Miszcz onelinerów
    • Robur
« Odpowiedź #646 20 Lis, 2014, 23:04:27 »
Nie ogarniam tego dziadostwa. Mam tablet od tygodnia i nadal nie umiem się tym posłużyć. Albo się coś haczy albo nie da się zrobić najprostszej czynności, bo nie mam do tego aplikacji. Wrrr powinni pisać poradniki for dummies
Jazz, Lounge, Downtempo

Offline mati304

• Gaduła
  • These go up to eleven.
« Odpowiedź #647 21 Lis, 2014, 00:07:56 »
Panie i panowie, jako że gosms pro się scwelił, co polecicie do smsów?
There's no use being precise about something when you don't even know what you're talking about.

Offline purpleman

• zbananowany
  • Pr0
  • hie hie hie
« Odpowiedź #648 21 Lis, 2014, 00:15:47 »
Evolvesms albo Sliding messaging pro
"grałeś kiedyś w samoloty?"

Offline mati304

• Gaduła
  • These go up to eleven.
« Odpowiedź #649 21 Lis, 2014, 00:27:29 »
Dzięki, obadam zaraz.
There's no use being precise about something when you don't even know what you're talking about.