Autor Wątek: Pokaż swój komputer!  (Przeczytany 7110 razy)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
Odp: Pokaż swój komputer!
« Odpowiedź #25 03 Paź, 2011, 16:13:04 »
Nie mam aparatu pod ręką, ale mój wygląda tak:

Płyta Główna: Asus P7P55D
Procesor: QuadCore Intel Core i5 750, 2800 MHz (21 x 133)
Pamięć: Corsair 4x2GB DDR3
Dysk: Seagate ST3500418AS 500GB
Karta graficzna: Sapphire Radeon HD 4810 512MB
Zasilacz: Pentagram jakiś, 500W

Kupiony prawie dwa lata temu, żadnych problemów z niczym, polecam. Będę chciał niedługo wymienić kartę graficzną, co polecicie? Ma być ATI, 2GB. Z góry dzięki za pomoc.

Offline wysek

• Gaduła
  • elektrogumonapawacz
« Odpowiedź #26 03 Paź, 2011, 18:38:24 »
Detale
Detale

Jest to mało znana firma SNSV, pochodząca z Mongolii. Tak mi powiedział pan w sklepie.
Specka:
Procesor - dwujądrowy (czy jakoś tak)
Wiatraki - cieche
Skala - 17 cali
Klawiatura - czarna (niestety nie hebanowa)
Body - plastik barwy czarnej z wzorkiem
Grafa - pan w sklepie nazwał ją jakoś "niewizja", albo inaczej

Do tej maszyny dostałem myszkę, ale jest popsuta, bo nie ma kabla.
likmapusy

Offline Stivo2005

• Pr0
  • Fanboy ENGL'a :D
« Odpowiedź #27 03 Paź, 2011, 19:18:34 »
Procesor: Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz @ 3.0GHz
RAM: 2GB
Dysk: 1TB
Grafika: GeForce 9600GT XT 512MB
Płyta główna: Jakiś ASUS

Monitor: Hyundai 22'

To mój główny komp, reszty nie warto wspominać :)

EDIT: Na nim leży nie skończone jeszcze SLO o mocy 50W, może się ktoś by pokusił jak skończę? :D
« Ostatnia zmiana: 03 Paź, 2011, 19:21:51 wysłana przez Stivo2005 »
Bynajmniej to nie przynajmniej!

Offline Dexterek

• Fanboy Mesy w niepomiętej kurtce
  • Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #28 04 Paź, 2011, 22:08:54 »
Kupiony prawie dwa lata temu, żadnych problemów z niczym, polecam. Będę chciał niedługo wymienić kartę graficzną, co polecicie? Ma być ATI, 2GB. Z góry dzięki za pomoc.
HD6950 2GB i wrzucić mu biosa z HD6970.
Don't stick with your girl - that is gay and lame.
Rape some sluts who worship Satan's name!

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #29 05 Paź, 2011, 18:53:39 »
Hmm, dzięki za radę. W międzyczasie wyszło, że 2GB niekoniecznie będą wydajniejsze od tego, co mam teraz i mam uwagę zwrócić na co innego. Noo i mój zasilacz prawdopodobnie nie uciągnie takiej karty, także zakupy poczekają...

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #30 05 Paź, 2011, 19:12:35 »
mond - na kiego Ci 2GB karta? Kup GTX 470 (a nawet 460) - uciągnie absolutnie wszystko, a Twoja zasiłka styknie z zapasem! Mam Fortrona 400W i zero wahnięcia przez lata - komp nie może być jak czajnik bezprzewodowy na zwarciu.
Paczki z głów!

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #31 06 Paź, 2011, 23:53:16 »
Mondo: moja konfiguracja przy pełnym obciążeniu żre z gniazdka nie więcej niż 330W czyli mój zasilacz oddaje w tym momencie 264W. Nie słuchaj tych co stękają na zasilacze.

Nie słuchaj też Wuja bo taki GTX 460 jest już stary i wolny.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #32 07 Paź, 2011, 09:20:17 »
Stary to chyba ja jestem, bo nie zauważyłem, żeby mój gieteixio był wolny, skoro nowe tytuły ciągnie na maxie ;). Ale kto bogatemu zabroni? Dlatego więc najlepiej kupić 4-5x droższą kartę, nawet z 3GB, dającą +50% wydajności ;). Po prostu wyszedłem z założenia, że skoro seria 4xx wystarcza, to zanim wyjdą gry, które "zamkną" najnowsze potwory z 2-3GB na pokładzie - będą one przestarzałe i pojawi się coś jeszcze lepszego. Wolę upgrade'ować sprzęt skokowo, po ustaleniu się technologi, niż robić to co krok i częściej być na tym w plecy. Od razu mówię, że hejtuję granie np. w 800x600 albo wszystkim na mid, bo właśnie dzięki grafie nowych gier w ogóle wróciłem do grania.
Spoiler
Paczki z głów!

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #33 07 Paź, 2011, 12:22:25 »
Porównaj sobie wiec ceny i wydajność GTX 460 i HD6870 ;)
A że twój GTX już ma parę ładnych miesięcy to tylko pozazdrościć, że wszystko dalej na nim śmiga ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #34 07 Paź, 2011, 12:34:39 »
Nie kumam żartu, bo:
http://forum.pclab.pl/topic/633999-Radeon-HD-6870-Vs-GeForce-GTX-460-1GB/page__st__20?s=44b1a3f528114895ecfcc7d9c0441e95

Spoiler

Przepaść jest, ale tylko cenowa.

Czy karta, czy cokolwiek do kompa - mając kilka miesięcy (moja około 6), już jest nie tego?

Paczki z głów!

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #35 07 Paź, 2011, 12:45:19 »
1/5 różnica w wydajności w Bad Company i dokładnie taka sama różnica w cenie ;)
Przypomnę jeszcze, że ta gra jest pisana BARDZO pod geforcy i dwukrotna różnica w wydajności została dzięki temu umniejszona aż do 1/5.
A przy pomocy karty graficznej można zrobić dużo więcej niż tylko grać i wtedy to wyjdzie ;)

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #36 07 Paź, 2011, 13:00:27 »
1/5 różnica w wydajności w Bad Company i dokładnie taka sama różnica w cenie ;)

No, to o takich truizmach djentelmeni nie dyskutują; dwa piwa też są dwukrotnie droższe ale i lepsze od jednego, sex z dwiema..., itd. Mówię o szukaniu tzw. perełek i sztucznie przez producentów zaniżanych elementów, które można zrewitalizować. Tak jadę całe życie.
Przy okazji już tego BF3 zoba test, różnice w wyglądzie High i Ultra są kosmetyczne i nie wiem, czy warte dodatkowych kosztów:
http://www.geforce.com/Optimize/Guides/battlefield-3-beta-performance-guide
Paczki z głów!

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #37 07 Paź, 2011, 14:26:33 »
Ciągle zapominasz o fakcie, że taki HD6870 ma ponad dwukrotnie(DWUKROTNIE) większą wydajność od GTX460 w zastosowaniach nie polegających na graniu w gry komputerowe.

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
« Odpowiedź #38 07 Paź, 2011, 14:34:57 »
ATI > nVidia
Firstly, AMD designs GPUs with many simple ALUs/shaders (VLIW design) that run at a relatively low frequency clock (typically 1120-3200 ALUs at 625-900 MHz), whereas Nvidia's microarchitecture consists of fewer more complex ALUs and tries to compensate with a higher shader clock (typically 448-1024 ALUs at 1150-1544 MHz). Because of this VLIW vs. non-VLIW difference, Nvidia uses up more square millimeters of die space per ALU, hence can pack fewer of them per chip, and they hit the frequency wall sooner than AMD which prevents them from increasing the clock high enough to match or surpass AMD's performance. This translates to a raw ALU performance advantage for AMD:

AMD Radeon HD 6990: 3072 ALUs x 830 MHz = 2550 billion 32-bit instruction per second
Nvidia GTX 590: 1024 ALUs x 1214 MHz = 1243 billion 32-bit instruction per second

This approximate 2x-3x performance difference exists across the entire range of AMD and Nvidia GPUs. It is very visible in all ALU-bound GPGPU workloads such as Bitcoin, password bruteforcers, etc.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #39 07 Paź, 2011, 14:45:53 »
Dex - czyli dla mnie kompletnie bez znaczenia. Ani nie zapisałem się do SETI, a i Notepad rzadko odpalam, hasła wszystkie pamiętam ;).
Lord - wali mnie dokumentnie co tam jest, mogą tam siedzieć mikromuziny, byle zapierdalały w grach i żarły mało prądu ;). Miałem naprzemiennie i ATI i NV, więc nie mam żadnych uprzedzeń. Pisałem gdzieś, że nawet chciałem ostatnio znów przesiąść się na Radka - na drugi dzień oddałem i poprosiłem o Nvidię.
Paczki z głów!

Offline Dexterek

• Pr0
  • Pan Mroku
« Odpowiedź #40 07 Paź, 2011, 16:18:18 »
Jeżeli tylko do gier to biorąc pod uwagę, że znakomita większość tytułów jest optymalizowana wyłącznie pod zielone stwory to wybór jest dość jasny.

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #41 08 Paź, 2011, 01:43:01 »
Dojście, mimo sporów, na koniec do wspólnego zdania wyczerpuje jedno z kryteriów mojego wymarzonego partnera ;).
Paczki z głów!

Offline wuj Bat

• Pr0
« Odpowiedź #42 15 Paź, 2011, 18:04:06 »
Ależ mnie te słowa ucieszyły! Niniejszym otrzymuję oficjalny certyfikat Czarnego Pasa Allegro, bo za ułamek kwot, które podajesz - mam pudło, które śmiga praktycznie na maxa w najnowszych gierach ;).
Opis + foty!

Foty kiedy indziej ;), a specka (vintage attack ;)):

dwurdzeń E2160 1,8@3,0GHz (ale jak nie trzeba, to 2,7GHZ, napięcie b/z)
grafa Zotac GTX 460 AMP! Edtion
szybkie 4GB ram Patriot, dodatkowo @ timingi
mobo Gigabyte GA-P35-DS3L
Fortron 400W
czarna obudowa + wiatraky + neonek.

Popatrzcie sami po ile chodzą te części. Propozycja dla nie za bogatych; można bez problemu śmigać, a koszt bez monitora się w 1,2k zamknie.

Dziś radosna nowina! Praktycznie bezkosztowo udało mie się zamienić oldtimera proca na mniej-oldtimera E6320. Nominalnie mają ten sam takt, ale ten bez zmiany napięcia stoi na 3GHz, a zamiast 1MB cache ma 4MB, poza tym cała szyna mie teraz śmiga też szybciej. W tym śmiesznym benchmarku windowsowym proc wjechał z indeksu 4,8 na 6,2, więc to już coś. Na razie testowo odpaliłem Deusa i kompletnie zero przycięć oraz mam wrażenie, że średnie fps też zdrowo podskoczyło, bo fraps zaczyna pokazywać miejscami nawet 60. Chłopaki kazali jeszcze dzwonić w tygodniu, bo mają się jakieś quady pojawić ;).
Spoiler
Paczki z głów!