Autor Wątek: Gitarzyści mający największy wpływ na rozpowszechnienie 7-demek w metalu  (Przeczytany 6459 razy)

Offline Harbinger

• Gaduła
Zwracam się z prośbą do SS braci  :D. Potrzebne mi info, którzy gitarzyści mieli największy wpływ na rozpowszechnienie gitar 7-strunowych na scenie metalowej. Jedni mówią, że największy wkład mieli goście z KoЯna, inni że FF, a jeszcze inni twierdzą, że pierwsi byli Morbidzi, etc, ale ja potrzebuję konkretnych danych. Znawców mam tu na miejscu, więc wolę zasięgnąć waszej opinii niż czytać rozmaite artykuły na wikipedii, czesto o wątpliwej jakości merytorycznej  :)
« Ostatnia zmiana: 02 Cze, 2011, 17:35:47 wysłana przez Harbinger »
Nadal u steru, sił dodaje nurt gniewu, nadal przy mnie wiatr umiera z braku tlenu...

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
imho FF mial najwiekszy wplyw, aczkolwiek kto tak na prawde byl pierwszy to sie nigdy nie dowiesz :P
i always go full retard

Offline immortal-king

• Gaduła
  • Zaraz trejning i bendziemy krecic jak cieba!
Na pewno wielki wplyw na rozpowszechnienie sie siodemki mial Vai, wypuszczajac Universe na poczatku 90's :P

Offline Harbinger

• Gaduła
Vai chyba był pierwszym propagatorem elektrycznych 7-demek, ale w sumie ciężko go podciągnąć pod metal  ;)
Nadal u steru, sił dodaje nurt gniewu, nadal przy mnie wiatr umiera z braku tlenu...

Offline birthmark

• Gaduła
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
Bum zrobił się dzięki UV7 - wiosło dla Vaia, ale pod strzechy wprowadził je Korn. Chyba może zatem powiedzieć, że panowie z Korna wpłynęli najbardziej :)
Nie można pominąć też Pietruchy, bo przeca grał na 7 już na początku lat '90. Czy można? ;)

Offline krzy1125

• Gaduła
zgadzam się, że prawdziwa rewolucja zaczęła się od KORNa a najważniejsza była tu kwestia w jaki sposób na nich grali... myślę, że to tak naprawdę przykuło uwagę całego gitarowego świata i zwróciło uwagę na wykorzystanie siódmej struny

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Vai chyba był pierwszym propagatorem elektrycznych 7-demek, ale w sumie ciężko go podciągnąć pod metal  ;)
Pierwszą elektryczną 7-emkę to wyprodukował Epiphone w 1937 roku dla George'a Van Epsa :)
Więc trochę nie tenterenten ten Vai.

Offline sylkis

• Pr0
ruskie na 7 akustykach zdaje sie graly folk juz od paruset lat ;D
ale nie jestem pewien tego info, ani nawet w jaki sposob je strojono itp.
no i tego to juz na pewno nie mozna podciagnac pod metal jako taki ;)
(\__/)    This is Bunny.
(='.'=)   Copy and paste bunny to help
(")_(")   him gain world domination.
:zuo: "Jesteś nadęty. Jak cholera." :zuo:

Offline Harbinger

• Gaduła
Niekoniecznie. Na tamten czas 7demki dalej pozostały w zupełnym undergroundzie, dopiero Vai jakoś to rozpowszechnił. Choć oczywiście należy pamiętać, że to nie dla niego powstała pierwsza elektryczna gitara siedmiostrunowa.
« Ostatnia zmiana: 02 Cze, 2011, 20:24:53 wysłana przez Harbinger »

Offline Frantic

• Pr0
Stawiałbym na Korna ze względu na ilość fanów ich muzyki i Ibków K7, ale z tego co gdzieś wyczytałem oni złapali bakcyla na 7 strun po przesłuchaniu taśmy FF, więc podzielił bym ich zasługi po równo :) U mnie jazda na 7 strun zaczęła się od FF właśnie.

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
U mnie od DT.
Może ankieta pomocnicza - od jakiego zespołu/gitarzysty zaczęła się Twoja jazda na 7?

Offline Vlad The Vampire

• Gaduła
  • Djentelmen
Ja Korna słuchałem od zawsze, ale 7ką zainteresowałem się dopiero dzięki Bulbowi parę lat temu.
« Ostatnia zmiana: 03 Cze, 2011, 01:41:55 wysłana przez Vlad The Vampire »

Offline birthmark

• Gaduła
Pierwszą elektryczną 7-emkę to wyprodukował Epiphone w 1937 roku dla George'a Van Epsa :)
No OK, tylko ilu z tych, którzy grają na 7 zna tego pana?
Suto wędlin kładź na chleb

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
A bo ja wiem? Ale jeśli mnie coś fascynuje to staram się sprawdzić wszelkie dostępne info na ten temat. Poza tym nie odnoszę się do tytułu topicu tylko raczej do stwierdzenia "Vai to wymyślił", niezwykle zresztą popularnego...

Offline pan mikos

• Pr0
Ja o 7 usłyszałem przez Korna, a kupiłem przez Meshuggah.

Offline Harbinger

• Gaduła
Może ankieta pomocnicza - od jakiego zespołu/gitarzysty zaczęła się Twoja jazda na 7?
Ale to raczej dla starszej części forum, bo teraz bardzo dużo zespołów metalowych korzysta z 7. Natomiast Ci, którzy swe pierwsze 7 zakupili w połowie lat 90' na pewno byliby dobrym wyznacznikiem, jako osoby bezpośrednio zainspirowane korzeniami tego zjawiska :P

Ja o 7 usłyszałem przez Korna, a kupiłem przez Meshuggah.
Ja też dowiedziałem się o istnieniu gitar 7-strunowych, gdy czytałem jakiś artykuł o KoЯnie (wcześniej w ogóle nie wiedziałem, że coś takiego istnieje), było to dość dawno temu. Do kupna zainspirowało mnie dopiero Scar Symmetry  ;D
« Ostatnia zmiana: 02 Cze, 2011, 19:45:04 wysłana przez Harbinger »

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
No dobra, niech pomyślę...
First meeting to u mnie był Vai ale sound co mnie powalił i wymusił zakup 7-emki to Meshuggah i Korn. Czyli w moim przypadku 1998. Ale LP przestrajałem do C już gdzieś tak w 1994 - 95 roku.

Offline gkoz

• Gaduła
U mnie to wynikło z tego co zaczynaliśmy grać, trochę dziwnie się żonglowało między barytonem a zwykłą szóstką więc padło na 7 strun. A z zespołów największy wpływ miała Meshuggah, oraz krakowskie Virgin Snatch oraz Blood Dries First (ci drudzy to na ósemkach, ale zaczął mnie wtedy kręcić tak naprawdę low tuning)

Offline Harbinger

• Gaduła
A ktoś z was wie może kiedy Trey z Morbid Angel zaczął używać 7demek? Od pewnych osób słyszałem, że używał ich jeszcze przed KoЯnem i FF.

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
Tako rzecze wiki:
The Ibanez Universe is the world's first modern, commercial seven-string electric guitar, developed by Steve Vai and manufactured by Ibanez. The Universe is a seven-string version of the Ibanez JEM series, Vai's signature model.

The UV7PWH and UV77MC were produced from 1990-1993, the UV777 from 1991-1993 and the UV7BK from 1990-1994. No Universes were produced in 1995 due to low demand. But the UV7BK returned in 1996 largely due to Korn, an alternative metal quintet from California, Fear Factory, an industrial metal band from California, as well as Meshuggah, a progressive metal band from Sweden and death metal legends Morbid Angel.

Czyli Vai, jako "wynalazca" (to, że jakiś Bolko z Mosznowej grał w 1654 nie robi imho różnicy), ale traktujący raczej 7 jako ciekawostkę, niż jako "roboczego konia" -> Korn jako band, który odniósł największy sukces komercyjny z kapel grających wyłącznie na siódemkach + spory wpływ FF.

Offline Andy

• Gaduła
  • Everybody jumps from the sound of a shotgun
    • www.atanband.com
A ja pamietam jak totalnie rozpierdolila moj system plyta DT "Awake" w 1994r...czyli akurat Petrucci na Universe zreszta ;), a zaraz potem "A change of seasons"..kurwa co za kompozycja na 7-ke !!!

Offline wrobelsparrow

• Pr0
  • "Where can you go from there? Where?"
"A change of seasons"..kurwa co za kompozycja na 7-ke !!!

Oł fak je! Szczególnie ten riff (przypucuje się - pierwsze 20 sek.)

Offline Harbinger

• Gaduła
Po teledysku "God of Emptiness" widzę, że Trey na płycie Morbidów "Covenant" wydanej w 1993 r. używał już 7demki, wcześniej nie. Teraz pytanie, czy na "Soul of a new machine" Dino grał na 7? Niestety, nie mają klipów z tej płyty :S

Nie można pominąć też Pietruchy, bo przeca grał na 7 już na początku lat '90.
Czyli w którym roku dokładnie / jakich utworach?
« Ostatnia zmiana: 03 Cze, 2011, 00:25:43 wysłana przez Harbinger »

Offline Mordimer

• Gaduła
    • PMH
Tak jak napisał Andy - rok 1994, płyta Awake. Kawałki:
2. Caught in a Web
7. The Mirror
8. Lie
Z tej płyty pamiętam teledysk do Lie - JP miał wtedy UV7BK z tymi zielonymi bajerami, marzenie z dzieciństwa ;)