Autor Wątek: Tremol-No  (Przeczytany 15259 razy)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
Tremol-No
« 26 Kwi, 2008, 17:56:12 »
Wczoraj zalozylem Tremol-No w music manie... to juz druga gitara w ktorej to mam, wczesniej, w ibanezie mialem Clamp Type teraz zamowilem Tip... Ibaneza kupilem od Nikt'a juz z tremol-no i nie mialem mozliwosci porownania sprzed i po, wiec teraz pisze... Instalacja bajecznie prosta, ze strojeniem zajelo mi to moze z 15minut, od razu zablokowalem go w dive mode i roznice slychac wytaznie... wieksza akcja i udzial dechy (wyraznie czuc wiekszy udzial wibracji na brzuszku i lapkach), dluzszy sustain i mega stabilnosc i poprawne strojenie po bendach i generalnie brutalnych zagrywkach... Mialem pewne niepokoje z typem (Tip), obawialem sie ze moze to byc malo stabilne, ale nie ma bolu... mozna spokojnie brac oba typy.. Przyznam, ze w ibanezie mialem problem z Clamp Type, poniewaz bolce ktore laczyly szczeki byly z tworzywa sztucznego byly zbyt elastyczne i zdarzało mi sie zeslizgnac tremol no z bloku floyda, po wymianie na aluminiowe (chyba, lub inny metal, w zestawie) problem zniknal na zawsze..

Oba schematy:

Pin Type:

Clamp Type

Stronka: http://www.tremol-no.com/

edit: acha... fota

« Ostatnia zmiana: 26 Kwi, 2008, 17:58:58 wysłana przez Sinner »

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
Odp: Tremol-No
« Odpowiedź #1 26 Kwi, 2008, 19:18:59 »
wez Pan podpisz ktore elementy to sa te ktore roznia oba modele :)

ja tylko dodam ze z moich Tremol-No jestem bardzo zadowolony i korzystam w kazdym ibanolu z floydem z tego dobrodziejstwa. bardzo prosty sposob na poprawe wybrzmienia i pozbycie sie problemow ze strojem w sytuacjach kiedy nie wykorzystujemy floyda , nawet w danym momencie np. jak nagrywanie konkretnej partii rytmicznej etc.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #2 26 Kwi, 2008, 19:42:11 »
hmmm... temolówno jest trzech men... ja miałem do czynienia jedynie z dwoma, oba z deep C unit... jak usery są ciekawe, to dam test może na potral?

odpowiadając: trzy modele odróżniają od siebie rodzaje szczek ktore zakliszczają blok tremola. Ten ktoty ja mam w tej chwili nazywa sie Tip (cieki bolec wsuwany w dziurkę gdzie normalnie łączy sie sprężyna z blokiem), pozostałe dwa są to tak zwane Clamp, czyli w postaci szczęk, zacisk wokoło bloku tremola. Oba Clamp'y różnią się wymiarem (mały i duży, nie wiem Nikt jaki mi dałeś z LACS'em)..

Istnieją również (choć tylko na rynku "wtórnym") zestawy bez deep "C" unit, czyli takiego pierdolnika opisanego na schematach jako DC-01, umożliwia to blokowanie mosta w trybie dive mod (tak jak ja to robie, czyli pozwala na prace wolnego mostu jedynie w dół)..

Jeśli chodzi o precyzję i najlepsze rezultaty (IMO) należy most ustawić tak, by lekko chował się w cavity, następnie ramieniem ustawić go we właściwej (prostopadłej) pozycji i jednocześnie zacisnąć deep c unit (najlepiej srubkami SS-01 - patrz schemat - - większa stabilność niż ręką TS-01). Dzięki temu mamy lepszy kontakt tremol no z mostem = lepsze brzmienie/sustain IMO... ale przy okazji, jeśli zwolnimy deep c unit, strojenie idzie się jebać... podkreślam - polecam jedynie tym, którzy most lubią mieć ustawiony tylko w dół...

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
« Odpowiedź #3 28 Kwi, 2008, 09:23:22 »
To zes mnie Sinner zdziwil informacja ze sa trzy tremol-no. Chce takiego teraz do wiosla wziac(UV) ale sie zastanawiam jak z kompatybilnoscia?? bo kazalem wziac pierwszego lepszego z beya za 50$ z tym ze myslalem ze jest tylko jeden. Do ibanoli podpasuja wszystkie czy ktoryegos powinienem omijac?
No pain No gain !

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #4 28 Kwi, 2008, 10:36:07 »
mysle, ze wszystkie zadzialaja... w JP7 blok mostka jest w pipe szeroki i balem sie, ze kleszczyki nie obejma, dlatego wzialem Tip. Ale w IBZach blok jest cienszy (przynajmniej w lo pro edge, nie pamietam z ktorego roku jest Twoj UV), wiec spoko mozesz brac whatever

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
« Odpowiedź #5 28 Kwi, 2008, 10:39:14 »
A ja mimo wszystko pozostaję zwolennikiem odpowiednio dociętego klocuszka... :)

Offline nikt

• Jeń Lebany
  • Administrator
« Odpowiedź #6 28 Kwi, 2008, 10:45:41 »
Tremol-no było projektowane przede wszystkich do mostkow Ibaneza bo Kevan a więc właściciel patentu jest ich wielkim fanem i testował swoje rozwiązania na własnych gratach.
"Government is not the solution to our problem; government IS the problem." Ronald Reagan

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #7 28 Kwi, 2008, 11:00:54 »
tutaj znalazlem ciekawe dane odnosnie kompatybilnosci(jak by to kogos interesowalo):

http://tremolno.com/workswith.asp
No pain No gain !

Offline daniel.iron

• Gaduła
  • HARDCORE!
    • DEVON
« Odpowiedź #8 30 Kwi, 2008, 21:34:29 »
może to śmieszne ale mógłby mi ktoś w sposób łopatologiczny wyjaśnić całą istotę tremol-no?? Z tego co widzę to ma jakieś 3 możliwości pracy. Po zamontowaniu tracimy floyda na stałe (przy założonym tremol-no)?

Offline Nitram

• Google Master Class
  • Pr0
  • Beerserker
« Odpowiedź #9 30 Kwi, 2008, 21:56:19 »
3 tryby... zwykły - nie ma różnicy w pracy floyda... (chyba, że o czymś nie wiem :D)
dive only - idzie tylko w dół 'machać'
blokada... - tremolo zablokowane...
Some day... She'll be moaning just like i want to...

Offline daniel.iron

• Gaduła
  • HARDCORE!
    • DEVON
« Odpowiedź #10 30 Kwi, 2008, 22:12:55 »
a gdzie i za ile idzie to cudo techniki dostać?

a takie pytanie jeszcze czy jak sobie zablokuje floyda i zestroje gitarę a potem zmienie tryb na dive only lub zwykły to będzie dupa a nie strój tak?

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #11 30 Kwi, 2008, 22:22:33 »
a gdzie i za ile idzie to cudo techniki dostać?

byc moze bedzie dystrybutor na pl, ale info jest mega nieoficjalne

a takie pytanie jeszcze czy jak sobie zablokuje floyda i zestroje gitarę a potem zmienie tryb na dive only lub zwykły to będzie dupa a nie strój tak?

nie, jak zrobisz tak jak powinno byc, badz jak powinno sie robic, to bedzie ok, ja to robie troche inaczej, bo mi warunki nie pozwalaja ciac do gory

Offline daniel.iron

• Gaduła
  • HARDCORE!
    • DEVON
« Odpowiedź #12 30 Kwi, 2008, 22:43:04 »
no ja mam ibaneza RGT42DX z tym że mam 4 sprężyny wg. zaleceń pana Kanii. Czyli bedzie u mnie działał bez problemu czy nie? Most mam Edge Pro II. Czyli zmiana stroju przy użyciu tremol-no odbywa się bez regulacji menzury itp i można blokować i odblokować? Jeśli tak to jest to cud nad cudami to urządzonko

Offline metal

• Gaduła
« Odpowiedź #13 08 Maj, 2008, 08:48:46 »
jak to zamontowac do OFR 7 ? i ktory model zamowic bo nie ma na stronie producenta. mam 4 sprezyny na moscie.

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
« Odpowiedź #14 08 Maj, 2008, 13:24:56 »
Z tego co widze to w OFR mozesz i pina i clampa zamontowac, o siodemkach niby nie pisza, ale pewnie blok mostka jest taki sam jezeli chodzi o grubosc.
No pain No gain !

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace
« Odpowiedź #15 25 Lip, 2008, 14:55:01 »
A do 6-tek z lo pro edge wszystkie będą pasować? Też się noszę od dłuższego czasu z zamiarem zamontowania ;)

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #16 25 Lip, 2008, 17:11:20 »
A do 6-tek z lo pro edge wszystkie będą pasować? Też się noszę od dłuższego czasu z zamiarem zamontowania ;)

Nie wiem czy wszystkie, ale na stronie tremol-no polecaja clamp small... ja w Czarnuchu mialem wlasnie taki typ...

Offline Testorrob

• Gaduła
    • Testor na myspace
« Odpowiedź #17 26 Lip, 2008, 01:01:00 »
Masz rację, też się już doszukałem, że ten model najlepiej pasuje do lo pro ;) Już mam namierzone, z wysyłką do Polski wychodzi poniżej 120 zł, więc luzik :)

Offline oz

• Pr0
« Odpowiedź #18 29 Sie, 2008, 13:17:51 »
A jak to jest z trwaloscia czy mozliwosciami przestrajania w trybie hard tail, czy jesli np mam gitare nastrojona i wyregulowana do standardowego stroju, zablokuje most i zmienie struny na jakies grubsze, nizej nastroje to moze byc problem?

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #19 30 Sie, 2008, 22:47:51 »
Tak, moze byc.. Pewnego rodzaju rozwiazaniem sa zapasowe srubki opisane na part liscie jako ss-01, pasuja rozmiarami w miejsce ts-01... zobacz na foto mojej instalki srubke ts-01, zastepuje wlasnie ss-01 i dociskam ja kluczem hexagenowym. O wiele wieksza sila niz srubeczka dociskana paluszkiem. Aktualnie wszystkie srubki mam ss-01, bo mostu nie wajchuje WCALE

edit; w secie tremol-no masz wystarczajaca ilosc czesci zapasowych by wymienic te srubki

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #20 30 Sie, 2008, 23:41:52 »
Też chcę jutro to cudo zamowić. Jak myślicie, ktory by najlepiej pasował do Ibaneza Rg 1527 z LoPro Edge7 ? Mam 4 sprężynki

Offline Pan Sinner

• MrWhosyourdaddybitch
  • Pr0
  • Miałki!
    • Torg
« Odpowiedź #21 30 Sie, 2008, 23:44:17 »
Jak myślicie, ktory by najlepiej pasował do Ibaneza Rg 1527 z LoPro Edge7 ? Mam 4 sprężynki

tutaj znalazlem ciekawe dane odnosnie kompatybilnosci(jak by to kogos interesowalo):

http://tremolno.com/workswith.asp

Offline lokibalboa

• Pr0
« Odpowiedź #22 30 Sie, 2008, 23:51:22 »
:ups:  :sorry:

uciekło mi to bo za szybko przelatywałem posty  ::)

Offline Groszek

• Użytkownik
« Odpowiedź #23 14 Cze, 2011, 20:28:16 »
Robaczki... Mam cholewa problem. Kupiłem tremol-no PIN type do swojego mayo setiusa z mostem schallera i... Zauważyłem, że mayo bardzo wąsko wkręca śruby do blaszki trzymającej śruby... Rozstaw dziur w tremol-no jest większy niż moje otwory na śruby.

I teraz pytanie..
1. Wywiercić dziurę w blaszce tremol-no?
2. Wywiercić dziurę w gitarze na rozstaw z tremol-no?
3. Wkręcać na chama z obawą, że rozpierd**ę jakimś cudem korpus ?

Foty :

http://img694.imageshack.us/img694/3703/dscn0912n.jpg
http://img687.imageshack.us/img687/5544/dscn0913g.jpg
http://img696.imageshack.us/img696/2924/dscn0914g.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/62/dscn0915j.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/3537/dscn0917y.jpg

Pozdrawiam.

Offline gkoz

• Gaduła
« Odpowiedź #24 14 Cze, 2011, 20:34:20 »
1. Cieszę się, że Temol no doszło ;)
2. Jeśli nie potrzebujesz bardzo głęboko wkręcać śrub, to według mnie może zostać. Jeśli czujesz duży opór (wkręt blokuje się w otworach tremolno) to ja bym jeden otwór w gitarze dobrze wypełnił np żywicą epoksydową, poczekał parę dni i wywiercił otwór pod właściwy rozstaw i wkręcił wkręta.