Mam dwa szybkie pytanka odnośnie setu strun EB bass VI 20-90, o taki:
http://www.ernieball.com/products/category-528-Nickel-Wound#/product/6-string-Slinky-Bass-Guitar-w-small-ball-end-29-5-8-scale-020w---090 stosowany w MM Silhouette Bass VI.
Pierwsze - jaka jest realna długość czynna (nie wiem jak to inaczej ująć) tych strun? Bo wyczytałem gdzieś że maksymalna menzura przez nie obsługiwana to właśnie te M-Manowe 29 5/8" - czyli co, w pewnej chwili kończy się druga warstwa owijki na najgrubszych strunach żeby wchodziły w normalne klucze i ani pół cala więcej nie pociągnie, czy jak to jest? Najlepiej byłoby gdyby ktoś miał je na stanie i po prostu zmierzył
Drugie, w sumie mniej wiązane ze strunami jako takimi - czy rzeczona menzura 29 5/8 jest jakimś "przedłużeniem" którejś ze standardowych menzur? 25,5 nie, bo tam jest 27, 28,625 a potem już 30+. 24 3/4 też kiedyś przeliczałem i za cholerę mi nie wychodziła podobna wartość... Pytam raczej z ciekawości, ale zawsze warto wiedzieć
A pytam bo cały czas kusi mnie zmajstrowanie sobie ok. 30-calowej baso-gitary pokroju Fendera Bass VI, TeleBajoSexto czy właśnie MM Silo Bass, i działałoby to najpewniej na tym właśnie komplecie strun. Czy w ogóle zostawić to w trzy dupy i od razu zrobić 8kę do napierdalania randomowych zer?