Autor Wątek: POD XTL, gearbox i reaper - coś się konkretnie zesrało  (Przeczytany 6372 razy)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
  • "[pause] These go to eleven"
Ano właśnie, wczoraj wieczorem chciałem sobie poinstalować co trzeba na świerzym xp, czyli gearbox'a ze sterownikami do PODa XTL i do tego reapera, ale wszystko sie spierdoliło.

Najpierw był gearbox, który sobie działał z PODem generalnie, potem reaper w którym ustawiłem PODa jako urządzenie nagrywające i chwilke działało, nastepnie zmiejszyłem bufor w asio PODowych i komp mi sie zrestartował... Po restarcie za kazdym razem kiedy probowałem wogóle odpalić reapera czy gearbox'a było to samo. Przeinstalowałem wszystko jeszcze raz, z tym że teraz pierwszy był reaper. W momencie ustawienia PODa jako urzadzenia nagrywającego - wszystko sie wysypuje. Co wiecej jak zainstalowałem samego gearbox'a to podziałał chwilę, ale jak chciałem włączyć metronom to sytuacja się powtórzyła i nastąpił restart..o co do chuja chodzi?

System jest nowy, nie ma tylko serwiss packa zadnego(dopiero musze ściągnać dwójke) i może to dlatego. Żadnych ASIO oprócz tych które są jako sterowniki do PODa nie instalowałem.

Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2010, 14:52:56 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Jaka kolejność przy reinstalce? Znaczy czy odłączyłeś PODa od kompa...

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
Tak tak, wszystko robilem jak nalezy, to nie jest moj pierwszy xtl.

Udalo mi sie spowodowac ze wszystko chula. Sprawca zamieszania byll service pack 2 ktorego brak powodowal wysypywanie sie programow. Narazie wszystko elegancko chodzi, w gearbox'ie dzialaja wszystkie funkcje a w reaperze da sie dowolnie zmieniac ustawienia i nagrywac. Mam nadzieje ze wiecej nie bede mial problemow z restartujacym sie kompem.

Yony, a Ty na czym nagrywasz? Mi udalo sie zejsc z opoznieniem do ok 11ms w raperze i z sterownikami z gearbox'a 3.70, ale fajnie jak by sie dalo jeszcze mniejsza latencje uskutecznic o ile sie da(a moj obecny komp nalezy do wiekowych raczej).
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2010, 20:46:45 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Yony

• Predator
  • Administrator
  • I tak stroję najniżej!!!
Hmmm, wiesz, ja to mam najzwyklejszego TonePorta GX z POD Farmem i Logic Express 7. Komp to Apple G4 QuckSilver, więc też wiekowy. Jakaś tam latencja jest, ale nie taka, żeby mi to jakoś potwornie przeszkadzało. Tyle, że ja nagrywam w zasadzie wyłącznie jakieś ćwiczebne rzeczy, czy pomysły.
Fajne jest to, że Logic domyślnie rozpoznaje interface audio i nie muszę go na siłę zapinać tylko po prostu jest. Włączam i gada. Trochę się za to namęczyłem z odpaleniem EZ Drummera, dopóki nie przeczytałem na mondrym forum, żeby vst zapinać na torach od 8-go w górę... :D
Za to wypierdala mi się czasem zapisywany tor jak zapomnę rozdzielczość ekranu zmniejszyć :P
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2010, 21:15:44 wysłana przez se7en »

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
No u mnie ta latencja jest jak najbardziej ok, ale myslalem ze moze da sie zjechac z nia bardziej. Ale sprzety L6 dzialajace jako interfesy chyba tak maja, ze niestety latencje czuc i chuj.

za Ez zaraz sie zabieram

reaper tez rozpoznaje urzadzenie o ile jest podlaczone.

Tak czy siak POD XTL to jednak najfajniejszy unit do domowego cwiczenia i nagrywania pomyslow jaki mialem, polecam Ci metal shopa o ile nie masz w swoim, duzo fajniejsze brzmienia niz standardowe.

swoja droga logic to fajny program jest. kumpel z kapeli uzywa na swoim mac'u i fajnie mu to chodzi wszystko.
No pain No gain !

Offline maarioo

• Pr0
nie wiem, od czego to zależy, ale na swoim xtl mogę zjechać z latencją do 5ms. może nie zmniejszasz wszystkich buforów?

Offline terrormuzik

• Zamula nawet jesion
  • Pr0
vst zapinać na torach od 8-go w górę... :D
dlaczego tak?

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
ale w reaperze w prawym gornym rogu pokazuje Cu 5ms? Mi wyswietla informacje o 11-35ms ale trzyma sie tej dolnej granicy zdecydowanie.

Moze bys print screen'a swoich ustawien pokazal?

Moze to tez byc wina kompa, obecnie jest 1,8Ghz i 700mb RAMu, wiec to tez moze byc powod bo procek nie wyrabia. Tak czy siak praca na takim kompie jest i tak komfortowa, bo da sie wszystko nagrac, a jak sie da nagrac rowno, to ja jestem happy. Zreszta i tak blaszak ma przesrane i predzej czy pozniej zostanie wymieniony, bo do pracy z VST ma zdecydowanie za slabe parametry.
No pain No gain !

Offline maarioo

• Pr0
oo ja głupi, nie pomyślałem, że to o reapera chodzi :)
tak w ogóle, to masz na myśli input latency czy output? bo dopiero zauważyłem w nuendo ( bo w nim pracuję ), że input mam 5ms, a output 11ms ^^'

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
Hej Radku, jeżeli głośniki/słuchawki podłączone masz do wejścia słuchawkowego w PODzie XTL, to latencja którą masz będzie praktycznie niezauważalna - urządzenie monitoruje Ci sygnał gitarki bezpośrednio, bez przepychania go przez USB. Wtedy tym, co raportuje REAPER (via sterowniki ASIO) możesz kompletnie się nie przejmować.

Wcześniejszego Windows'a miałeś bez SP tak? Z tego co pamiętam dopiero SP wprowadzały obsługę USB 2.0 co zapewne wprowadzało jakąś modyfikację stosu USB... Dobrze wiedzieć, że już działa :)

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
@Mario: Dzieki za print'a ;) mi wyświetla informacje - [44.1KHz 24bit Wav : 2/2ch 256 spls ~8.8/17ms ASIO] wiec nie wiem ile jest na wejsciu, domyslam sie ze to moze byc ta pierwsza wartosc z drugiej strony kiedy wlaczam "record monitoring" to opuznienie napewno nie wynosi 17ms - strzelam ze jest maaaksymalnie kolo 10ms, ale oczywiscie dokladnie ile nie powiem :)

Hej Radku, jeżeli głośniki/słuchawki podłączone masz do wejścia słuchawkowego w PODzie XTL, to latencja którą masz będzie praktycznie niezauważalna - urządzenie monitoruje Ci sygnał gitarki bezpośrednio, bez przepychania go przez USB. Wtedy tym, co raportuje REAPER (via sterowniki ASIO) możesz kompletnie się nie przejmować.

Wcześniejszego Windows'a miałeś bez SP tak? Z tego co pamiętam dopiero SP wprowadzały obsługę USB 2.0 co zapewne wprowadzało jakąś modyfikację stosu USB... Dobrze wiedzieć, że już działa :)

;)

zazwyczaj nagrywam bez wlaczonego "record monitoring" wiec latencja mnie nie jezy, ale czasem lubie zobaczyc jak mi sie nagrywa z wlaczaona funcja i jakie jest przesuniecie wzgledem nieopuznionego sygnalu bo jak sie nagrywa nie do klika a do sciezki to sie lubi czasami rozjezdzac wszystko.
Teraz jest dobrze(napewno lepiej niz na Tone Port'cie, ale myslalem ze moze mozna lepiej :) np. zjechac do prawie newyczuwalnej latencji :) wogole USB 2.0 pozwala na takie cos? 

W kazdym razie nagrywac do klika i do samych sciezek moge komfortowo a to jest najwazniejsze.

a co do SP2 to nie wiedzialem ze to dopiero on wprowadza USB 2.0 - cenna informacja ;) szkoda ze wczesniej tego nie wiedzialem hehe, moglem spytac na szałcie, zaoszczedzil bym sobie 1,5h instalowania i odinstalowywania roznych sterow ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Sty, 2010, 23:27:10 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline lord_awesomeguy

• Miszcz avatarów ;)
  • Pr0
  • Jestem marudą.
a co do SP2 to nie wiedzialem ze to dopiero on wprowadza USB 2.0 - cenna informacja ;)

Obsługa magistrali USB 2.0 dla kontrolera hosta zgodnego z interfejsem EHCI (Enhanced Host Controller Interface) jest dostępna w systemie Windows XP z dodatkiem Service Pack 1 (SP1).

Mimo wszystko POD XTL wykorzystuje USB 1.1, więc powinien śmigać...

szkoda ze wczesniej tego nie wiedzialem hehe, moglem spytac na szałcie, zaoszczedzil bym sobie 1,5h instalowania i odinstalowywania roznych sterow ;)

No ale jesteś teraz bogatszy w nowe doświadczenia ;D

Offline Radek M

• Sith Lord
  • Pr0
a co do SP2 to nie wiedzialem ze to dopiero on wprowadza USB 2.0 - cenna informacja ;)

Obsługa magistrali USB 2.0 dla kontrolera hosta zgodnego z interfejsem EHCI (Enhanced Host Controller Interface) jest dostępna w systemie Windows XP z dodatkiem Service Pack 1 (SP1).

Mimo wszystko POD XTL wykorzystuje USB 1.1, więc powinien śmigać...

szkoda ze wczesniej tego nie wiedzialem hehe, moglem spytac na szałcie, zaoszczedzil bym sobie 1,5h instalowania i odinstalowywania roznych sterow ;)

No ale jesteś teraz bogatszy w nowe doświadczenia ;D

No jestem to fakt :)

A co do usb to nie wiem, mi smigac nie chcial. I gdzies wczoraj wyczytalem na L6 ze sp2 must be chociazby do l6 edit, wiec i do reszty jest niezbedny jak sadze.

@Mario - na Twoich ustawieniach mam latencje kolo 5ms, takze jestem juz generalnie kontent ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Sty, 2010, 14:07:48 wysłana przez Radek M »
No pain No gain !

Offline Frantick

• Gaduła
Dla wszystkich ktorzy chca poznac rzeczywista latencje swojego zestawu komp/interfejs polecam uzycie tego programiku http://www.centrance.com/products/ltu/ jedyne co potrzebujecie to kabelek ktory polaczy wyjscie karty/interfejsu z jej wejsciem. Z gory jednak powiem ze wynik zasadniczo bedzie wiekszy niz wyniki pokazyswane w DAW poniewaz nie uwzgledniaja one latencji przetwornikow AD/DA i innych rzeczy ktore sygnal audio musi przejsc po drodze a jedynie latence sterownika