Panowie, otoz sam doradzalem wymiane i mnie tez to dosieglo. Mam we wzmaku 6 lampek 12ax7 i 4 EL34. Od dwoch prob brzmienie sie ewidentnie zesralo. Piec stracil swoj plastyczny i dynamiczny bas ktory uwielbiam, jego "punktowosc" rowniez sie odczuwalnie pogorszyla. Nie jestem do konca pewien czy to wina lamp mocy(bo tego czy piec gra ciszej nie moge stwierdzic na 100% chociaz mi sie tak wydaje - ale to moze byc rownie dobrze auto sugestia, bo nasza sala ma specyficzne wlasciwosci akustyczne;)),zreszta kwartecik EL34 RFT byl wsadzony do niego cos kolo roku temu. A ze gram 2 x w tygodniu po 5h, to mozliwe ze przyszedl czas na te banki. No ale tyle juz wiem, ze RFT na koncu mocy dobrze mi robia
Tak czy siak obstawiam ze to lampy pre mi plataja figle. Jednak wsadzajac ostatnio 6 lampek mesa str upewnilem sie w przekonaniu ze: albo moj wzmak gada tylko z lampami ktore w nim siedzialy wczesniej,albo konczace sie lampy mocy psuja efekt. Totalna porazka, nie gralo to tak jak bym chcial. Byc moze te meski sa tez troche wyruchane(dostalem je kiedys do jednego ze wzmakow i nic o nich nie wiem), bo wzmak nie przestal sie sprzegac, a robi to bardziej niz kiedys. Zreszta nawet jezeli sa zuzyte, to i tak nie chce niczego podobnego do str'ek.
O ile pamietam to czy lampki sa bardzo wyruchane da sie stwierdzic po szarym osadzie na spodzie lampy - im go wiecej tym lampa bardziej dojechana. Moje maja osadu sporo, tamte meski go nie maja a jezeli maja, to nie wiele. Czy ten sposob jest rzeczywiscie miarodajny nie wiem, bo dawno temu obila mi sie podobna informacja o uszy i nie pamietam z jakiego zrodla byla(moze niech ktos znajacy sie na tych sprawach lepiej potwierdzi lub zaprzeczy).
I tutaj pojawia sie glowny problem. W moim wzmaku na pre siedza 4xGroove Tubes, 1xtesla i jeszcze jedna(ale nie zapamietalem firmy). Lampy GT odwalaja najwazniejsza robote, bo robia za stopnie mocy. Jednak jest pewien szkopul w tym wszystkim. Taki soundman wola sobie za lampke GT ok 80zl!!!! Nie zapisalem sobie(spradze to jeszcze), ale te moje GT to chyba model ecc83-s - producent pisze ze to europejskie banki. Jak wiadomo GT tylko branduje swoje zarowki podnoszac przy tym cene kilkukrotnie.
Macie jakiejs dojscie dostrony,albo do informacji ktory model lamp GT odpowiada ktoremu konkretnemu modelowi producentow? Bo az cos mi sie dzieje jak pomysle ze mam dac 80zl za europejska(pewnie rosyjska dotego) lampke wysylana do stanow i rebrandowana. Z kolei sprawdzilem ze moj wzmak jest bardzo wybredny i kupowanie lampek na chybil-trafil moze sie okazac kosztowniejsze niz kupno od razu takich od GT.
Inne pytanie - czy jak bym jednak zdecydowal sie na kupowanie lampek na chybil-trafil byli by chetni zeby takie sovteki czy RFT odkupic? Bo odsprzedajac to ma jedynie sens.
macie jakies doswiadczenia z bankami? Ciekawe stronki na ktorych moga byc interesujace mnie informacje tez mile widziane.