Cześć,
Jako, iż nie udało mi się znaleźć interesujących mnie informacji w założonych już wątkach (lub z powodu błędnego przeanalizowania informacji tam zawartych) chciałbym prosić o pomoc w wyborze przetwornika pod most do regiusa 6 (Top: Klon płomienisty ;Korpus: Jesion bagienny; gryf: 11 częściowa / Klon-Mahoń-Wenge-Amazakoe , podstrunica: heban).
Interesują mnie pupy do grania metalu ale w miarę uniwersalne ( tak wiem, prawie każdy by tak chciał
)
Obecnie mam w tej gitarze zamontowany pod mostem SH-6 (B) i SH-2 (N), natomiast sh-6 sieje straszną górą i za nic w świecie nie mogę się tego pozbyć ( efekt ten potęguje jeszcze sonic maximizer).
Drzewo z jakiego wykonane jest wiosło ma generalnie charakterystykę, w której jest dużo wysokich tonów i chciałbym to trochę zrównoważyć. Zależy mi jeszcze, aby przetwornik pod mostem ładnie współgrał z sh-2 ,który zostaje w gitarze.
Oczywiście najlepszym sposobem jest wsadzenie pupa do wiosła i ogranie, ale jest pewien problem. W gitarze seryjnie zamontowane były EMG, które mają większą średnicę śrub mocujących, a zamontowane były bezpośrednio w korpusie i dlatego jak montowałem sh-6 musiałem rozwiercać dziurki w blaszkach mocujących - to też niestety powoduję, że w momencie kiedy pikup mi nie podpasuję za dużo stracę na odsprzedaży.
Rozważam kilka opcji, ale ze względu na moje małe doświadczenie prosiłbym o wsparcie i podanie opinii jak to może grać w gitarze o podanej powyżej specyfikacji.
-Pierwsza opcja to SH-4
Bardzo lubię ten przetwornik , mam go w mahoniowym wiośle i zabija. Bardzo uniwersalny , selektywny. Natomiast charakterystykę ma dość zbliżoną do sh-6 , czyli dużo góry i obawiam się, że efekt będzie podobny. Współpracuję zajebiście z sh-2
Wyczytałem gdzieś na forum, że można zastosować potek głośności o wartości 250k w celu obcięcia wysokich tonów. Co o tym myślicie? ( może spróbować już teraz zastosować do sh6? )?
-Druga opcja to SH-8 (invader)
Jest mocny , ale obawiam się, ze będzie jednak zamulał i nie wiem jak będzie współgrał z sh-2.
-Trzecia opcja to D -Sonic
Nie mam z tym humbem żadnego doświadczenia ani możliwości przetestowania. Na stronie producenta nie ma próbek, dzięki którym można porównać brzmienie ( są tylko próbki numerów różnych wykonawców).
Z tego co przedstawia tone chart wydaje się mieć dość równe pasmo. Nie wiem jak będzie grał razem z sh2 i wyczytałem że dimarzio są nieco ciemniejsze niż seymoury w ogólnej charakterystyce brzmienia.
Nie chcę żadnych aktywów ani Merlinów, natomiast rozważę każdą inną Waszą sugestię.
Dzięki wielkie
Peace