Autor Wątek: NAD gone wrong - Screamer buczy.  (Przeczytany 3474 razy)

Offline aciek_l

• Pr0
NAD gone wrong - Screamer buczy.
« 05 Lip, 2016, 20:35:20 »
Cześć,

Dotarł do mnie dzisiaj ten germański oprawca, ale coś jest zjebane. ;)
Gitara brzmi normalnie, ale drugi kanał niemiłośiernie buczy.
To są właściwie dwa kanały i każdy można zboostować. Clean jest OK, Crunch to jest jakaś masakra, Soft Lead - wydaje mi się, że brumi normalnie, jak na przester, Heavy Lead - IMO robi za dużo hałasu.
Poniżej filmik (ten taki trzask na początku to nie wzmacniacz)
www.youtube.com/watch?v=Wa4etxVFv0g&feature=youtu.be

Lampy siedzą sztywno, nic się tam nie poluzowało.

Co to może być i o ile kasy mam ścigać sprzedawcę? ;)

Offline frost07

• Gaduła
Ja bym na Twoim miejscu sprzedawcę zakuł w dyby i wydymał na rynku w Poznaniu  :D
'-'

Offline aciek_l

• Pr0
Dzięki za pomocną odpowiedź na temat. :D Gdyby sprzedawcą była fajna sprzedawczyni, to propozycja do rozważenia, ale imię "Ulrich" raczej nie wróży za dobrze, chociaż rozmawiało nam sie miło. :D

Offline frost07

• Gaduła
rozmawiało nam sie miło. :D
No widzisz? Nie spierdol tego :D
'-'

Offline aciek_l

• Pr0
Romantyczny nastrój się zrobił, ale wracając do tematu dodam jeszcze, że wszystko powstaje we wzmacniaczu, a nie przez jakieś zniekształcenie sygnału z gitary - zmiana pickupa, czy rozłączanie cewek nic nie zmieniają.

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Lampa Ci któraś zaczyna padać/mikrofonuje. Soft lead też brumi "w tym samym stylu" tyle, że mniej.

Offline aciek_l

• Pr0
Powiedziałbym raczej, że soft lead brumi w miarę normalnie. Heavy lead bardziej "chaotycznie",czyli brumią oba zboostowane kanały. Lampa mocy, czy preampu?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Offline zerotolerance

• Pr0
  • Biegnę ci wpierdolić.
Powiedziałbym raczej, że soft lead brumi w miarę normalnie. Heavy lead bardziej "chaotycznie",czyli brumią oba zboostowane kanały. Lampa mocy, czy preampu?

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
No a jak wypniesz gitarę to brumi? Jak tak to poweramp, jak nie to preamp. Zresztą, mogą i jedne i drugie :D Postukaj delikatnie drewnianym ołówkiem w te lampy i zobaczysz czy któraś się mocniej nie "odzywa".

Offline aciek_l

• Pr0
O gurwa czyli tak brzmi Engl siejący gruzem :D hahahah
Jezeli to jest prawda
https://bareknucklepickups.co.uk/forum/index.php?topic=32146.0
to heavy i crunch maja wspolny mianownik czyli v2a

taki chaotyczny szum mi sie dzial przy lampach koncowki niestety, chociaz na ogol bylo to widac po lampie (np szybko sie odpalala tzn jasniala itp)
Siejący gruzem ENGL... ohohoho, co za przedni dowcip! :P :D

No a jak wypniesz gitarę to brumi? Jak tak to poweramp, jak nie to preamp. Zresztą, mogą i jedne i drugie :D Postukaj delikatnie drewnianym ołówkiem w te lampy i zobaczysz czy któraś się mocniej nie "odzywa".

Wszystko układa się w całość wskazującą na lampy mocy: Czy jest humbucker, czy coil split, czy neck czy bridge, czy gitara wpięta, czy wypięta - brumienie jest takie samo.
Obstukiwanie nic nie dało, ale lampa V6 (wg. http://www.engl-amps.com/cms/fileadmin/user_upload/Manuals/English/OM_E330_Screamer_50_Combo_E335_Screamer_Head.pdf ) ma niebieską poświatę podczas normalnej pracy. Jak wyłączę Standby, niebieskie światełko znika. Włączę standby - znowu świeci na niebiesko. (i tak w kółko ;) )
Czyli co? Na początek tak czy siak dopasowana parka lamp mocy mnie czeka?

Posty połączone: 06 Lip, 2016, 09:26:06
To jeszcze takie „pytanie pomocnicze” – niebieska poświata jest raczej standardowym objawem zużycia lampy. Czy transport mógł wyzwolić coś takiego? Wzmacniacz był bardzo dobrze spakowany, po kartonie nie widać, żeby miał jakieś ciężkie przejścia za sobą.
« Ostatnia zmiana: 06 Lip, 2016, 09:26:06 wysłana przez aciek_l »

Offline jaco

• Gaduła
Niebieska poświata to normalne i wcale nie znaczy, że jest zużyta.

Offline aciek_l

• Pr0
Z tego, co słyszałem właśnie od gościa, który jest jednym najlepszych speców w okolicy,  niebieska poświata oznacza, że lampa jest rozszczelniona. Co prawda może ciągle brzmieć normalnie, ale za to ciagnie dużo więcej prądu, przez co obciąża (i zużywa) inne elementy wzmacniacza. Sam nie mam dużego doświadczenia z lampiakami.  Może niebieska poświata niebieskiej poświacie nierówna? ;)

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
Z tego, co słyszałem właśnie od gościa, który jest jednym najlepszych speców w okolicy,  niebieska poświata oznacza, że lampa jest rozszczelniona. Co prawda może ciągle brzmieć normalnie, ale za to ciagnie dużo więcej prądu, przez co obciąża (i zużywa) inne elementy wzmacniacza. Sam nie mam dużego doświadczenia z lampiakami.  Może niebieska poświata niebieskiej poświacie nierówna? ;)

Nowe prosto z kartonu 6505 świeci lampami na niebiesko. I wcale nie są u skraju śmierci, potwierdził to dystrybutor, bodajże instrukcja (nie pamiętam już i nie jestem pewien czy aby na pewno) i organoleptyczne testy. Cały czas żre.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.

Offline aciek_l

• Pr0
No dobra, może i blue glow to normalka, ale jeśli są dwie lampy, a tylko jedna ma blue glow, to chyba należy być podejrzliwym, prawda? ;)

Offline Mother Puncher

• Pr0
  • It is useless, to resist.
No dobra, może i blue glow to normalka, ale jeśli są dwie lampy, a tylko jedna ma blue glow, to chyba należy być podejrzliwym, prawda? ;)

Tag.
Ogrywam wiosła na jutubie i się tego nie wstydzę. Mam konta na wszystkich forach.