Autor Wątek: Ekranowanie - pomocy  (Przeczytany 7645 razy)

Offline davidsantana27

• Gaduła
Ekranowanie - pomocy
« 04 Lip, 2013, 21:08:58 »
Siema! Trafiła w moje łapy gitarka, w której będzie pasywna elektronika, taki comeback po latach aktywów :) Chcę ją sobie wyekranować, mam folię miedzianą samoprzylepną, warstwa samoprzylepna przewodząca> Gitarka to Les Paul. Z forum tego i innego wyczytałem, że mam wykleić wnętrze komory elektroniki i przełącznika, pickupów opcjonalnie. Teraz moje pytanie - mam połączyć oba ekrany ze sobą kablem (jakiego kabla użyć?), po czym połączyć z uziemieniem na obudowie potka, np tam gdzie przylutowany jest kabel idący do mostka? I to wszystko?

EDYTA - w komorze elektroniki lutować ze sobą ekranowanie 'podłogi' ze ekranowaniem 'ścian' ? Czy wystarczy, że na siebie zachodzą? Jeśli lutować, to punktowo wystarczy?

Dzięki i pozdro! :love:
« Ostatnia zmiana: 04 Lip, 2013, 21:10:52 wysłana przez davidsantana27 »

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
Odp: Ekranowanie - pomocy
« Odpowiedź #1 04 Lip, 2013, 21:13:46 »
Nie musisz ich łączyć ale możesz, być może będzie trochę lepiej.
« Ostatnia zmiana: 04 Lip, 2013, 21:15:42 wysłana przez admaxo »
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline davidsantana27

• Gaduła
« Odpowiedź #2 04 Lip, 2013, 21:19:03 »
zwykły kabel da radę, czy ekranowany musi być ?

Offline admaxo

• Pr0
  • Bogdan Grad Fan
« Odpowiedź #3 04 Lip, 2013, 21:22:56 »
Ja bym dał ekranowany ale co ja tam wiem...
"Trzeba sciszyc gitare, zeby wydobyc specjalne pasmo z 8 struny, ja tylko tak podpowiadam" - Bogdan Grad

Offline Dale Cooper

• American Pro Hater
  • Pr0
    • CTG TV
« Odpowiedź #4 04 Lip, 2013, 21:27:15 »
A co Ci da ekranowany kabel? Ekran to jakby druga żyła, co nią połączysz? ;) Normalnym kablem łącz komory jak do mostka. Później do masy potka i tyle.

http://gitara-online.pl/viewtopic.php?f=25&t=4920
« Ostatnia zmiana: 04 Lip, 2013, 21:40:59 wysłana przez Dale Cooper »
mniut i piah

Offline davidsantana27

• Gaduła
« Odpowiedź #5 04 Lip, 2013, 22:06:08 »
Dzięki za rozwianie wątpliwości :) Komory pickupów chyba mogę zostawić nieekranowane, pickupy w puszkach?

Offline sify11

• Pr0
  • Rap Metal Katowice
    • FejsBukowa Strona Kapeli
« Odpowiedź #6 04 Lip, 2013, 22:15:54 »
najwiecej daje ekranowanie pod pickupami...
i always go full retard

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #7 04 Lip, 2013, 22:45:36 »
w komorze elektroniki lutować ze sobą ekranowanie 'podłogi' ze ekranowaniem 'ścian' ? Czy wystarczy, że na siebie zachodzą? Jeśli lutować, to punktowo wystarczy?

Polecam lutować, punktowo wystarczy, ale ja zawsze łączę wszystkie krawędzie po całości.

Komory pickupów chyba mogę zostawić nieekranowane, pickupy w puszkach?

Normalnie zostawiam nieekranowane, bo to brzydko wygląda, chyba, że mam ramki do przetworników, wtedy jak najbardziej warto.

Offline davidsantana27

• Gaduła
« Odpowiedź #8 05 Lip, 2013, 02:34:47 »
Zrobiłem, udało się, jest cicho i fajnie, nic nie sprzęga, jak na aktywach, do których tak przywykłem :)
Na początku mi nie działało, bo jeden lut z gniazda (od kabla z sygnałem) dotykał folii miedzianej :facepalm: ale izolacja pomogła :)
Raz jeszcze dzięki wszystkim za pomoc ;D

Offline Guziel

• Gaduła
  • Du Doppelgänger, du bleicher Geselle!
« Odpowiedź #9 05 Lip, 2013, 09:55:03 »
To ja dodam od siebie.
Pan Lutnik z Lublina wyekranował mi ściany folią a podłogi i całe komory pod pikapami cienką blaszką miedzianą (tu blaszki były zlutowane ze sobą). Komory pikapów połączył cienkimi przewodami w pancerzach (na oko fi 1-1,5mm).
Lepsze, że ścianki i podłogi w komorze potencjometrów nie były ze sobą połączone lutami. Tak samo przewód z komór pikapów nie był przylutowany w komorze z potencjometrami, leżał sobie luźno.
I najlepsze, że różnica przed ekranowaniem i po ekranowaniu była ogromna; brumy, szumy i sprzęgi zniknęły a poprawki z łączeniem lutami ścianek i podłogi oraz przylutowanie przewodu z komór pikapów nie wniosły nic więcej do tematu...

edit: elektronika pasywna, SD-SH6 i SH-PG.
« Ostatnia zmiana: 05 Lip, 2013, 09:56:34 wysłana przez Guziel »
"Szczęk broni w imię boże. Jeszcze jedno słowo. Zapamiętaj na zawsze..."

Offline davidsantana27

• Gaduła
« Odpowiedź #10 05 Lip, 2013, 11:06:19 »
No właśnie z ciekawości odlutowałem dzisiaj kabel łączący komorę główną z komorą przełącznika, i nic się nie zmieniło ;D Ścianek z podłogą nie lutowałem, bo ładnie na siebie zachodzą, a klej przewodzący, także po co. Jest świetnie, szczerze to nigdy nie miałem ekranowania i nie doceniałem pasywów, no i chyba dlatego tak przyssałem się do aktywów :)

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #11 05 Lip, 2013, 21:12:32 »
Łączenie ze sobą krawędzi jest wskazane, choćby miejscowo, a to dlatego, że ten klej przewodzący po jakimś czasie może przestać trzymać zwyczajnie, a jak masz polutowane, to masz gwarancję, że zawsze będzie ze sobą połączone.

Guziel, czy ten "Pan Lutnik z Lublina" to Fatyga?

Offline Guziel

• Gaduła
  • Du Doppelgänger, du bleicher Geselle!
« Odpowiedź #12 05 Lip, 2013, 22:14:27 »
@mondo - nie. Janusz Biegaj z Krasickiego. Połowa kosztów Fatygi no i do tego zajebisty gościu.
"Szczęk broni w imię boże. Jeszcze jedno słowo. Zapamiętaj na zawsze..."

Offline mondomg

• Uroczy Troll Maruda
  • Pr0
    • mondomg blog
« Odpowiedź #13 05 Lip, 2013, 22:48:42 »
Niestety, nie znałem go kiedy tam jeszcze mieszkałem...

Offline m.prorok

• Gaduła
« Odpowiedź #14 18 Sie, 2013, 20:37:46 »
Ja w swoim Jacku wykleiłem całość folią, pod potki dałem gumowe uszczelki. Kabel pociągnąłem od mostu do komory, tam wlutowałem w ściankę, ze ścianki kabelkiem do obudowy potka. Drugim w miarę długim kablem połączyłem jeszcze folię na pokrywie komory. Łączenia taśmy spoiłem trochę lutownicą, bo niestety ciężko wykleić całą komorę jednym kawałkiem folii. Całą elektronikę polutowałem przewodami wyjętymi z przewodu głośnikowego Klotz 0,75mm (czysty dobrej jakości miedziak 12zł za metr) był dwużyłowy więc dwa kolorki, jeden na uziemienie drugi na resztę. Było w tym trochę przesady może i zabawy ale cisza i satysfakcja była przyjemna ;)
Choćbyś strząsał dwa tygodnie, zawsze kropla spadnie w spodnie.

Orange

• Gość
« Odpowiedź #15 15 Wrz, 2013, 16:33:51 »
A teraz czoś zabawnego dla posiadaczy płytek pod przetworniki (straty, tele itepe).
W elektryce często stosuje się aluminium. Dużo tańszym kosztem można sobie zapgrejdować płytkę naklejając zwykłą kuchenną folię ameliniową na taśmę dwustronną. Moża ten patent wpakować też do komory, z tym że wtedy trzeba lutować krawędzie "taśmy" - klej nie przewodzi prądu.

Offline wolfer

• Użytkownik
« Odpowiedź #16 03 Mar, 2015, 21:06:23 »
A jak mam komorę ekranowaną sprejem grafitowym, to muszę najpierw ten grafit usunąć i dopiero wyklejać folią, czy mogę śmiało na ten grafit naklejać folię miedzianą ?
Jolana, eltron 100U, fuzz ....    ',, ',

Orange

• Gość
« Odpowiedź #17 04 Mar, 2015, 01:10:33 »
Śmiało na grafit możesz lepić

Offline lwronk

• Pr0
  • Who said you need to buy a guitar?
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #18 04 Mar, 2015, 10:14:14 »
Pytanie po co, ekran grafitowy spokojnie daje radę, o ile robi się go dobrej jakości farbą grafitową. W ten sposób ekranowany jest sprzęt wojskowy, co dla mnie jest niezłą rekomendacją ;) U siebie mam 3 warstwy w SG, pod pickguardem, w komorach pickupów i cavity. I jest cicho jak makiem zasiał ;)

Offline wolfer

• Użytkownik
« Odpowiedź #19 04 Mar, 2015, 10:25:46 »
Tyle że u mnie fabrycznie nałożona jest cienka warstwa, dlatego przymierzam się zrobić to solidniej ;). Myślę że taśma miedziana zda lepiej egzamin i będzie trwalsza.
« Ostatnia zmiana: 04 Mar, 2015, 10:29:24 wysłana przez wolfer »
Jolana, eltron 100U, fuzz ....    ',, ',

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #20 04 Mar, 2015, 11:54:22 »
Tyle że u mnie fabrycznie nałożona jest cienka warstwa, dlatego przymierzam się zrobić to solidniej ;). Myślę że taśma miedziana zda lepiej egzamin i będzie trwalsza.

Kwestia gustu, nie wiem, co byś musiał zrobić, żeby popsuć dobry ekran z grafitu, a ma mniejszą pojemność niż miedziany, co jednym zrobi różnicę, innym nie, mi robi.

Orange

• Gość
« Odpowiedź #21 04 Mar, 2015, 12:24:07 »
@Iwronk mówisz o takiej farbie grafitowej w sprayu, dostępnej w sklepach elektronicznych? Ja co prawda jedną warstwę miałem, ale miejscami wytarły ją długie i luźne kabelki od pipaków...

Offline lwronk

• Pr0
    • Avernus Guitars
« Odpowiedź #22 04 Mar, 2015, 18:24:39 »
Bardziej o takiej przemysłowej. U mnie po 3 latach dalej działa tak samo ;)