Dzisiaj wraz z moim drugim gitarzystą(Owczur na tym forum, niestety nie miał odwagi się ujawnić) postanowiliśmy trochę ponagrywać, trochę obadać sprzęt jakim dysponujemy i jak to się sprawdza w praktyce. Stworzyliśmy 14 nagrań, z których każde było jednocześnie rejestrowane dwoma różnymi mikrofonami co daje razem 28 plików.
TUTAJ można obejrzeć pięknie w tabelce rozpisane co było jak nagrane i pobrać interesujące nagrania. Do dyspozycji mieliśmy dwa heady(Laney GH50L oraz Peavey 6505), dwie paczki(Orange 4x12'' v30 prosta i ścięta - obie z angielskimi głośnikami), dwie gitary(Ibanez RG7321(Dimarzio Evo7) oraz Schecter Hellraiser C7(EMG707)) oraz dwa mikrofony(Shure SM57 oraz Audix I5). Jako karty dźwiękowej użyliśmy TonePorta UX2. Mikrofony były za każdym razem zakładane na dwa różne, górne głośniki w paczkach. Próbowaliśmy nagrywać w dwóch położeniach paczki: "przodem do pomieszczenia"; czyli jej plecy było około 20cm od ściany a na wprost miała około 3m do ściany oraz w położeniu "Przodem do ściany" kiedy ustawialiśmy paczkę przodem około 40cm od ściany. Nagrania przeprowadzaliśmy w pomieszczeniu około 25m
2 całym wygłuszonym specjalnymi płytami stworzonymi do tych celów.
Z takich przemyśleń to:
-wybaczcie potknięcia w nagraniach, ale zmęczenie i brak motywacji by się skupić w 100% dawały się we znaki
-z braku zapału(a raczej braku większej ilości preampów w UX2) nie wpięliśmy żadnej pojemnościowy, ale to mam nadzieję nadrobimy jeszcze
-do dyspozycji mieliśmy jeszcze M-Audio ProFire 2626, z którego nie skorzystaliśmy z powodu chęci testowania UX2, ale to też nadrobimy;)
Grał Owczur, a ja żonglowałem ustawieniami i konfiguracjami.
I w ogóle powiedzcie co robię źle, a co fatalnie, czego nie nagrałem, a by się przydało i czy to ma jakiś sens w ogóle.
A tutaj:
http://schron.art.pl/nagrania.rar do ściągnięcia paczka z wszystkimi nagraniami ~250MB.