Regułą jest, że nie ma nic za darmo w sensie nic porządnego czy unikatowego nie dostanie się za free.
Nie uważam tego za zmarnowany czas, ponieważ coś tam znalazłem, ale cztery dni dłubania na stronie TONE3000 mnie wykonczyły. Przewaliłem 3 lata NAM'ów. To graniczyło z szaleństwem. Zrobiłem to tylko dlatego, że przez przypadek na samym początku trafiłem na trzy prawie doskonałe NAMy. Koleś miał katalog trzech plików Peavey 5150 w tym dwa dopalone kostkami CHUG i MXR. Rewelacyjne, darmowe NAMy.
Od razu zaznaczę, że nie korzystam z NAM'ow ALL IN ONE. Nie ma mowy o zintegrowanych pakach. Z mojego doświadczenia najlepsze brzmienia uzyskuje się gdy korzysta się z surowych NAM'ów i własnej symulacji paki.
Gram różne pierdoły więc szukałem czystych, crunch i high gain barw. W zasadzie wszystkiego od A do Z. TONE3000 oferuje 99,9% takiego syfu, że można popełnić samobójstwo.
Ludzie płaczą, że nie dają rady z profilami NAM bo za ciche, bo za mdłe czy cienkie itp. itd. W ogóle się nie dziwię bo ta darmowa strona oferuje tyle syfu, że aż strach się bać.
Celowałem w każdy profil. Fender, Marshall, Bogner, Diezel, EVH, ENGL, Mesa, Peavey, Victory itd. Wszystkie dostępne modele. Bardziej butikowe wzmaki też.
Znalazłem tylko jeden profil Marshall crunch, który finalnie i tak został zastąpiony przez Twin'a. Marshall miał trochę za bardzo przesadzoną szklistą górkę. Za duży twang w górce powodował, że profil wydawał się być taki trochę odchudzony z ataku. Brakowało tego PUNCH'u, ale mój kumpel go uwielbia.
Znalazłem tylko dwa czyste profile HotRod i Twin, które zatrzymałem. W międzyczasie znalazłem taką trochę hybrydę MESA/Marshall, jednakże odpadł w porównaniu do Fendka.
Niektóre znalezione profile były prawie idealne, ale np. tak jak ENGLSAVAGE high gain, który znalazłem niestety był błędnie zrobiony. Dziwne lekkie klipowanie w górce. Tak jakby czysty dźwięk struny odbijającej się o progi. W każdym razie w tym katalogu były dwa NAMy. Drugi to barwa crunch. O ile sama barwa nie oferuje nic specjalnego i była dla mnie bezużyteczna to okazało się, że z fuzzem miażdży system. Czysty przypadek.
Na stronie TONE3000 znalazłem jeden prawie idealny profil, który z linkiem poprowadził mnie do płatnych spraw. Wtedy okazało się ile syfu pływa na tej darmowej stronie.
Płatne profile high gain EVH 5150III Gold i Peavey 5150II to moje perełki. Przy czym EVH Gold wzmocniony końcówką mocy na głośniku Texas Heat 4ohm zostawia na gębie efekt WOW !!!