Autor Wątek: Co nas w życiu cieszy ;)  (Przeczytany 2129678 razy)

Offline blendamed

• Gaduła
Odp: Co nas w życiu cieszy ;)
« Odpowiedź #15250 08 Paź, 2025, 19:23:54 »
Po latach konsternacji, planów, ciężkich rozkmin i w końcu używania go jako (dość droga) podstawka pod telewizor udało mi się naprawić Fractala Ultra, którego niegdyś nabyłem od @Zomballo

Dla niewtajemniczonych: Niedługo po zakupie zaczął mi nawalać ekran. Namierzyłem, że nie łączyła taśma na styku z ekranem. Próba naprawy skończyła się tak, że ciekły kryształ wyciekł z ekranu i cały ekran szlag trafił. Okazało się, że te konkretne ekrany LCD to kompletne unobtainium. Przy okazji rozpieprzyłem sobie enkoder pokrętła value :)...
..Ten nic nie robi co się nie myli...czy jakoś tak...
Można sobie jakoś w tym przypadku radzić przez Axe-Edit, i przez jakiś czas tak robiłem, ale bez tego ekranu to droga przez mękę także sprzęt poszedł pod telewizor.

G66 i Fractal umyli rączki bo sprzęt już powinien pójść do muzeum i nie ma części.

Fajna rzecz, że sam fractal udostępnił mi schemat obwodu sterownika ekranu także plan pierwotnie był taki, żeby znaleźć sobie jakikolwiek odpowiedni ekran matrycowy LCD 16-bit i go zaadoptować, dużo by było z tym roboty, a i zamiennik dobrać niełatwo, ale głównie dlatego sprzęta się nie pozbyłem. Lubię takie projekty tylko nie było czasu się za to zabrać.

W końcu na fb marketplace ziomek jakiś wystawił mocno zmęczonego fractala jedynkę za psi piniondz. Kupiłem. Podmieniłem części i jest. Sprzęt uwolniony spod telewizora :D

Spoiler

PS.
Podstawkę do telewizora też dalej mam. Tylko teraz tam siedzi fractal tego ziomka. Także...

« Ostatnia zmiana: 08 Paź, 2025, 19:40:27 wysłana przez blendamed »