Autor Wątek: Co Was w życiu najbardziej wkurwia, czyli kącik małego frustrata  (Przeczytany 1787053 razy)

Offline niedziak

• The Dark Lord
  • Pr0
Poor you :D

To zobaczysz wkurw jak Ci przyjdzie grudniowa wypłata niższa od poprzedniej bo Ci już przeliczą dochodowy w drugim progu.
RAZEM approves!

Jak ma Ci przyjść niższa wypłata w podatku progresywnym, skoro płacisz wyższy procent liczony dopiero od kwot przekroczonych w każdym progu? Razem nie planowało zabierać 75% z całego miliona, jak zarabiasz milion rocznie, tylko tak jak to działa na całym świecie: każda kwota powyżej jednego progu liczy się do następnego progu, czyli powiedzmy hipotetycznie, że: jeśli ostatni próg by się zaczynał od pół miliona rocznie, to płacisz najwięcej od drugiego pół miliona, a od każdego niższego progu odpowiednio niższy podatek.

Razem nie wyjaśniło Ci tego, że jak w styczniu zarobisz 999k to do końca roku wszystko co zarobisz będzie obciążone podatkiem 75%. U nas tak działa drugi próg podatkowy, po przekroczeniu go wszystko co zarobię powyżej będzie obciążone podatkiem 32% i niezależnie czy będzie to grudzień czy luty.

System ekonomiczny nie ma zniechęcać Cię do przedsiębiorczości, tylko bierze pod uwagę, że w momencie, gdy zarabiasz tyle kasy, to już pracują na Ciebie inni ludzie, którzy zasługują tak samo jak Ty na dostęp do służby zdrowia, szkół i innych standardów cywilizowanego państwa.

Na wszystko zarobiłem sam bardzo ciężko pracując po godzinach, nocami i w weekendy, a jestem inwalidą. Gdzie ta sprawiedliwość społeczna? Państwo właśnie mi zabrało pieniądze, z których finansowałem sobie nierefundowaną część leczenia. System ekonomiczny właśnie zmotywował mnie do przedsiębiorczości- wszystkie zadania z grudnia przesunąłem na styczeń, siedzę na HO i odpisuję tylko na maile, natomiast wszystkie przyszłoroczne zadania będę realizować jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, która nie musi płacić złodziejskiego ZUS i ma dużo niższe stawki podatkowe.

« Ostatnia zmiana: 11 Gru, 2024, 16:09:13 wysłana przez niedziak »
Jeżeli jesteś w czymś dobry to nie rób tego za darmo.