Autor Wątek: Co jest dla Was ważne w gitarach?  (Przeczytany 12403 razy)

Offline Algiz

• Gaduła
Dla mnie szczytem dobrodziejstwa w gitarze jest, żeby grała równie głośno i nie gasła we wszystkich możliwych pozycjach na całej długości gryfu. Niestety nawet bardzo drogie gitary nie zawsze spełniają ten wymóg. Jeśli gitara przechodzi ten test to już można powiedzieć, że to bardzo dobry instrument, a czasem nawet wybitny o którym można pomarzyć. Dobra więc zejdźmy na ziemię :)  Gitara musi stroić i dać się precyzyjnie wyregulować, jest to podstawa bez której gitara nie jest instrumentem tylko czymś co można powiesić na ścianie. Jeśli spełnia te wymogi ( strój i regulacja) plus gra głośno z samej dechy to na wiele rzeczy jestem w stanie przymknąć oko. O ergonomii chciałem napisać, ale to nie do końca prawda ponieważ są pewne wyjątki. Uwielbiam na przykład grać na swojej gitarze 12 strunowej i nie ma tam mowy o żadnej ergonomii. Gryf jest gruby i szeroki jak pół bochenka chleba, a pudło jest tak wielkie i głębokie, że mam wrażenie jakbym obejmował karton od starego magnetowidu, ale dźwięk jest niesamowity i wybaczam jej wszystkie niedogodności.