W ramach serwisu BandLab jest od jakiegoś czasu Cakewalk Sonar za free do ściągnięcia (mnóstwo VST/VSTi na zawodwym poziomie zaimplementowanych DAW-ie).
https://www.bandlab.com/products/cakewalk
Z interfejsów ESI UGM96/ESIO XT22 MARA/Behringer UMC (szczególnie ten duży 1820, na którego jest promocja w jednym miejscu, o czym pisałem w innym temacie). Przerzuciłem sporo interfejsów i te działają najszybciej z tych na USB - dlatego konkretnie te modele (bufor spokojnie zjeżdża do 64 sampli, gdzie przykładowo w popularnym Focusrite ponizej 256 zaczyna mieć problemy).
Monitory najlepiej KRK Rokit 3 generacji RP5/RP6. Słuchawki (jeśli w ogóle to rozważasz), to bym się szarpnął i wziął referencyjne Bayerdynamic DT770 PRO.
Jeśli chodzi o symulacje ampów, to z moich doświadczeń również polecam darmowe LePou, a także ze stajni Mercuriall. Z płatnych polecam Peavey Revalver MK4.
Impulsy niestety trzeba przerzucić tonami, żeby wybrać te 2-3 użyteczne i jest to kluczowe w całej zabawie w wirtualce. Kto się bawi, ten wie.
Ewentualnie możesz iśc inną drogą: mały, w pełni lampowy combos tak góra 1-3W, żeby się nasycał na małych głośnościach pokojowych, do tego mikrofony i zgrywasz całość w DAW-a. Możesz używać prawdziwych efektów, albo bawić się w VST w post-procesie, jak Ci się tylko spodoba.
Bębny najlepiej Toontrack EzDrummer2 z rozszerzeniem Metal Machine.
Tyle ode mnie.
Dziękuję bardzo, trochę się pośpieszyłem jako Jajuż PRomocjusz Pierwszy, z efektami i kupiłem BIAS Guitar Essentials w dzisiejszej promocji. Kupiłem też EzDrummer2 z rozszerzeniem Metal Machine też w promce.
Co do interfajsu narazie zostaje z tym co mam później zacznę kombinować. Monitory i słuchawki słyszałem bardzo dobre o nich opinie, poczekam na dobrą cenę. Tak samo z gitara.