Autor Wątek: Kto tu coś napisze ten dupa!  (Przeczytany 312731 razy)

Offline selfslave

• Gaduła
O ho, widze dobrobyt niesamowity musi panować, że takie groźby lecą :)
Własnie nie. Chociaż wg PiSu jestem już w grupie zamożnych. A mam tyle, aby wystarczyło na normalne życie. Czyli żeby zdrowo jeść, dobrze się ubrać itp.

Co to znaczy oddawać na kogoś? Oddajesz państwu, zawsze oddajesz państwu.
Na wspieranie przez państwo osób oraz inicjatyw, których wspierać nie chcę.

Jesteśmy biednym społeczeństwem, bo się nie daje szansy więszkości ludziom przez takie podejście jak Twoje.
Ale co konkretnie masz na myśli? Jaka to szansa i w jaki sposób moje podejście ją komuś odbiera?

Ja też miałem patologiczne podwórko i co? Normalnie idź zajeb tym ludziom, że nie stać cię na samochód o kilka lat młodszy.
Nie pójdę, nie tykam gówna. A samochodu nie mam, bo mi się nie opłaca. Zbędny luksus.

Jak bardzo by nie podobało Ci się ich życie, to jednak jest dużo pracy do wykonania, której ty byś nie podjął.
Kiedy ja piszę o tych, którzy nie pracują i raczej nie zamierzają. Uważam, że jakakolwiek praca powinna móc zapewnić godne warunki. Ale nie kosztem kogoś, kto np. pracuje więcej, więc ma więcej.

Co do postkomuny, ok, PiS zbiera z tego elektorat, ale nie cały bo wciąż duży jest KOD, ale Razem to tylko i wyłącznie ludzie, którzy komuny co najwyżej pamiętają z wczesnego dzieciństwa.
Sami nie pamiętają, ale pamiętają ich rodzice, którzy przekazali im taką mentalność. I Razem będzie idealnym pomostem, aby przejąć pałeczkę od PiSu, gdy ich pomysły już przyzwyczają ludzi do tego, że pieniądze się dostaje, a nie zarabia.

Pozatym, rząd to nie tylko finanse, jest wiele dobrych postulatów i na państwo trzeba spojrzeć bardziej holistycznie a nie tylko ryczeć nad pitem citem i vatem i 1% to już jest ojacie i najlepiej to referendum zróbmy. I tak całe lata tylko kręcimy tą śrubką o pół obrotu raz w tę raz w drugą, a dalej żyjemy w tej samej Polsce.
No z tą śrubką się zgadzam i też jestem za głębokimi zmianami. Stąd przytoczyłem ten pomysł ZPP i Centrum im. Adama Smitha. Wtedy małe firmy miałyby więcej możliwości rozwoju, pracownicy więcej kasy i zeszłyby w końcu podatki z koncernów. Takie rozwiązania są potrzebne, takie które pomogą wszystkim. A to co proponuje Razem to jak zwykle kreowanie wroga, więc taki sam populizm jak ten PiSowy. Tylko tutaj wrogiem są źli pracodawcy, bogacze i jak widać sam połknąłeś haczyk tej prostej, ale fałszywej retoryki.

I rzeczywiście holistyczne jest podejście partii Razem. Bardzo kompleksowe te pomysły. Wszystkim damy więcej kasy, obniżymy wiek emerytalny, stworzymy fundacje i instytucje non-profit, żeby zatrudnić ludzie którzy nie mają pracy i jeszcze zmniejszymy ilość godzin pracy. No wszystko pięknie, idylla, tylko kto za to zapłaci? Ci przedsiębiorcy, którym zabiorą podatek liniowy. Sam wiesz, że wyższego nie zapłacą, a jeszcze spierdolą stąd razem z tym 19% i jeszcze z ZUSem. Brzydko z ich strony, bo niesolidarnie? Ludzie dbają przede wszystkim o siebie i swoje rodziny i to jest normalne.